Domača lekarna: Kosmulja proti razdražljivosti in vnetjem

Borut Cerkvenič, 6.3.2019
Zeleni Svet

Kosmulja pomaga pri slabokrvnosti in slabih živcih, pospešuje delovanje prebave in lajša bolečine pri revmatizmu.

Kosmulji (Ribes uva-crispa L.) po domače rečemo bodeče grozdje, bodečevka, kosmača, kosmato grozdje. Je močno razvejen grm, ki zraste do enega metra visoko in ima veliko trnja. Med dlanasto krpatimi listi se skrivajo majhni rumeno zeleni cvetovi.

image
Zeleni Svet Rdeča kosmulja

Grm cveti od aprila do maja, plod nabiramo junija, julija in avgusta. Sadeži so majhni, rumeni, rdeči, beli ali zelenkasti in so poraščeni z dlačicami. Plodove kosmulje lahko predelujemo zrele ali nezrele. Nezreli so posebno cenjeni zaradi velike količine pektina, zato iz njih izdelujemo želeje in marmelade. Zreli plodovi imajo zelo veliko količino sladkorja.

Kosmuljo uživamo v kompotu, marmeladi, želeju, soku, juhi, jogurtu, pecivu, omaki. Vsebuje provitamin A, vitamin C, vitamin B1, rudninske snovi, beljakovine, maščobe, sladkor, pektin, organske kisline, čreslovine, natrij, kalij, kalcij, magnezij, mangan, baker, fosfor, železo.

Rastlina pomaga pri slabokrvnosti, razdražljivosti, pri slabih živcih. Pospešuje delovanje prebave in delujejo diuretično. Kosmulja lajša vnetje, uživamo jo pri skorbutu, revmatizmu in protinu. Uživati pa ne smemo surovih, nezrelih kosmulj. Če nanje pijemo vodo, nastane zelo nevarno črevesno vretje, lahko z najhujšimi posledicami. Posebej je o tem treba poučiti otroke.

ČAJ ZA PREBAVO
Dve zvrhano polni čajni žlički posušenih kosmuljevih plodov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 15 minut. Čaj precedimo in pijemo trikrat na dan pred vsakim obrokom. Čaj pospešuje prebavo.

KREPČILNI ČAJ
Zmešamo tri enake posušene plodove kosmulje, gloga in jagodnjaka. Za skodelico vzamemo čajno žličko mešanice, jo prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Čaj krepi organizem in dviga odpornost.

OBKLADEK
Pripravimo si trikotno ruto, v njo naložimo zrele plodove kosmulje in jih zdrobimo. Tako pripravljen obkladek zavijemo na poškodbo (zvin). Deluje osvežilno in zdravi poškodbe.

NAPITEK
Posušene plodove kosmulje namočimo čez noč v hladni vodi, zjutraj tekočino odlijemo (tekočino zadržimo v drugi posodi), plodove poparimo, pokrijemo in pustimo stati četrt ure. Nato obe tekočini zmešamo.

KOSMULJEVA PITA
Potrebujemo 20 dag sladkorja v prahu, 2 jajci, 30 dag moke, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, 1,5 dl olja, 15 dag jogurta, 20 dag kosmuljevih plodov, sol.
Sladkor in vanilijev sladkor zmešamo z jogurtom. Dodamo olje, nato še moko, ki smo ji dodali pecilni prašek. Pečemo v pečici na 180 °C približno pol ure. Beljake stepemo v sneg. Dodamo očiščene, odcejene in pretlačene plodove kosmulje. Mešanico razmažemo po pečenem pecivu. Znova damo v pečico za približno sedem minut.

MARMELADA
Potrebujemo 3 kg kosmulj, 2 kg sladkorja z zgoščevalcem.
Kosmulje operemo in osušimo. V električnem mešalniku jih zmeljemo. Pretlačimo jih skozi cedilko, tako da peške ostanejo v cedilki. V dobljeno čežano vmešamo sladkor in na hitro zavremo. Kuhamo 10 minut, dodamo sladkor z zgoščevalcem in še enkrat zavremo. Vročo marmelado denemo v kozarce in jih takoj zapremo.

PRESNI SOK
Potrebujemo 2 kg kosmulj, 1 kg sladkorja.
Kosmulje operemo, dobro osušimo, preberemo in stehtamo. Nato jih damo v stiskalnico za sadje in stisnemo. Sok previdno odlijemo, dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se popolnoma raztopi. Nalijemo v steklenice in takoj zapremo. Na enak način lahko naredimo vkuhan sok. Sok zmešamo s sladkorjem, kuhamo pol ure, vročega nalijemo v segrete steklenice in takoj zapremo.

KOMPOT
Potrebujemo 1 kg kosmulj, 1/2 kg sladkorja.
Kosmulje operemo in dobro odcedimo, nadevamo v kozarce. V vodi prevremo sladkor in nalijemo na plodove kosmulj. Kozarce zložimo v pečico, kjer jih za pol ure segrejemo na 90 °C.

MEŠANI SOK
Potrebujemo 1/2 kg kosmulj, 1/2 kg jagod, 20 dag malin, 20 dag sladkorja. Plodove preberemo, operemo in odcedimo. Sadeže rahlo stisnemo. Dobljenemu dodamo pol litra vode in zavremo. Tako dobljeno kašo damo v cedilko, ki smo jo pregrnili z bombažno krpo, iztisnemo sok. V soku zavremo sladkor in dobljeni sok nalijemo v čiste steklenice in takoj zapremo.

ŽELE
Potrebujemo 1 l kosmuljevega soka in 1 kg sladkorja.
Bistremu nesladkanemu soku dodamo sladkor. Dobro premešamo in kuhamo, da vre vsaj 10 minut. Pene sproti odstranjujemo. Na hladen krožnik damo žličko vroče mase, ta se mora strditi. Vroči žele napolnimo v tople kozarce in dobro zapremo.

JOGURT S KOSMULJAMI
Potrebujemo 1/4 kg zrelih kosmulj, 2 lončka jogurta, 4 jedilne žlice cvetličnega medu. Kosmulje operemo, preberemo in jih na drobno narežemo. Jogurtu primešamo med ter v dobljeno zmes umešamo še na drobno narezane kosmulje.

PUDING
Potrebujemo 80 dag zrelih kosmulj, 15 dag sladkorja, 2 jajci, 3 dag belih drobtin, 6 žlic malinovega sirupa.
Zrele plodove posipajte s polovico sladkorja in kuhajte na majhnem ognju, da se kosmulje popolnoma zmehčajo. Jajca stepite z ostankom sladkorja in v njih umešajte drobtinice. Zmešajte še dobljeno kašo iz kosmulj in sladkorja. Vse skupaj kuhajte, dokler se puding ne zgosti. Nato nalijte v okroglo posodo, ki ste jo očistili z vodo. Ko se malo ohladi, zmes vlijte na krožnik in prelijte z malinovim sirupom.
Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku