Čas je za kozarček “frišnega”: Poznate razliko med novim in mladim vinom?

Sanja Verovnik, 9.11.2019
Andrej Petelinsek

Pred martinovim in med tem vinskim praznikom, ki mu na Štajerskem namenjamo posebno pozornost, si nazdravimo tudi z novim ali z mladim vinom. In kakšna je razlika med njima?

Sergij Cesar, ustanovni in aktivni član Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, pojasni, da je novo vino tisto, ki se pije kmalu po trgatvi, ko še ni dozorelo, mlado vino pa nastane s posebnim postopkom maceracije in fermentacije ob prisotnosti ogljikovega dvokisa. "Novo vino je še vedno rahlo podobno moštu in ga pridelujemo s klasičnim postopkom vinifikacije; vino, ki bo počasi dozorevalo in bo primerno za stekleničenje ali točenje šele kak mesec po trgatvi ali pa še kasneje - vino, ki ga po običaju pijemo s pečenimi kostanji ali ob poznojesenskih praznikih," pojasni Cesar. Mlado vino pa pomeni čisto nekaj drugega: nastane s posebnim postopkom maceracije in fermentacije ob prisotnosti ogljikovega dvokisa. Grozdja v nasprotju s klasično pridelavo ne stiskamo, ampak ga pustimo, da se le delno zmečka pod lastno težo. V takem stanju se sprememba mošta v vino dogaja pospešeno, istočasno pa vino tudi pospešeno dozoreva in doseže želene organoleptične značilnosti v nekaj tednih.

Lahkotno in osvežujoče

Tako vino je po besedah Sergija Cesarja primerno za prodajo in seveda uživanje zelo zgodaj, to je v novembru. "Vino je sveže in prijetno, njegova največja značilnost pa so izrazita cvetica in sveže sadne vonjave. Je lahkotno, ne preveč alkoholno in osvežujoče. Ker doseže svoj vrhunec že po mesecu in pol, je logično, da bo ravno tako hitro tudi šlo v zaton. Taka vina namreč po nekaj mesecih nimajo več tiste svežine in cvetice, postanejo tenka in nič več tako prijetna, saj se začne njihova razgradnja. Tam nekje do prvih toplih dni je njihova življenjska doba v polni formi."

image
Igor Napast Martinovanje v Mariboru ne mine brez mladega vina.

Mlado vino je prišlo

Mlado vino je, kot nadaljuje sogovornik, bolj poznano s francoskim imenom beaujolais nouveau, saj je njegov izvor v južnem delu Burgundije, v pokrajini Beaujolais. "Le da so Francozi precej bolj strogi in po zakonu sme to mlado vino priti v prodajo točno opolnoči tretji četrtek v novembru. Iz tega so seveda naredili francoski in svetovni dogodek, saj celo odštevajo dneve do tega datuma, ko z velikim pompom izjavijo: Beaujolais nouveau est arrivé - mlado vino je prišlo. So pa tudi zato strogi in po maju tako vino ne sme več v prodajo. V Franciji je to izključno rdeče vino, večinoma iz sorte gamay, drugod pa najdemo tudi bele izpeljanke, ki jih Francozi kategorično zavračajo."

Sodi k martinovim jedem

Cesar pravi, da nas mlado vino vabi k užitku in ne zahteva razmišljanja, vzbuja prijetne občutke in je primerno za manj zahtevne priložnosti. Je pa dobra pot za spoznavanje vina in približevanje mladih ter vinsko neukih k spoznavanju ogromnega bogastva vinske kapljice. "Mlado vino nikoli ne bo doseglo plemenitosti in kakovosti klasičnega vina, a to tudi ni njegov namen. Gre bolj za enostavnejšo, nezahtevno, a prijetno pijačo, ki po navadi odpre pot k zahtevnejšemu spoznavanju in cenitvi klasično pridelanega vina. Vendar ga lahko mirno uskladimo oziroma spojimo z lažjimi jedmi, lahkimi hladnimi ali toplimi predjedmi, najbolje pa se bo obneslo kot kozarec prijetnega druženja med prijatelji in znanci," poudari sogovornik. In nadaljuje: "Ker pa se je na martinovanju tudi gos, poglejmo, kaj bi lahko ob tej jedi ponudili kot primerno vino. Po navadi je gos (ali raca) pečena s kostanji, zato imela jed kar precejšnjo strukturo; tudi prijetne značilne in zaznavne vonjave in okuse. Da bi se vino uskladilo s hrano, bomo poiskali odgovarjajoče značilnosti vonjav in se usmerili na blažje in mlado rdeče vino, ki še polno diši. Taka je na primer ne preveč zahtevna portugalka z osončenega območja ali pa blag mladi refošk, ki ga sonce ni preveč okrepilo. Lahko se spogledamo tudi s tradicijo in uberemo pot novega vina. Ne bomo imeli idealne usklajenosti, a prijetna svežina bo zbudila veselje, ki se za tak praznik spodobi."

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku