Blaž Janc: V reprezentanci o denarju ne razmišljam

Bojan Bauman, 11.4.2019
Sašo Bizjak

Danes ob 19.30 bo slovenska rokometna reprezentanca odigrala tretjo kvalifikacijsko tekmo za EP. V skupini so veliki favoriti in štejejo samo zmage. S krilnim igralcem Blažem Jancom o Nizozemcih, stanju v reprezentanci, v njegovem klubu Kielcah, pa o Celju, ligi prvakov ...

Dvaindvajsetletni Blaž Janc si je v slovenski reprezentanci znova izboril mesto na položaju desnega krila. Kar je ob dejstvu, da je konkurenca na tem mestu ena najbolj ostrih, lepo potrdilo kakovosti. Na Nizozemskem, kjer se bodo Slovenci danes ob 19.30 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo merili z Nizozemci, mu bo družbo delal Gašper Marguč.

Iz izkušenj vem, da je lažje igrati, ko nisi favorit

Zunaj ekipe je ostal Mario Šoštarič, ki je v nedeljo za Szeged prispeval izjemen delež pri pokalni zmagi nad slovitim Veszpremom, njegova ekipa je hkrati vodilna v madžarski ligi in sodeluje v četrtfinalu lige prvakov. Verjetno bo igral v nedeljo, ko je v Celju še ena tekma z Nizozemci. Zaradi angine v ekipi ni niti kapetana Vida Kavtičnika. Od treh vratarjev bo počival novinec, član madžarskega Csurgoja Rok Zaponšek, od organizatorjev igre Celjan Rok Ovničen, ki naj bi se po sezoni preselil v Nantes.

Slovenci so na današnji tekmi veliki favoriti. Večina jih igra po priznanih evropskih klubih in njihovi nasprotniki so jih doslej spremljali predvsem po televiziji. Dani Baijens in Bobby Schagen resda nastopata v bundesligi in Iso Sluijters na Norveškem, a tam nimajo vidnejših vlog. Blaž Janc pred odhodom v Almere o njih ni vedel veliko: "Na papirju so manj atraktiven nasprotnik, a imajo kakovost in so v naši skupini najtežji nasprotnik. Zmagi nam že prinašata prvo mesto in lahko si zagotovimo miren zaključek kvalifikacijskega cikla, ki se končuje junija. Potrudili se bomo dokazati, da smo boljša reprezentanca tudi na igrišču."

image
Igor Napast

V takih primerih zlahka pride do podcenjevanja, to se lahko zgodi nenamerno. "Iz izkušenj vem, da je lažje igrati, ko nisi favorit. Proti ekipam, kot so Nizozemci, pride do izraza karakter ekipe. Zato bomo znova igrali po svojih sposobnostih, kar nas bi moralo obvarovati pred težavami. Selektor nam je po dveh tekmah s Francijo januarja odčital lekcijo o skoncentriranosti in primernem odnosu v reprezentančnem dresu. Da smo lekcijo razumeli, moramo potrditi proti Nizozemcem," je dejal Janc.

Ima morda kakšne pomisleke o nastopih v reprezentanci, glede na to, da igrajo brez plačila, še dnevnice so jim pred leti ukinili? "Nastopati za reprezentanco je zame največja čast. Na vpoklic se zmeraj z veseljem odzovem. To so moje sanje, o denarju ne razmišljam. Sploh mi, ki igramo v tujini, se radi vračamo. Tako je še lepše priti domov, se srečati s soigralci in odigrati tekmo pred slovensko publiko."

image
Igor Napast

V Kielce je Janc predlani odšel iz celjske ekipe, kjer je pustil močan pečat. Kot izredno mlad, nadarjen rokometaš se je prebil v reprezentanco in takoj odigral nekaj sijajnih tekem. Celjani zdaj znova sestavljajo ekipo, saj se bo nekaj igralcev preselilo v tujino. "Celjane še spremljam, slišim se z nekaterimi igralci. Bojazni, da za prihodnjo sezono ne bi sestavili konkurenčne ekipe, ne vidim. Vsako leto znova jim uspe konkurenčno nastopati tudi v ligi prvakov in zanimiva je tudi slovenska liga. Prepričan sem, da bodo doma dokazali, da so najbolj kakovostna ekipa, in bodo še enkrat postali prvaki."

image
Robert Balen

Janc je že drugo leto član poljske ekipe. Je želja sodelovanje na zaključnem turnirju, kjer so pred tremi leti postali evropski prvaki? "Za nastop v Kölnu bo treba na naslednjih dveh četrtfinalnih tekmah izločiti francoski PSG. Vsakega nasprotnika je mogoče premagati, a Francozi so vsekakor favoriti." V Kielcah so se v tej sezoni ubadali tudi z denarnimi težavami. Nekaj igralcev je odšlo, vsekakor pa take vrsta negotovost pusti posledice ekipi. "V Kielcah ostajam še naslednjo sezono, veže me pogodba. Finančne krize v klubu letos ne poznamo, plače so mesečne in redne. Dolgujejo pa nam pet plač iz lanske sezone. A tudi za ta denar smo dogovorjeni in bo na računih igralcev do konca sezone. Pričakujem, da bo potem spet vse v najlepšem redu," ostaja zvest Kielcam Blaž Janc.

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku