Adventni Gradec: Zajtrk na griču, ob mraku pa skok čez reko

Jasna Marin, 20.12.2018
Graz Tourismus

Ste svojim najbližjim obljubili, da tokrat drug drugega ne boste obdarovali z darili, temveč boste raje skupaj kakovostno preživeli praznični čas? Potem si omislite kakšno adventno pustolovščino - zlezite iz hišic in se odpravite na izlet.

Vas bolj kot kičasta barvitost in kaotična improvizacija, ki jo ponujajo nekateri adventni sejmi v naši bližini, prepriča mirna ubranost, začinjena z aristokratskim sijajem? Potem bo nežno svetlikajoči se Gradec prava destinacija za vas. Od Maribora je oddaljen slabo uro vožnje z avtomobilom, tako da vas, če zjutraj doma niste ničesar zaužili, niti blago kruljenje v želodcu ne bo spravilo v nejevoljo. Priporočamo namreč, da si ob prihodu v prestolnico avstrijske Štajerske po grajsko, pardon, graško, privoščite zajtrk v lokalu.

Restavracij in prikupnih lokalov je tam precej, meščani Gradca pa si v njih zlasti ob koncu tedna radi omislijo dopoldansko družinsko obedovanje ali romantični zajtrk v dvoje. Z gastronomsko ponudbo so se premeteni gostinci prilagodili tudi tistim, ki se zjutraj radi crkljajo in dolgo poležavajo, saj zajtrke strežejo vse tja do enih popoldne. In če k temu dodamo, da je Gradec avstrijska prestolnica užitkov – kulinaričnih, kakopak – si lahko na krožnikih obetate obilo izvirne, sezonske in lokalno pridelane hrane. Bi radi še malce več? Potem si privoščite zajtrk z magičnim razgledom na praznično okrašeno mesto. Enega najlepših boste deležni v zastekljeni restavraciji Aiola upstairs na Schlossbergu, grajskem griču ali hribu. Doživetje je sila navdihujoče, hrana pa tudi. No ja, še prej je treba prilesti na grič …

image
Graz Tourismus Herrengasse je glavna ulica mesta, kjer vas bodo iz zraka pozdravile lično okrašene smrečice. Pazite le, da vas ne povozi tramvaj.

Za tiste brez kril

Schlossberg s stolpom in uro je priljubljena izletniška točka za domačine in tudi turiste. O njem se pletejo številne legende, tudi ta, da so se mnogi prebivalci Gradca tam prvič poljubili.

Če niste zaljubljeni do ušes, da bi na vrh hriba poleteli, se lahko tja podate po cikcakasto zgrajenem gotskem stopnišču z 260 stopnicami ali se, če vam že škripljejo kolena, s trga Karmeliterplatz napotite po sprehajalni poti, ki se polagoma vzpenja proti vrhu. Vam hoja navkreber prav nič ne diši? Potem lahko tik pod stopniščem vstopite v stekleno dvigalo, ki vas bo skozi kamnito drobovje hriba hitro popeljalo do vrha, ali pa se odpravite do tirne vzpenjače, ki že od leta 1894 prevaža potnike gor in dol po griču.

image
Jasna Marin Sobotni zajtrk v zastekljeni restavraciji Aiola upstairs je v znamenju lokalne hrane in privlačne postrežbe.

Ko boste že enkrat na Schlossbergu, se po božanju mehkih kožuhov simpatičnih alpak odpravite na najvišje ležečo graško praznično tržnico, kjer v adventnem obdobju ob v spremljavi tradicionalne štajerske glasbe med starimi ruševinami nekdanje utrdbe ponujajo kulinarične dobrote in najrazličnejše izdelke iz volnene preje, filca in lesa.

Ura, ki zmede

Preden se spustite s hriba v mestno jedro, kjer vas pričakuje še več prazničnega vzdušja, se za minuto ali dve ustavite pri Uhrturmu – stolpu z uro. Ta stolp so najverjetneje zasnovali že v 13. stoletju. Na njem boste kmalu opazili, da se kazalca gibljeta drugače, kot bi pričakovali – mali kaže minute, veliki pa ure. To pa zato, ker so v preteklosti tovrstne stolpe opremljali zgolj z urnim kazalcem. In ker je ta že v osnovi bil velik, da so ga meščani že na daleč videli, so mehanizmu kasneje dodali majhen minutni kazalec. Tako je zgodba mesta še bolj zanimiva.

Advent kratkih poti

V Gradcu, ki v adventnem času očara s 14 romantičnimi božičnimi tržnicami, danes živi okrog 280 tisoč prebivalcev. Zgodovinsko središče Gradca je eno od najbolje ohranjenih mestnih središč osrednje Evrope, zaradi česar ga je Unesco leta 1999 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Zanj je značilna ubrana arhitekturna simfonija stavb iz različnih obdobij. Prestolnica avstrijske Štajerske je namreč na kulturni meji med Srednjo Evropo, Italijo in Balkanom, zato je v Gradcu čutiti vplive iz sosednjih regij, ki so mestnemu jedru skozi stoletja podarila najrazličnejše sloge: od srednjeveškega prek renesančnega, baročnega, gotskega do modernizma.

image
Jasna Marin Na vrhu grajskega hriba boste med romantičnimi ruševinami stare utrdbe najbolj oddaljeni od mestnega vrveža.

In ko se boste po svetlikajočih se ulicah, kjer smrečice, ovite v verižice belih lučk visijo iz zraka, odpravili raziskovat adventne tržnice, ki so si med seboj zelo blizu, tako da jih zlahka obredete peš, se obvezno ustavite na Hauptplatzu, osrednjem trgu tik ob mestni hiši, katere pročelje je te dni odeto v svetlobni adventni koledar. Ta trg velja za najbolj oblegano adventno prizorišče, stičišče odraslih in otrok, kjer se vseskozi odvijajo najrazličnejše prireditve za otroke in odrasle ter radijski prenosi v živo.

Če vas bolj mikajo tihi kotički in zasanjana dvorišča, se napotite naprej proti vzhodu, kjer so manjše tržnice z božičnimi stojnicami, kot je tista na trgu Mehlplatz, ki ponuja številne dizajnerske umetnine oblikovalcev nakita in dekoracije za dom, ali eklektična tržnica na Tummelplatzu, kjer vas s svojim vonjem morda zapelje bosvelija ali kakšno drugo prižgano kadilo – na tem trgu boste videli ljudi in ponudbo z vsega sveta.

Najmočnejša utrdba vseh časov
Majhen grad oziroma gradec, ki so ga pred več kot tisoč leti najbrž že Južni Slovani postavili na skalno polico griča nad Muro, je dal mestu ime. Iz besede gradec so mesto kasneje po nemško poimenovali Graz. Leta 1544 so grad dogradili v mogočno renesančno utrdbo. Ta je bila vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najmočnejša utrdba vseh časov, ki je niso mogli zavzeti ne Ogri, ne Turki, niti mogočna Napoleonova vojska. Šele ko je Napoleon leta 1809 zavzel Dunaj in je grozil z uničenjem glavnega mesta, se je Gradec predal in porušil skoraj vse obrambne naprave – ohranili so zgolj zvonik in stolp z uro, saj so ju meščani odkupili in s tem obvarovali pred uničenjem.
image
Graz Tourismus/Harry Schiffer Na vrhu grajskega hriba boste med romantičnimi ruševinami stare utrdbe najbolj oddaljeni od mestnega vrveža.

Če se odpravljate v Gradec s krdelom malčkov s cofi na kapah in drsalkami v torbah, jih odpeljite na Karmeliterplatz, kjer je postavljeno drsališče, nato pa še na Kleine Neutorgasse, kjer je prizorišče z vrtiljaki in napravami, namenjenimi otrokom. Glasbene sladokusce bo pritegnil adventni paradiž na notranjem dvorišču trgovine Kastner & Öhler, kjer ob večerih družbo razvajajo z živo glasbo in ritmi didžejev.

Cukrčki prazničnega mesta
- Gradec ponuja kar 14 božičnih tržnic, in ker so vse v mestnem jedru ali v njegovi neposredni bližini, jih boste zlahka dosegli peš. Vsaka od njih ima svojevrstno praznično atmosfero.
- Če iščete najstarejši božični trg v mestu, ga boste našli zahodno od glavnega trga, v frančiškanski četrti. Imenuje se Altgrazer Christkindlmark in v središče ponudbe postavlja štajersko kulinariko in podeželsko tradicijo.
- Na adventno soboto (8., 15. in 22. decembra) je vožnja z mestnim avtobusom in tramvajem v Gradcu brezplačna.
- Skozi mesto vas lahko popelje tudi z adventni vlakec. Vozovnica za odrasle stane dva evra, za otroke pa en evro, vstopna in izstopna točka pa sta na božičnem prizorišču na mestnem trgu (Hauptplatz).

Ledene jaslice in prijazni vesoljček

Ko se v mesto prikrade mrak, nikakor ne izpustite dvorišča graške Deželne hiše: letos so tam na ogled ledene jaslice, ki jih je iz več kot 35 ton ledu ustvaril finski umetnik Kimmo Frosti.

image
Graz Tourismus/Stephan Friesinger Karmeliterplatz je pravo prizorišče za tiste, ki se radi drsajo.

Gradec je leta 2003 postal evropska prestolnica kulture; takrat sta se številnim muzejem, galerijam in operni hiši pridružila še dva arhitekturna presežka, ki v staro mestno jedro prinašata mladostno svežino. Prvi je moderni Kunsthaus ali hiša umetnosti, ki jo prebivalci Gradca ljubkovalno imenujejo prijazni vesoljček. Pročelje stavbe je sestavljeno iz 1300 akrilnih plošč, v svoji notranjosti pa pravkar gosti barvito razstavo Congo Stars s prikazom sodobne umetnosti ustvarjalcev iz Konga. Do tja se lahko sprehodite iz starega mestnega jedra prek Murinsla - drugega arhitekturnega presežka sodobnega časa, ki je dediščina prestolnice kulture. Ta umetni otok v obliki školjke na reki Muri je delo ameriškega arhitekta Vita Acconcija. Na otoku so muzejska stavba, kavarna, letno gledališče in otroško igrišče, z obrežjem pa ga povezujeta dva mostova za pešce.

image
Edinstvena, čeprav minljiva umetnina: ledene jaslice, sklesane iz 35 ton ledu

Kakor hitro na desnem bregu Mure stopite na kopno, se pred vami odpre božični trg na Mariahilferplatzu. V tem predelu mesta so nekoč domovale kraljice noči. A ko je Gradec postal kulturna prestolnica, se je rdeča četrt prelevila v ulico mladih ustvarjalcev in socialnih projektov. V enem od lokalov boste denimo lahko kupili tekstilne in steklene kreacije mladih dizajnerjev, v drugem en dan star kruh, ves zaslužek od prodaje slednjega pa gre v dobrodelne namene.

image
Graz Tourismus/Harry Schiffer Zaviti in krivuljasti otok Murinsel, znan kot polodprta školjka, je zvečer odet v pisane barve.

Ognjemet, kot ga še ni bilo

Če vas adventno vzdušje v Gradcu tako navduši, da se boste čim prej hoteli vrniti vanj, domačini priporočajo, da si na mestnem trgu privoščite vstop v novo leto. Ker bo tam ognjemet, ko ga še ni bilo. Da ne bi onesnaževali mestnega ozračja, so se v Gradcu letos odpovedali klasičnemu ognjemetu s pirotehničnimi napravami, nadomestili pa ga bodo, kot obljubljajo, s spektakularnim šovom, ki bo pred mestno hišo vključeval vodo, ogenj, lasersko svetlobo, glasbo in veliko mladostne energije, saj je Gradec s svojim življenjskim utripom postal priljubljeno stičišče in prebivališče številnih mladih.

image
Michaela Haberl Houška Priljubljena točka za turiste in domačine je strešna terasa na vrhu trgovskega centra Kastner & Öhler, od koder pogled seže tudi na stolp z uro.
image
Jasna Marin Adventni vlakec v zavetju vagončkov, kjer ste na varnem pred vetrom, ponuja 20-minutno vožnjo po mestu.
image
Jasna Marin Veselje po zajtrku v stekleni restavraciji Aiola upstairs, ki na drugem koncu ponuja imeniten razgled na mesto.
Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku