Dobrote brez moke in sladkorja

Bonbon, 24.1.2019
www.fitkuhinja.si

Marsikdo reče, da nikoli ni primeren čas, da bi pazili na prehrano, a nekateri, ki se prehranjujejo brez moke in dodanega sladkorja, klasične jedi raje zamenjajo z jedmi po načelih tako imenovane LCHF prehrane.

"LCHF okrajšava izvira iz angleških besed low-carb, high-fat, kar pomeni malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. Odlike te prehrane pa so stabiliziranje krvnega sladkorja, inzulina in padec trigliceridov v krvi. V telesu se vzpostavi ravnovesje, ki povzroči pospešeno izgorevanje maščob in izboljša splošno počutje. Eni na ta način hujšajo, drugi se zaradi LCHF-prehrane bolje počutijo in imajo več energije, tretji se tako prehranjujejo iz zdravstvenih razlogov - vsi pa radi malo razvajamo brbončice," pove Staša Grom, dipl. dietetičarka in urednica spletne strani www.fitkuhinja.si.

image
www.fitkuhinja.si

Od besed k dejanjem

Morda se zdi, da je priprava sladic brez moke in sladkorja težavna. Slednjega uspešno nadomestimo z različnimi zdravimi sladili brez energijske vrednosti, ki tudi ne dvigujejo inzulina. Večja težava pa je pri jedeh, kjer je treba nadomestiti žitno, navadno pšenično moko. Z malo iznajdljivosti tudi to ni težava, le prave sestavine in razmerja med njimi moramo poznati.

image
www.fitkuhinja.si Orehova potica

RECEPT: Orehova potica brez moke in sladkorja

Po praznikih, kjer je bilo potice v izobilju, vam ponujamo odličen recept, ki bo navdušil tudi tiste, ki januarja ne pazijo na prehrano. Orehe lahko v enaki količini zamenjate s praženimi mletimi lešniki.

Za pripravo testa potrebujemo:

- 300 g kremnega sira (npr. Philadelphia)

- 3 jajca

- 100 g stopljenega masla

- 150 g razmaščene mandljeve moke Sukrin

- 50 g razmaščene kokosove moke Sukrin (ali 100 g mletih mandljev)

- 100 g sladila Sukrin

- 40 g indijskega trpotca

- 1 pecilni prašek

Z električnim mešalnikom premešamo kremni sir, jajca in stopljeno maslo, nato postopno dodajamo še mešanico suhih sestavin. Testo z rokami zgnetemo v kroglo in ga za eno uro shranimo v hladilnik, nato ga razvaljamo v pravokotno obliko, debelo približno pol centimetra. Pri valjanju si pomagamo s prozorno plastično folijo za živila, ki jo položimo pod testo in nad njega. Daljša stranica naj bo dolga ca. 28 centimetrov.

Orehov nadev pripravimo:

- 400 g mletih orehov

- 10 žlic sladila Sukrin Gold

- 120 ml tekoče sladke smetane

- 120 ml vode

- 1 žlica ruma

- 1 beljak po želji

Vodo, rum in sladko smetano segrejemo do vretja, prelijemo čez mlete orehe, premešane s sladilom Sukrin Gold, in dobro premešamo. Na koncu po želji dodamo beljakov sneg.

Nadev naložimo na razvaljano testo in ga s pomočjo plastične folije ali papirja za peko tesno zvijemo. Potico damo v ožji pekač z daljšo stranico ca. 28 centimetrov, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Potico pritisnemo ob dno pekača. Pečemo pri 175 °C približno 40 minut (po 20 minutah premažemo z mešanico rumenjaka in kisle smetane). Ohlajeno potico posujemo s sladilom Sukrin Melis.

image
www.fitkuhinja.si Čokoladna rulada

RECEPT: Čokoladna salama

Za dve veliki salami potrebujemo

- 150 g masla

- 150 g temne čokolade

- 100 g mletih orehov

- 100 g grobe kokosove moke

- 3 žlice sladila Sukrin Melis

- 1 žlico ruma

- 1 žličko limonine ali pomarančne lupinice

- 150 g praženih lešnikov ali orehov (lahko jih tudi kombiniramo)

- kokosovo moko za valjanje

Postopek

Maslo stopimo in mu nežno primešamo sesekljano temno čokolado, da nastane homogena masa. Malo ohladimo, nato primešamo preostale sestavine. Maso za pol ure shranimo v hladilnik, jo razdelimo na pol in iz vsake polovice oblikujemo salamo s premerom nekaj centimetrov. Pri tem si pomagamo tako, da podlago, kjer ju oblikujemo, potresemo s kokosovo moko.

Pripravimo si dva kosa prozorne folije za živila (po dolžini morata biti na vsaki strani za nekaj centimetrov daljša kot salama). Nanju položimo salamo in tesno zvijemo, konca pa zavežemo s trakom. Shranimo v hladilnik, pred postrežbo pa ju vsaj 15 minut prej postavimo na sobno temperaturo, da se ne lomita pri rezanju. Režemo pol centimetra debele rezine.

Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku