Gripa upada, pri starejših še vedno v porastu druge okužbe dihal

P.K., 27.3.2019
Profimedia

Letos je v UKC Ljubljana zaradi gripe umrlo 62 ljudi, razmere zaradi so se že gripe umirile, klinični center spet dovoljuje obiske. Še vedno pa so v porastu okužbe dihal z drugimi virusi, ki ogrožajo predvsem otroke in starostnike.

V primerjavi s preteklimi leti je bilo letos obolelih zaradi gripe več kot pretekla leta, oblika obolenja je bila hujša, ugotavljajo v UKC Ljubljana. Za gripo je zbolelo prek 1110 ljudi, polovico bolnikov so zdravili v bolnišnici, 62 ljudi je zaradi gripe umrlo. "V primerjavi s prejšnjimi leti smo v letošnji sezoni zdravili zahtevnejše bolnike in več jih je zaradi zapletov potrebovalo obravnavo na oddelkih za intenzivno zdravljenje," pravi izr. prof. dr. Matjaž Jereb, vodja Oddelka za intenzivno terapijo Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Kot pojasnjuje, je bila letošnja oblika gripe enako agresivna kot leta 2009, ko so za gripo zbolevali tudi mlajši in popolnoma zdravi ljudje. "Gripa je pri številnih bolnikih potekala s hudo klinično sliko, z zapleti in tudi dihalno odpovedjo," dodaja Jereb.

Preklic omejitve obiskov v UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana so z dnem 27. marca 2019 na vseh oddelkih preklicali popolno omejitev obiskov, ki so jo zaradi gripe in ostalih respiratornih obolenj izdali 29. januarja 2019. Še vedno pa velja, da svojce in prijatelje lahko obiskujejo zdrave osebe v času obiskov. V zadnjem tednu so se razmere zaradi gripe umirile in število novih primerov bolnikov z gripo upada. Zaradi porasta okužb dihal z nekaterimi drugimi virusi, ki ogrožajo predvsem otroke in starostnike, so postelje v bolnišnici še vedno zasedene, saj so mnogim bolnikom zaradi zapletov pri gripi morali podaljšati bolnišnično zdravljenje.

Za obdobje gripe in ostalih respiratornih obolenj so 10. januarja odprli Oddelek za epidemije v drugem nadstropju Bolnice dr. Petra Držaja UKC Ljubljana. V februarju so aktivirali pandemski načrt in zagotovili večje število postelj, in sicer 48 dodatnih postelj v Bolnici dr. Petra Držaja in po ostalih klinikah UKC, na ginekološki kliniki so organizirali tudi štiri dodatne postelje za potrebe intenzivne terapije.

Domača lekarna: Pomoč pri gripi
Pri gripi potrebujemo veliko počitka, piti dovolj vode ali druge tekočine, pomagamo pa si lahko tudi s pripravki iz domačih rastlin.
Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku