Dražje bivanje v domovih za starejše

Tanja Fajnik Milakovič, 19.2.2019
Andrej Petelinšek

Poleg oskrbnin so v nekaterih domovih že decembra zvišali tudi dodatne storitve, ki jih je treba dodatno plačati.

Kar nekaj domov za starejše, ki so sicer v manjšini, s 1. januarjem ni podražilo oskrbnine. Med njimi je tudi Dom dr. Jožeta Potrča v Poljčanah. Oskrbnina se je v tem domu nazadnje zvišala 1. marca 2017 v enoti v Slovenski Bistrici in 1. oktobra 2017 v enoti v Poljčanah. V Poljčanah tako stane oskrba I v dvoposteljni sobi 18,53 evra na dan, okoli 555 evrov na mesec, oskrba IV pa 30,14 evra na dan, kar nanese okoli 904 evre na mesec.

V Poljčanah niso zvišali oskrbnine

"V Slovenski Bistrici so cene nekoliko višje, ker je tudi standard v tej naši enoti višji. Za oskrbo I je treba odšteti 19,80 evra na dan (594 evrov na mesec), za zahtevnejšo oskrbo IV pa 32,95 evra na dan (988 evrov na mesec). V teh dveh letih smo morali zelo varčevati pri poslovanju. V lanskem letu smo imeli 5000 evrov presežka, kar seveda pri našem letnem budžetu 5,5 milijona evrov ni skoraj nič. Tudi mi bi zaradi višjih plač zaposlenih z januarjem morali podražiti oskrbnino, a je nismo iz povsem tehničnih razlogov, ker trenutno nimamo popolnega sveta zavoda. Bilo je nekaj odstopov, med drugim se je za ta korak odločil tudi predstavnik občine. Bomo pa cene oskrbnine zvišali z marcem. Ne vemo še točno, za koliko, a brez podražitve ne bo šlo tudi zaradi tega, ker imamo zaradi zamenjave dobavitelja občutneje višje stroške elektrike, dražijo se tudi druge življenjske potrebščine," je pojasnila direktorica Ivanka Soršak. Tako v Poljčanah kot Slovenski Bistrici imajo trenutno vse zasedeno, na prosto posteljo se pri njih čaka okoli štiri mesece.

V enoposteljni sobi v Domu pod gorco je za najzahtevnejšo oskrbo treba odšteti 42,84 evra na dan.

V Sončnem domu v Mariboru pa so cene oskrbnine tako kot v več kot polovici slovenskih domov za starejše zvišali že s 1. januarjem. Oskrba I v dvoposteljni sobi pri njih stane 21,93 evra na dan (okoli 657 evrov na mesec), za oskrbo IV pa je treba na mesec odšteti slabega tisočaka oziroma 33,31 evra na dan. "Oskrbo I smo z januarjem podražili za 1,5 odstotka, oskrbo IV pa za dva odstotka. A vse kaže, da to ne bo edina podražitev v tem letu. Naslednja bo morda že marca in po tem še zaradi ponovnega zvišanja plač nekaterim zaposlenim septembra in novembra konec leta, saj se bodo januarja prihodnje leto ponovno zvišale minimalne plače," ocenjuje direktor Robert Žvižgaj. Pri njih imajo prav tako zasedene vse sobe, na prosto mesto pa se čaka tudi leto dni. S 1. februarjem je višja oskrbnina tudi v Domu pod gorco. V dvoposteljni sobi je na dan po novem za oskrbo I treba odšteti 25 evrov (750 evrov na mesec), v enoposteljni sobi pa 30,49 evra (914 evrov na mesec). Oskrba IV pa se je s tem mesecem podražila na 37,35 evra na dan v dvoposteljni sobi (1120 evrov na mesec) in v enoposteljni sobi na 42,84 evra na dan in je zanjo na mesec treba odšteti 1285 evrov.

Dodatno kopanje na željo stanovalca stane devet evrov

"V Domu starejših občanov Tezno smo do sedaj imeli ceno za oskrbo I v dvoposteljni sobi 18,65 evra (559 evrov na mesec) in za oskrbo IV 31,60 evra za oskrbni dan, kar je naneslo okoli 948 evrov na mesec. Po novem cene oskrbe I za standardno storitev v dvoposteljni sobi znašajo 19,03 evra (570 evrov na mesec) in za oskrbo IV 31,93 evra na dan (957 evrov na mesec), kar je za dva odstotka več. Na mesec se je tako oskrba I z januarjem podražila za enajst evrov, oskrba IV pa za devet evrov," pojasnjuje direktorica Jasna Cajnko.

V domovih pa se niso zvišale le osnovne oskrbnine, ampak tudi cene dodatnih storitev. Na to je v javnem pismu opozoril dr. Ignacij Voje, predsednik sveta stanovalcev Doma upokojencev Center Tabor v Ljubljani, kjer višje cene dodatnih storitev veljajo že od 1. decembra lani. Na seznamu dodatnih storitev je tudi nekaj novih, denimo namestitev slušnih aparatov - za vsako namestitev je treba odšteti dodatno en evro - in povijanje nog oziroma oblačenje elastičnih nogavic, kar vsakič stane dodatna dva evra. Sicer pa je treba za dietno prehrano dodatno na dan odšteti od 1,5 do dva evra, za kopanje na željo stanovalca devet evrov (v okviru cene osnovne oskrbe namreč kopanje posamezniku pripada le enkrat na 14 dni). Dodatno je treba plačati tudi menjavo inkontinenčnega pripomočka - en evro vsakič. Poleg dodatne nege, ki ni vključena v osnovno oskrbo in se dodatno plača, se dodatno zaračunava nekatere druge storitve oziroma nadstandardne ugodnosti: denimo lastno grelno ali hladilno napravo v sobi, lasten električni invalidski voziček, uporabo klubskega prostora, ki stane kar 18,30 evra na uro, za preselitev stanovalca na njegovo željo pa dodatno zaračunajo 115 evrov. Šiviljo je po novem treba za uro dela dodatno plačati 9,76 evra.

"Stanovalci v domu so glede na njihove potrebe razvrščeni v različne stopnje oskrbe in zdravstvene nege. V okviru teh so upravičeni do vseh storitev, ki so objavljene v merilih za razvrščanje stanovalcev v določeno kategorijo. Plačilo storitev zdravstvene nege se izvaja preko ZZZS in beleženja ter poročil, ki jih domovi mesečno pošiljamo ZZZS. Ko je treba stanovalcu zagotoviti neko dodatno storitev ali si jo sam želi občasno, se takega stanovalca zaradi tega ne razvrsti v višjo kategorijo oskrbe, ki je seveda dražja, temveč se mu obračunajo le občasne storitve, saj je to zanj bistveno ugodneje. Za te storitve obstajajo ceniki, ki morajo biti potrjeni tudi na nadzornih svetih zavodov," pojasnjuje Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec v Mariboru. Tudi oni so z januarjem podražili oskrbnine, in sicer bodo stanovalci mesečno odšteli okoli 10 evrov več.

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku