104-letna vrstnica Franka Sinatre in Edith Piaf

APA, 30.1.2019
Apolonija Šporin

Mariborčanka, ki zadnja štiri leta biva v Domu sv. Lenarta, se najbolj razveseli obiskov, sicer pa še vedno najraje prebere Večer. Pozorno je spremljala tudi zadnje lokalne volitve. 

V Domu svetega Lenarta v Lenartu so leto pričeli s prav posebnim praznovanjem. Tamkajšnja stanovalka Marija Arih je namreč 3. januarja praznovala 104 leta in tako velja za eno najstarejših Mariborčank, če ne celo najstarejšo; v Lenartu biva od leta 2015.

image
Apolonija Šporin Koledniki so ravno na 104. rojstni dan Marije Arih obiskali Dom svetega Lenarta in ji zapeli.

Rodila se je 3. januarja 1915 v Prepolju na Dravskem polju kot prva od enajstih otrok. Nato pa je Marija Arih večino svojega življenja živela v Mariboru in okolici. V tem obdobju se je zgodilo marsikaj - zamenjalo se je sedem držav, šest denarnih valut, več kot petnajst vladarjev, prestolonaslednikov, diktatorjev, predsednikov republik in drugih velikašev ter devet papežev, je zgodovinske okoliščine nanizal Stane Kocutar in še ponazoril: "Je vrstnica Franka Sinatre, Orsona Wellsa in Edith Piaf ter približno poldrugo leto mlajša od Borisa Pahorja." Arihova se je leta 1939 poročila z možem Andrejem in povila tri otroke - Miro, Aleša in Cirila. Sedaj ima pet vnukov in šest pravnukov.

image
Apolonija Šporin Mariji Arih je voščil tudi direktor Doma sv. Lenarta Zlatko Gričnik

Med dopoldanskim rojstnodnevnim druženjem z direktorjem Doma svetega Lenarta Zlatkom Gričnikom in zaposlenimi je gospa častitljive starosti poudarila, da si moramo vzeti čas zase in za sočloveka. Sama se svojega nasveta zares drži, posebej vesela je, ko jo obiščejo najbližji, tudi nečaki in nečakinje zmeraj radi prihajajo. Je samozavestna gospa bistrih misli, ki je zelo budno spremljala lanskoletne volitve. Najraje pa še zmeraj prebira Večer. Pomirjata jo molitev in obisk svete maše v domski kapeli, zato je bila posebej vesela obiska kolednikov, ki so prav na njen rojstni dan zapeli v domu in pesem posvetili tudi njej.

Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku