Dan brez cigarete

seniorji.info, 31.1.2019
Profimedia

Svetovni dan brez tobaka, ki ga vsako leto obeležujemo 31. januarja, je lahko v kateremkoli starostnem obdobju priložnost za opustitev kajenja, spodbujajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, pravijo strokovnjaki na NIJZ, vendar ima opustitev največje koristi za zdravje pri mlajših ljudeh, ki kajenje opustijo pred 40. letom starosti. Ker je opuščanje kajenja lahko težak proces, mnogi kadilci zaradi zasvojenosti z nikotinom ne uspejo prenehati s kajenjem, še posebej če poskušajo to sami, brez pomoči. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da se kadilci, ki pri tem potrebujejo pomoč, vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem uporabnikom.

image
Profimedia
Slovenija se uvršča med najnaprednejše države v svetu na področju preprečevanja in opuščanja kajenja. Od januarja 2020 dalje bodo cigarete in tobak za zvijanje na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo obliko in velikostjo elementov na embalaži.

Kadilci imajo večje tveganje za številne bolezni

"Znano je, da imajo kadilci v primerjavi z nekadilci skoraj 23-krat večje tveganje za to, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka, 25-krat večje tveganje za smrt zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni, dvakrat večje tveganje za smrtni izid zaradi pljučnice, gripe in tuberkuloze ter ostalih pljučnih bolezni," opozarja Saša Kladivec s Klinike Golnik, kjer zdravijo bolnike z različnimi pljučnimi in drugimi obolenji, na razvoj katerih lahko pomembno vpliva tudi kajenje.

Kajenje je kroničen problem, ki ga je treba dolgoročno zdraviti in tudi slediti po zdravljenju. "Kadilci, močno zasvojeni z nikotinom, bi morali imeti prost dostop do intenzivnega zdravljenja, ki bi zajemalo farmakološko in vedenjsko ter kognitivno terapijo. Terapevti, ki želijo pomagati, naj bi za odvajanje od kajenja uporabljali izključno pristope, ki so se v praksi izkazali kot učinkoviti in ki bolnikom pomagajo pri odvajanju od kajenja," meni dr. Tomaž Čakš z NIJZ. Kot poudarja, je zelo pomembno, da se kadilec sam odloči za spremembo. Večina uporabnikov tobačnih izdelkov bi namreč želela prenehati z njihovo rabo, le redki pa so zares sposobni za ta korak, pravi Čakš. Raziskave še kažejo, da so kadilci pri prenehanju kajenja bolj uspešni, če imajo pri tem pomoč in niso odvisni le od svoje volje.

Številne brezplačne oblike opuščanja kajenja

Zasvojeni z nikotinom lahko v Sloveniji najdejo več oblik pomoči. Tako so v okviru zdravstvenih domov vzpostavljeni zdravstvenovzgojni centri in Centri za krepitev zdravja, kjer usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja. »Ta pomoč se izvaja v obliki skupinskih delavnic ali individualnega svetovanja, tudi v smislu spreminjanja načina življenja in vedenja. Terapevt najprej ugotovi, kakšna je zasvojenost posameznika in njegov način rabe nikotina, pripravi podatke o posledicah kajenja na zdravje ter o načinih zdravljenja, ki so mogoči,« pravi Čakš.

Na NIJZ deluje tudi brezplačna anonimna številka 080 27 77, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici.

Elektronske cigarete niso sredstvo za opuščanje kajenja

Pogosto se elektronske cigarete skušajo predstaviti kot  izdelki za pomoč pri opuščanju kajenja. "Vendar pa je na voljo premalo podatkov in kvalitetnih raziskav in ni možno zaključiti, ali so elektronske cigarete učinkovita pomoč pri opuščanju kajenja ali ne. Da bi lahko te izdelke priporočali kot pripomočke za opuščanje kajenja (tako kot nikotinsko nadomestno zdravljenje in zdravila za opuščanje kajenja), bi jih bilo treba primerno testirati in bi morali biti ustrezno regulirani, da bi zagotovili učinkovitost in varnost uporabe," pravi Helena Koprivnikar.  Kadilcem priporoča, da pri opuščanju kajenja uporabljajo preizkušeno in dokazano varne ter učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept.

Zaskrbljujoča pa je uporaba elektronskih cigaret med otroki, mladostniki in mladimi odraslimi, saj ima vnos nikotina v tem starostnem obdobju trajne škodljive učinke na razvijajoče se možgane in lahko privede do zasvojenosti. Podatki NIJZ kažejo, da je med mladostniki delež uporabnikov višji kot med odraslimi, saj elektronske cigarete uporablja manj kot 1 % odraslih in kar 12 % anketiranih 17-letnikov.
Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku