Bo z Blanchardovo v Slovenijo prišel tudi Trump?

Uroš Esih, 18.1.2019
Epa

Bela hiša je v senat znova poslala predlog imenovanja kandidatke Lynde Blanchard za ameriško veleposlanico v Sloveniji, potem ko je bil postopek zaradi zaključka mandata senata konec lanskega leta ustavljen.

Postopek imenovanja nove ameriške veleposlanice v Sloveniji Lynde Blanchard je konec lanskega leta ustavil zaključek mandata senata ZDA. Senatni odbor za mednarodne odnose je nominacijo Blanchardove prejel junija lani, zaslišanje je bilo opravljeno avgusta in odbor jo je potrdil septembra 2018. A senat v prejšnjem zasedanju do konca 2018 ni potrdil imenovanja Blanchardove na položaj veleposlanice ZDA v Sloveniji, zato je šla njena nominacija v skladu s senatnimi pravili avtomatično nazaj v Belo hišo.

Blandhardova prihaja v Slovenijo spomladi

Ker ZDA v zadnjem mescu hromi zapora vlade, ni bilo jasno, kdaj in kako se bo nadaljeval postopek imenovanja Blanchardove. Kot je mogoče razbrati s spletne strani senata, se postopek imenovanja nadaljuje, saj je Bela hiša v sredo znova poslala v senat predlog, da Blanchardovo napoti v Slovenijo. Senat je predlog nominacije že poslal odboru za zunanje zadeve.

Kandidatka mora zdaj še enkrat skozi postopek, kar pa nujno ne pomeni vnovičnega zaslišanja, ki ga je že prestala in dobila pozitivno zunanjepolitično mnenje odbora. Kdaj in kako se bo postopek imenovanja nadaljeval, ni jasno, najverjetneje pa sledi sprejem nominacije v odboru in napotitev na glasovanje v celoten senat. Če bi šli postopki po ustaljenih tirnicah za tovrstne nominacijo, se lahko pričakuje, da bo Blanchardova v Sloveniji (pozno) spomladi.

image
Neznan Lynda Blanchard

Karierni diplomat Brent Hartley je Slovenijo zapustil že sredi lanskega julija, ko mu je potekel mandat, kar pomeni, da bodo ZDA brez veleposlanika v Sloveniji približno eno leto. Sicer pa dolga obdobja, ko ameriško veleposlaništvo vodi odpravnik poslov, novega pa po odhodu starega še ni, so ustaljena praksa v slovensko-ameriških odnosih. V javnosti najbolj prepoznaven ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli je veleposlaniški stolček v Ljubljani zasedel novembra 2010, skoraj dve leti po tem, ko je njegov predhodnik Yousif Boutros Ghafari odstopil januarja 2009 po predsedniških volitvah v ZDA.

A tudi mandat politično imenovane Blanchardove v Sloveniji verjetno ne bo posebej dolg, verjetno približno leto in pol. Po ameriških predsedniških volitvah naslednje leto novembra bo morala Blanchardova kot politično imenovana veleposlanica ponuditi odstop novemu predsedniku ZDA.

​Vrh pobude Treh morij s Trumpom?

Blanchardovo v Sloveniji čaka veliko dela, glede na to, da je slovenska vlada napovedala, da želi v tem mandatu ponovno uravnotežiti odnose z ZDA. Vrhunec letošnjih dogodkov za ZDA v Sloveniji bo srečanje pobude Treh morij, ki jo je v Slovenijo "pripeljal" predsednik države Borut Pahor. Iz Pahorjevega predsedniškega urada so sporočili, da bo vrh pobude Treh morij, katere cilj je zmanjšati odvisnost vzhodnoevropskih držav od ruskega plina, potekal v začetku junija, udeležilo pa se ga bo ducat evropskih voditeljev ter visoka predstavnika ZDA in Evropske unije. Še vedno obstaja teoretična možnost, da bi glede na neformalne napore in prizadevanja ameriške in slovenske strani "visoki predstavnik ZDA" lahko bil sam ameriški predsednik Donald Trump, ki je Blanchardovo tudi "poslal" v Slovenijo. Ker je pobuda Treh morij pomemben strateški projekt ZDA, se je srečanja pred dvema letoma v Varšavi udeležil tudi Trump.

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku