5 ključnih hranilnih poletnih napitkov za zdravje v zrelih letih

L. P. L., 25.7.2019
Profimedia

V vročini s potenjem izgubljamo tudi pomembne vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Pomembna hranila in tekočino lahko nadomestimo z bogatimi osvežilnimi napitki. 

Starejši ljudje so na vročino še posebej občutljivi in morajo upoštevati navodila strokovnjakov, ki pravijo, da se morajo zadrževati v senci in nikakor izpostavljati vročemu soncu. Ne smejo pozabiti na zadosten vnos tekočine in na zdravo prehrano. Ker starejše pogosto spremljajo zdravstvene tegobe, je to še toliko bolj pomembno.

Za več energije, boljše počutje in zdravje so tudi za starejše priporočljivi zdravi napitki. Z njimi dobijo moč in se osvežijo. Seveda pa je pred pripravo takšnih zdravih napitkov potrebno vedeti, ali lahko uživajo vse sestavine. Zaradi zdravil ali diete, bi lahko kakšno živilo imeli negativni učinek, zato je priporočljiv posvet z zdravnikom.

Melone vsebujejo veliko magnezija in kalija, ki lajšata težave s prostato

Napitek za osvežitev

Ne le, da vas bo napitek iz lubenice osvežil, z njim boste dobili tudi vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje in počutili se boste veliko bolje.

Za pripravo potrebujete skodelico na koščke narezane lubenice (brez pečk), sok ene limone in žlico cvetličnega medu.

V mešalnik dajte lubenico in mešajte, dokler ne postane popolnoma tekoča. V skodelici zmešajte limonin sok in med, da dobite tekočo zmes, nato jo dodajte k lubenici in spet dobro zmešajte z mešalnikom. Dodajte še dve skodelici hladne vode in ponovno zmešajte. Napitek iz lubenice še dodatno ohladite, nato pa nalijte v kozarce, dodajte na drobno sesekljan listek sveže mete in nekaj kock ledu.

image
Profimedia Če imate težave z zaprtostjo, si pripravite napitek iz srednje velikega svežega paradižnika, nekaj listkov sveže špinače in enega korenčka.

Za prebavo

Pogosta tegoba, ki pride z leti je tudi neurejena prebava.

Pomaga lahko enostaven napitek, ki si ga lahko pripravite za zajtrk ali dopoldansko malico.

Potrebujete pol skodelice svežega ananasa, lonček navadnega jogurta in nekaj vode.

S paličnim mešalnikom dobro zmešajte vse sestavine in popijte. Tak napitek je odličen, če imate težave z drisko ali napihnjenostjo. Ananas in jogurt bosta pomagala, da se v črevesju spet razmnožijo zdrave bakterije.

Če pa imate težave z zaprtostjo, si pripravite napitek iz srednje velikega svežega paradižnika, nekaj listkov sveže špinače in enega korenčka. Sestavine narežite, dodajte malce vide in zmešajte s paličnim mešalnikom.

Popijte zjutraj na tešče.

Težave z mehurjem in ledvicami

Če imate težave s sečili, vam lahko pomaga napitek iz lubenice in brusnic.

Potrebujete pol skodelice svežih brusnic, eno skodelico na kocke narezane lubenice brez pečk. Oboje zmešajte skupaj, dodajte še nekaj vode in zmešajte s paličnim mešalnikom. Napotek postavite v hladilnik in ko je prijetno ohlajen, ga pijte tekom dopoldneva. Lahko ga še dodatno zmešate z vodo.

Težave s prostato

image
Profimedia Poletje ponuja okusne in zdrave lubenice in melone. Sploh slednje vsebujejo veliko magnezija in kalija, ki lajšata težave s prostato.

Poletje ponuja okusne in zdrave lubenice in melone. Sploh slednje vsebujejo veliko magnezija in kalija, ki lajšata težave s prostato.

Za pripravo okusnega in krepčilnega napitka potrebujete skodelico sveže in na kocke narezane melone, pol jabolka in nekaj cvetov brokolija. Dodajte nekaj vode, zmešajte s paličnim mešalnikom in popijte za zajtrk ali malico.

Proti slabosti in anemiji

Če vam primanjkuje železa, si lahko pripravite napitek iz korenja, zelja in kumare.

Če imate doma sokovnik, potem stisnite sok dveh korenjev, nekaj listov zelja in ene srednje velike kumare. Napitek popijte poleg zdravega zajtrka.

Če pa sokovnika nimate, si lahko pripravite tudi osvežilen napitek iz kumarice, ki hidrira telo.

Potrebujete večjo kumaro, očistite jo in narežite na kolobarje. Nikar je ne lupite, saj ravno olupek vsebuje veliko zdravilnega. Dajte jo v večji vrč, nalijte liter in pol vode, dodajte še na kolute narezano limono, dodajte sok ene limone, nekaj listkov mete in postavite v hladilnik. Pijte preko celega dne. Zvečer naj bo vrč prazen, naslednjega jutra pa si pripravite nov osvežilen napitek.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku