Domača lekarna: Komarček

P.K., 26.1.2019
Profimedia

Izvlečki pomagajo pri lajšanju prebavnih težav, zdravljenju vnetja sečil, grgranje komarčkovega čaja lajša vnetje grla in dlesni.

Komarček vsebuje veliko eteričnega olja, ki ga uporabljajo v naravnem zdravilstvu za lajšanje prebavnih težav, kot so lena prebava, napenjanje, zaprtje, napihnjenost in spahovanje. Rastlina deluje tudi kot diuretik in blaži vnetja ter pomaga pri zdravljenju obolenj sečnega trakta. Grgranje komarčkovega čaja lajša vnetje grla in dlesni.

image
Profimedia

Komarček lahko vzgojimo iz semen, ki jih posejemo spomladi. Najbolje uspeva v bogatih, rahlih in sončnih tleh. Na področju južne Evrope in Sredozemlja ga od nekdaj gojijo kot dišavno in zdravilno rastlino, ki lahko zraste do dva metra v višino. Posušene korenine uporabljajo za čaje, liste pri kuhanju kot dišavnice, iz semen pridobivajo eterično olje ter jih uporabljajo v kapsulah in praških.

image
Profimedia
Proti prebavnim motnjam
1 žličko posušenih semen prelijemo z 200 ml vrele vode. Pokrijemo in namakamo 10 minut. Nato precedimo in ga pijemo trikrat na dan po jedi.
Proti zaprtju
1 čajno žličko posušene korenine prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo 10 minut in precedimo. Uživamo trikrat dnevno pred jedjo.

Anetol v eteričnem olju komarčka je enako kot janževo olje v velikih odmerkih lahko strupen, zato ga je priporočljivo jemati po posvetu z zdravnikom ali usposobljenim terapevtom naravnega zdravljenja. Eteričnega pripravke odsvetujejo nosečnicam.

Povzeto po knjigi Naravna zdravila.

Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku