7 zapovedi za sijoče lase

NR, 16.1.2019
Profimedia

Sivi lasje so pogosto tanjši in krhkejši, vendar so lahko videti bolj grobi, ker lojnice s staranjem proizvajajo vse manj sebuma. Poleg šampona zato uporabite tudi kakšen vlažilni balzam in olje.

Poskrbite, da boste zaužili dovolj proteinov. Lasje so v 90 odstotkih zgrajeni iz proteina keratina, zato lahko po besedah nutricionistke Jo Lewin postanejo suhi, krhki in lomljivi, če s hrano ne zaužijemo dovolj proteinov. Lewinova priporoča, da na svoj jedilnik uvrstimo piščančje in puranje meso, ribe, mlečne proizvode in jajca. Za vegetarijance so dober vir proteinov stročnice, oreški, tofu in kvinoja. Pomembni so tudi sestavljeni ogljikovi hidrati in železo.

image
Profimedia
K frizerju vsakih šest tednov

Lase češite nežno

Anabel Kingsley, znana izvedenka za lase, opozarja, da zdrava prehrana, četudi je izredno pomembna, krepi le mlade lasne poganjke, starih las pa ne. Pravi, da je uporaba napačne krtače za česanje eden izmed najpogostejših vzrokov za lomljenje las. Zato svetuje, da uporabimo krtačo, katere vršički so preoblečeni s plastičnimi čepki in zaobljeni. Lase začnite vedno česati pri konicah, nežno in pramen za pramenom, ter nadaljujte proti lasišču. Tako boste preprečili, da bi se lasje med česanjem lomili.

Če le gre, jih po umivanju posušite na zraku

Zaradi prepogoste uporabe sušilnika in raznih ogrevanih oblikovalcev pričesk lahko lasje hitro postanejo krhki in izgubijo lesk. "Med izpostavljanjem taki vročini se lasje na neki način skuhajo," pojasnjuje dermatologinja dr. Zoe Draelos. "Lase lahko primerjamo tudi z zrezkom - na začetku je videti lep, mehak in prožen, toda ko ga spečemo, se njegova tekstura spremeni in postane trd. Podobno se spremenijo tudi lasje, če so dlje časa izpostavljeni vročini." Draelosova priporoča, da lase čim bolj pogosto posušimo na zraku. Če se že ne moremo izogniti uporabi sušilnika, na lase pred začetkom sušenja nanesemo zaščitni sprej ali serum ter jih začnemo sušiti pri nižji temperaturi in jo nato postopoma zvišamo.

Lasišču privoščite piling

Zimski mraz lahko prispeva k nastanku prhljaja. Tega preprosto odstranimo z uporabo šamponov, ki vsebujejo cinkov piriton in salicilno kislino. Ceneje bo, če si boste sredstvo proti prhljaju pripravili sami. Uporabite lahko recept Guardianove lepotne kolumnistke Sali Hughes: v navadni šampon vmešajte morsko sol, mešanico energično vtrite v lasišče in nato dobro izperite.

Naučite se obvladovati stres

Stres lahko povzroči izpadanje las, opozarja Kingsleyjeva. K sproščanju telesa in uma najbolj prispevajo telesna aktivnost, zdrava prehrana, meditacija in kakovosten spanec.

Poskrbite za hidracijo sivih las

Sivi lasje so pogosto tanjši in krhkejši, vendar so lahko videti bolj grobi, ker lojnice s staranjem proizvajajo vse manj sebuma. Matt Hawes iz podjetja Josh Wood Colour svetuje, da pri umivanju las poleg šampona uporabite tudi kakšen vlažilni balzam in olje, denimo arganovo in jojobino olje. S tem boste lase zmehčali in jim vrnili lesk. V drogerijah so na voljo številni proizvodi v vijoličastih in modrih odtenkih, zasnovani za posvetlitev sivih las.

Beseda strokovnjakinje

Pomembno je, da se znebite razcepljenih konic las, preden se začnejo lasje cepiti po vsej dolžini. Večkrat nagrajena britanska frizerka in izvedenka za močno skodrane lase Charlotte Mensah priporoča, da lase strižemo vsakih šest do osem tednov. 

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku