Domača lekarna: Fižol mungo

P.K., 27.2.2019
Profimedia

Ogljikovi hidrati, ki so v tem fižolu, so lažje prebavljivi od ogljikovih hidratov v drugih stročnicah, zato povzročajo tudi manj napihnjenosti.

Fižol mungo je zelena strošnica, ki prihaja iz Indije. Je drobnejši od rjavega fižola in sladkastega okusa. Azijci ga tudi poleti uživajo v juhah zaradi njegovih protivnetnih lastnosti, ki varujejo pred vročinsko kapjo, povišano telesno temperaturo, žejo.

image
Profimedia Fižol mungo je zelo priljubljen v ajurvedskih principih prehranjevanja kot odličen nadomestek za živalske beljakovine.

Poln je zdravih hranil

Fižol mungo, ki je bogat z minerali in vitamini, so uživali že v antičnih časih, danes ga poleg Indijcev veliko uporabljajo tudi na Kitajskem in v Jugovzhodni aziji, najpogosteje v juhah, solatah in praženih jedeh. V zahodnih kuhinjah so v prehrani zelo pogosti njegovi kalčki. Te pri nas pogosto prodajajo z napačnim poimenovanjem, in sicer kot "sojine kalčke" ali "sojine kalčke iz mungo fižola".

V kuhinji
Fižol mungo lahko uporabite podobno kot vsako drugo vrsto fižola. Kupite ga običajno v suhi obliki, zato je priporočljivo, da ga pred pripravo jedi 12 ur namakate v vodi. Čas kuhanja je nekje od 20 do 30 minut, dokler se ne zmehča. Uporabite ga v juhi, solati, praženih jedeh z rižem ali rezanci, tudi v sladici.

Primeren za vegetarijance in vegane kot eden od najboljših rastlinskih virov beljakovin

Droben fižol mungo je bogat z aminokislinami, ki jih telo ne more proizvajati samo. Pripisujejo mu mnogi dobrodejnim učinkovin, med drugim naj bi zmanjševal verjetnost za nastanek nekaterih kroničnih bolezni. Antioksidanti v fižolu pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu, ki lahko povzročijo kronična vnetja v telesu, srčne bolezni in bolezni raka. Bolj kot zrna so z antioksidanti bogati kalčki fižola, vsebovali naj bi jih kar šestkrat več od običajnega fižola mungo. Raziskave kažejo, da fižol mungo znižuje nivo holesterola ter vsebuje magnezij, kalij in vlaknine, ki nižajo krvni tlak.

Bolje vpliva na prebavo kot druge stročnice

Fižol mungo vsebuje mnoga različna hranila, ki koristijo prebavi. Ogljikovi hidrati, ki so v tem fižolu, so lažje prebavljivi od ogljikovih hidratov v drugih stročnicah, zato povzročajo tudi manj napihnjenosti. Vsebuje tudi številne snovi, ki ohranjajo nizek krvni sladkor. Zaradi visoke vsebnoste vlaknin in beljakovin je dobrodošel na jedilniku tistih, ki si želijo izgubiti kak kilogram ali očistiti telo toksinov, ki so se čez zimo nabrali v telesu.

Ajurvedsko zdravljenje z fižolom mungo
Indijska tradicionalna medicina, ki temelji na ustvarjanju telesnega ravnovesja z upoštevanjem ciklov narave, priporoča kitchari pri bolezni, za čiščenje in krepitev telesa.
Kitchari je lahka, uravnotežena jed, ki ne obremenjuje prebavnega sistema. Ajurvedski zdravniki priporočajo uživanje pet dni zapored, ob vsakem obroku, z dodatkom prečiščenega masla ghee.
image
Profimedia Kitchari je lahka, uravnotežena jed iz fižola mungo in riža, ki ne obremenjuje prebavnega sistema.

V ajurvedi

Fižol mungo je zelo priljubljen v ajurvedskih principih prehranjevanja kot odličen nadomestek za živalske beljakovine. Znana ajurvedska jed, ki jo v tradicionalni indijski medicini priporočajo pri čiščenju ali krepitvi telesa je kitchari. Jed iz fižola munga, ki jo kombiniramo z rižem, vsebuje vse aminokisline, ki jih potrebuje telo.

Za kitchari potrebujemo:
1 skodelica mungo fižola
(ki smo ga namakali 12 ur v vodi)
1 skodelica rdečega riža ali basmati riža
1 čajno žličko orientalske kumine
(lahko uporabimo tudi semena navadne kumine, razlika je le v okusu)
1 čajno žličko mletega koriandra
1 čajno žličko mlete kurkume
1 jušno žlico soli
1 žlico gheeja ali kokosovega olja
Priprava:
Na maslu ali olju prepražimo semena kumine, koriander in kurkumo. Dodamo fižol mungo, ki smo ga nakamali čez noč in sprali pod vodo. Nato na cedilu speremo še riž in vse skupaj zalijemo z 6 do 8 skodelicami vode.
Vremo 5 minut, nato zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 25 do 30 minut. Sproti preverjamo, da voda ne izpari popolnoma in jo po potrebi dodajamo. Pred koncem dodamo še sol. Na koncu dodamo še eno žlico gheeja.
Nekateri recepti vključujejo sveži ingver, kardamom v prahu, klinčke, cimet, lovorjev list in črni poper.
Anketa

Uživate mleko in mlečne izdelke?

Sudoku