Domača lekarna: Ženšen ali ginseng

P.K., 19.1.2019
Profimedia

Ženšen slovi kot sredstvo za krepitev življenjske sile in telesne moči ter odlično deluje pri povečevanju telesne odpornosti proti mrazu.

Grško ime ženšena je panacea, kar v prevodu pomeni "zdravi vse". V vzhodnem zdravilstvu je že tisočletja poznan tudi kot koren življenja. Kitajci so krepilni učinek ženšena odkrili že pred več tisoč leti. Gomoljasta korenina spominja na človeško telo, zato so jo poimenovali ginseng, kar v kitajščini pomeni "človek korenina".

image
Profimedia

Raziskave kažejo, da ima ženšen različne dobrodejne učinke. Klinični poskusi so leta 1986 v Italiji pokazali, da izboljšuje umske zmogljivosti na vseh ravneh. Mnogi alternativni zdravilci ga danes uporabljajo kot dragocen pripomoček pri lajšanju telesnega in duševnega napora. Priporočajo ga pri živčni izčrpanosti in kot krepčilo med okrevanjem po bolezni.

Pri nas se uporablja kot prehransko dopolnilo

Na policah slovenskih trgocev ga najdemo pod imenom ginseng običajno v kapsulah ali prahu, ki ga proizvajalci priporočajo vmešati v tekočino kot dodatek k raznoliki in uravnoteženi prehrani. Jemljemo ga lahko samega ali v kombinaciji z drugimi poživljajočimi rastlinami, kot so čaj in kola ter z vitamini.

image
Profimedia

Koristi sladkornim bolnikom

Nekatere študije kažejo, da ženšen lahko koristi tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni. Kitajske raziskave iz leta 80. let kažejo, da spodbuja izločanje inzluina ter povečuje število inzulinskih receptorjev v kostnem mozgu.

Ženšen proti stresu in živčni izčrpanosti
KAPSULE (500 mg):
Jemljemo po 2 kapsuli pri zajtrku ali kosilu.
POPAREK:
1 čajno žličko posušene, drobno zmlete korenine prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo 3-5 minut. Uživamo od 2 do 4 skodelice tekočine na dan.

Kot pri vseh prehranskih dopolnilih se je glede uporabe ženšena dobro prej posvetovati z zdravnikom, saj dolgotrajna uporaba ali prekomerna raba lahko povzroči neželene hormonske spremembe in vpliva na zvišanje krvnega tlaka.

Povzeto po knjigi Naravna zdravila.

Anketa

Kdaj boste obiskali grobove svojcev?

Sudoku