Ana Kolenc: "Stres in izgorelost povzroča naš preobremenjen um"

Petra Košič, 16.1.2019
osebni arhiv

Pravnica, ki je opustila svoj poklic in se posvetila energijskemu delu, je avtorica letnega koledarskega priročnika Svetlobni vodnik z informacijami o energijsko podpornih dnevih, ki jih upoštevata tudi slovenska menedžerja, prvi mož Steklarne Hrastnik Andrej Božič in nekdanji direktor Pro Plusa Marijan Jurenec.

Ana Kolenc je univerzitetna diplomirana pravnica, inštruktorica joge, predavateljica in ustanoviteljica zavoda Anacordum, ki Slovence prek svojega dela opozarja, da preveč poveličujejo svoj um in se premalo posvečajo pomenu srca. V koledarskem priročniku, ki ga je zasnovala, bralce nagovarja k upoštevanju naravnih ciklov, po katerih se je dobro ravnati, če želijo bolje izkoristiti moč narave. "Na moji poti bolj k sebi in sinhronizaciji z vesoljem z največjim veseljem uporabljam priročnik Svetlobni vodnik in sem zelo hvaležna Ani, da je tako pomembne modrosti za naše polno življenje prelila v tako preprosto in uporabno obliko. Samo podati se je potrebno na pot in delovati, potem pa gre. Spremembe in transformacija se začnejo dogajati," pravi Valerija Polanec, sodnica in mediatorka z ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je tudi Anina teta.

image
osebni arhiv Ana Kolenc je avtorica energijskega priročnika Svetlobni vodnik.
"Ljudje imajo premalo notranje potrebe in vneme, da bi zaživeli lepše ter bolj celovito življenje". - Ana Kolenc

Ana, kako drugače je videti življenje, če ga človek živi iz srca in se ne ravna zgolj po svojem logičnem umu?

Gre predvsem za notranji občutek izpolnjenosti in radosti, hkrati pa tudi za razumevanje oziroma neko notranje zavedanje, da smo vsi povezani z vsem, ker smo del iste celote. Ko živimo iz srca, se zavedamo, da je za nas vedno poskrbljeno. Občutek je tak, kot da si zaljubljen v življenje samo, od koder črpaš navdih za vsak tvoj naslednji vdih. Za kreacijo novega življenja, ki ga vdahneš v to, kar v življenju počneš, ustvarjaš, učiš, ... Da ne bo pomote, tudi do prava kot poklica imam še vedno naklonjenost in spoštovanje, vendar v zadnjem obdobju svojega življenja gradim svojo poslovno in življenjsko pot na drugem področju, kamor me je vodilo srce. Vendar mi pri vsem tem, kar trenutno počnem, vsekakor pride prav znanje in razumevanje prava ter poznavanje družbene ureditve in ustroja sistemov.

Ljudje se po večini bojimo sprememb, vendar vi spodbujate miselnost, da so spremembe nujne, če želimo živeti pristnejše in boljše življenje. Kako drugačno mišljenje bi po vašem koristilo ponotranjiti v naši družbi, da bi se ljudje lažje odločali za nove korake?

V človeški naravi je, da se oklepa znanega, udobnega in domačega. Včasih se ljudje enostavno niti ne zavedamo, da ponavljamo tako zelo stare in trdovratne vzorce, ki smo jih prevzeli oziroma podedovali od svojih prednikov. To nam pogosto onemogoča rast in razvoj, torej premik naprej. Sprememba zahteva raziskovanje sebe in poglabljanje v še neodkrite dele sebe in naše podzavesti. To pa se za nikogar od nas ne zgodi samoumevno, temveč od nas zahteva odločitev in trdo delo. In ravno tu se pri večini zatakne. Ljudje imajo pogosto premalo notranje potrebe in vneme, da bi zaživeli lepše ter bolj celovito življenje. Miselnost, ki jo ta družba obvezno potrebuje osvojiti v prihodnosti je, da smo na svetu vsi z določenim namenom, da življenje ni samo sebi namen in da je potrebno sprejeti odgovornost za svoja ravnanja. Pa tudi odgovornost za to, kako živimo, mislimo, čustvujemo, delujemo in kakšno realnost s tem ustvarjamo.

Kaj nam sporočajo podporni in izjemni intervali, kot jih imenujete v vašem priročniku in jih ljudem svetujete upoštevati?

Cikli nas na izjemno razumljiv način spodbujajo, da začutimo svojo vpetost v naravo, v njen krogotok in cikličnost. Na ta način lahko občutimo vedno bolj, kako zelo smo vpeti v to celoto, kot popoln sistem, Stvarstvo oziroma Kozmos. Cikli, ki jih navajam v knjigi, niso samo tisti, ki se dogajajo na Zemlji, temveč gre za cikle, ki se dogajajo v dejanskem vesolju in naših notranjih vesoljih, ki predstavljajo našo zavest. S tem zavedanjem krepimo zavedanje sebe, svojega odziva na svet, lastno intuicijo in predvsem iz svojega delovanja odstranjujemo mehanizme, ki so za nas škodljivi. Vse to nam pomaga, da lahkotneje živimo, smo bolj ustvarjalni in se bolj zavedamo tudi svojega pravega poslanstva. 

Ana Kolenc v okviru spletne akademije izvaja program Kreiram svoje svetlobno leto 2019, s katerim uči tehnike meditacije, ki jih je zasnovala z namenom podpore pri stresnem življenju.

Od kod črpate vse te energijske informacije?

Ko sem se odločila, da sprejmem to svojo pot, sem se podala najprej v konkretno raziskovanje sebe, kar je vodilo k osebnostni transformaciji. Veliko časa sem preživela sama s seboj, v naravi in s svojimi mentorji. Preko meditacije so se mi izostrile energijske povezave in nadčutne zaznave, tako pa je prišla tudi inspiracija in močno sporočilo, da prelijem sporočilo, ki mi je bilo dano, tudi v materialno obliko.

Delate tudi prek spleta, kjer vodite meditacije in pogovore. Zakaj ste se odločili priročnik tudi tokrat, že četrto leto zapored, izdati v tiskani obliki?

Moje prepričanje je, da je kvalitetne ideje in navdihe smiselno in potrebno materializirati. Šele takrat se pokaže prava moč, odločitev človeka. Prav tako čutim veliko motivacijo, da ljudi navdihujem h kreiranju, k ustvarjanju, saj je prišel čas, da kot družba presežemo strahove ter se zavedamo svojih vrednosti in sposobnosti.

Valerija Polanec: "Vesolje nam daje namige"

image
osebni arhiv Ljubljanska okrajna sodnica in mediatorka Valerija Polanec je Anina teta, ki je s pomočjo smernic iz energijskega priročnika obudila strast do ustvarjanja lutk iz blaga.

Ljubljanska sodnica in mediatorka je na dogodku ob predstavitvi nove knjige delila osebno izkušnjo o tem, kako se je v življenju oddaljila od srca in znova našla stik s svojimi pristnimi interesi, iz blaga ustvarja lutke. Kot je povedala, se je za pravniški poklic kot odvetnikova hčerka odločila iz logičnih razlogov, način življenja pa je vodil v izgorelost. "Po navadi doživimo tako izkušnjo takrat, ko ne vemo ne kod ne kam in se nehamo boriti. Meni se je vsaj dvakrat pripetilo takrat, ko sem zbolela, ko sem bila prisiljena počivati. Vendar nam zato, da bi se povezali z vesoljem ni potrebno vedno zboleti, ampak si moramo vzeti čas zase, za meditacijo. Takrat se um in naše misli, ki so do sedaj skakale kot opice, počasi umirjajo. Postanemo srčnejši, »mehkejši«, sočutnejši, vedrejši, umirjeni. Tedaj dobimo odgovore kako naj delujemo, da bo naše življenje polnejše in da smo sinhronizirani z vesoljem in vsem kar nas obdaja," pravi Valerija Polanec, ki novo zavedanje prenaša tudi v svoj poklic. "Pri svojem delu se moram dnevno odločati. Podlaga odločitvam pa je zakonodaja. Ta naj bi temeljila na vrednotah družbe, ki je zakone sprejela. Dostikrat so zakoni napisani zaradi kontrole nad delom državljanov in so neživljenjski. Moralne vrednote se spreminjajo, vendar tiste osnovne vrednote pozna le naše srce. Ko ne vem kako naprej, zaprosim za odgovore in ko začutimo, da jih je sprejelo tudi srce, da sem pomirjena, takrat vem, da je odgovor sinhroniziran z zakoni vesolja".

Ana Kolenc bo Svetlobni vodnik znova predstavila v živo na dogodku z vodeno meditacijo pod geslom Dvigni svojo ustvarjalnost, ki bo v četrtek, 31.1. 2019 na gradu Jable. Več informacij: https://www.anacordum.com/dvigni-svojo-ustvarjalnost.
Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku