Eterična olja so učinkovita naravna zaščita proti klopom

Petra Logar, 27.5.2019
Profimedia

Če imate doma katero od teh eteričnih olj, si pred odhodom v gozd kanite nekaj kapljic na čevlje, hlačnice in rokave.

Tako majhne živalce, pa tako nevarne. Klopi prenašajo bolezni, kar je danes vsem že dobro znano. Zato je prav, da se pred odhodom v naravo ustrezno zaščitimo. In če niste ljubitelj sredstev, ki vsebujejo kemikalije, povrhu vsega pa tudi stanejo, si lahko naravno zaščito pripravite sami.

Klopom in komarjem smrdijo eterična olja

Nekatera eterična olja s svojim vonjem, ki nam diši, odganjajo tako klope kot tudi komarje, pa tudi ostale insekte. Pomembno je, da je eterično olje kvalitetno, brez sintetičnih dodatkov. Takšno bo malce dražje, a bo zagotovo tudi učinkovalo.

"Klopom in komarjem smrdijo eterična olja limonske trave, sivke, geranije, mete, tudi evkalipt in čajevec," pravi izdelovalka naravne kozmetike Irma Dolinar.

Če imate doma katero od naštetih eteričnih olj, si pred sprehodom po gozdu kanite nekaj kapljic na čevlje, hlačnice, rokave. Stekleničko lahko vzamete s seboj v naravo in čez čas ponovite.

image
Profimedia Preden se odpravite v naravo, se ustrezno zaščitite pred klopi.

Naravno pršilo proti klopom

Lahko pa sami izdelate naravno pršilo proti klopom in ostalim insektom, ki vas bo ustrezno zaščitilo.

"V stekleničko z razpršilom, ki naj bo velika 100 ml, dajte 20 kapljic eteričnega olja limonske trave, 10 kapljic eteričnega olja geranije in 10 kapljic eteričnega olja sivke. Dodajte destilirano vodo ali hidrolat (npr. sivka, meta ...), dobro pretresite in se poškropite po obleki in v majhnih količinah tudi po koži. Pred uporabo pršilo vedno pretresite, da se olja pomešajo. Pripravek tudi prijetno diši in je uporaben tudi za mlajše," svetuje Dolinarjeva.

Stekleničko nesite s seboj v naravo, v gozd in se pršite vsako uro. Naravna zaščita je učinkovita, ker pa ne vsebuje kemikalij, je potreben večkraten nanos.

Kljub temu pa se vedno, ko pridete domov, dobro preglejte in oprhajte, da odstranite morebitnega nepovabljenega gosta na koži.

Anketa

Ali si barvate lase?

Sudoku