Decembra se zredimo za dva kilograma

seniorji.info, 4.12.2018
Profimedia

V najbolj prazničnem mesecu leta se Slovenci v povprečju zredimo za kar 2 kilograma, saj pojemo veliko več predvsem nezdrave hrane, sladkorja in popijemo več alkohola.

Prenajedanje v kombinaciji s stresnimi pripravami na praznike obremenjuje naše telo, predvsem želodec in jetra, opozarjajo v Lekarniški zbornici Slovenije.

image
Profimedia
Med prazniki je tveganje za preobremenitev želodca in jeter še toliko večje.

Jedi z veliko kalorijami imajo majhen volumen, želodec se z njimi ne napolni zlahka, zato želodčna in črevesna stena ne pošljeta signala, da sta polna. Zaradi tega naš naravni občutek sitosti zataji, pojasnjuje lekarniška stroka. Poleg tega hrana, ki ima veliko maščobe in sladkorja, vsebuje malo vlaknin, kar negativno vpliva na prebavo in lahko nemalokrat vodi do zaprtja. "Občutek imamo, da nam je hrana obležala v želodcu, pojavijo se napihnjenost, napenjanje, krči in bolečine v želodcu, kislo spahovanje, vračanje želodčne kisline nazaj v požiralnik (refluks) in zaprtje," pravi mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Sekcije javnih lekarniških zavodov pri Lekarniški zbornici Slovenije. Svetuje, da se v prazničnih dneh izognemo velikim skušnjavam in si postavimo omejitev, koliko lahko pojemo in se tega tudi držimo. "Hrano dodobra prežvečite, namesto da bi jo samo pogoltnili. Priporočljivo je tudi, da zaužijete zadnji obrok vsaj dve uri pred spanjem, da želodec hrano lažje prebavi. Leže je namreč ta naloga zanj težja," dodaja Potočnik Benčičeva.

image
Lekarniška zbornica Slovenije ”Med prazniki je tveganje za preobremenitev želodca in jeter še toliko večje, zato svetujemo zmernost tako pri hrani kot tudi pri pijači,” pravi mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Sekcije javnih lekarniških zavodov pri Lekarniški zbornici Slovenije.

25 odstotkov Slovencev ima zamaščena jetra

Praznične dietne pregrehe lahko poslabšajo tudi stanje številnih drugih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja in bolezni pljuč, poleg tega lahko povzročijo zamaščenje jeter, še opozarjajo pri Lekarniški zbornici Slovenije. Zamaščena jetra so bolezen, pri kateri se v jetrih nabere več maščobnih celic, kot bi jih smelo biti. Nekoč je veljalo prepričanje, da imajo zamaščena jetra zgolj tisti, ki popijejo preveč alkohola.

image
Profimedia

Podrobnejše analize pa so dokazale, da alkohol ni edini povzročitelj zamaščenosti jeter, pojasnjuje Potočnik Benčičeva. "Jetra morajo vsak dan opraviti več kot 500 funkcij v telesu, če so obremenjena z najrazličnejšimi strupi ali če so prekomerno zamaščena pa vseh teh nalog ne morejo opraviti. Na seznamu prednosti razgradnja maščob ni pri vrhu. Zamaščenost jeter sicer spodbujajo stres, vplivi iz okolja, kajenje, uživanje določenih tablet, nepravilno prehranjevanje, uživanje sladkih pijač, premalo gibanja in še bi lahko naštevali," pravi Darja Potočnik Benčič. Kot poudarja, ima zamaščena jetra kar 25 odstotkov Slovencev. "Med prazniki je tveganje za preobremenitev želodca in jeter še toliko večje, zato svetujemo zmernost tako pri hrani kot tudi pri pijači. Tudi zdrava hrana je lahko dobra, včasih zahteva le nekaj več časa za pripravo," še svetuje predsednica Sekcije javnih lekarniških zavodov pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku