Hitchcockov najlepši sončni zahod v Zadru

Srečko Klapš, 14.10.2018
Srečko Klapš

Če je znamenitega ameriškega filmskega režiserja v Zadru presunilo zahajanje sonca, se je igralec Orson Welles predajal čarom dalmatinske kiparke Oje Kodar, turisti pa koncertu morskih orgel.

​Jesenski izlet v Zadar, ki so ga konec septembra še božali poletni sončni žarki, smo poleg namakanja v morju, ki ima nekaj več kot 20 stopinj, izkoristili za sprehod po starem mestnem jedru. Seveda nismo mogli preslišati melodij morskih orgel, ki jih je na koncu zadrskega polotoka, na ploščadi s stopnicami, oblikoval hrvaški arhitekt Nikola Bašič; tako se je oddolžil kraju, ki mu je veliko dal. Morske orgle, ki so edinstvene na svetu, sestavlja 35 cevi z vgrajenimi piščalmi. Ko vanje butajo valovi, se iz kanala iztisne zrak in ustvari melodijo orgel. Nedokončani koncert narave je nekaj posebnega. Pogled nanje lahko komu zmotijo križarke, za katere je Zadar vse bolj priljubljen, te ustvarijo valovanje, ki prispeva k močnejšemu in raznobarvnemu zvoku orgel. Ob orglah se razprostira Pozdrav soncu, velik krog s fotosolarnimi paneli, ki so ga ta teden začeli prenavljati. Paneli čez dan srkajo sončno svetlobo in jo ponoči oddajajo, programirani so tako, da s svetlobnimi učinki sledijo ritmu zvokov morskih orgel. Poleg tega z energijo, ki jo akumulirajo čez dan, osvetljujejo zadrsko rivo.

image
Srečko Klapš Iz sobe 204 v nekdanjem hotelu Zagreb v Zadru je Alfred Hitchcock ugledal najlepši sončni zahod na svetu.

Svojevrsten pozdrav soncu je leta 1964 namenil slavni filmski režiser Alfred Hitchcock, ki je dejal, da je sončni zahod v Zadru lepši celo od tistega v Key Westu na Floridi. Glede na to, da sem videl oba, lahko rečem, da sta po lepoti res primerljiva. Mojster filmske napetosti je sončni zahod iz sobe 204 nekdanjega hotela Zagreb ujel svoj fotografski objektiv. Naslednji dan se je zadovoljen postavil še pred objektiv znanega zadrskega fotografa Anteja Brkana.

Po široki promenadi smo se od morskih orgel sprehodili proti hotelu Zagreb. Danes hotelska zgradba, ki je gostila svetovnega velikana filmske umetnosti, na tej izjemni lokaciji služi stanovalcem in čaka na boljše čase. A kot so povedali domačini, ko smo jih spraševali, s katerega okna je ostro režiserjevo oko ugledalo najlepši sončni zahod na svetu, naj bi znamenita stavba tudi po zaslugi zgodbe o Hitchcocku kmalu spet postala priljubljen mestni hotel.

Orson Welles in Oja Kodar 
Orson Welles, še en slavni režiser, je pustil neizbrisen pečat v srednji Dalmaciji, saj je 24 let svojega življenja preživel v družbi kiparke iz Primoštena Oje Kodar. V vili Welles in na primoštenskih plažah ga je bilo mogoče videvati konec šestdesetih let prejšnjega stoletja. Po besedah njegove hčere Christopher Welles Feder je bila Oja njegova največja ljubezen. V svoji knjigi z naslovom V očetovi senci je dalmatinski kiparki namenila celotno 13. poglavje, s čimer je, kot je dejala, popravila dosedanje biografije, ki tej čudoviti ženski niso dale mesta v življenju Orsona Wellesa, kot si ga zasluži.

Z barko smo se odpravili še na sosednji otok Ugljan. Na sprehodu ob smaragdno zelenem morju smo srečali le nekaj turistov, več pa domačinov. Zato ni manjkal značilni otoški prizor: starci so balinali na senčnem vaškem trgu, otroci so se za žogo podili ob pristanišču, trgovke in gostilničarji so s kramljanjem preganjali čas, stare ženice pa so prebirale oglasne deske z obvestili o preminulih otočanih.

Kljub naporom hrvaških turističnih delavcev, ki propagirajo turizem 365 dni na leto, je morda prav, da imajo nekaj mesecev na leto prebivalci Ugljana otok le zase. Preverili smo tudi cene, ki so poleti vznemirile številne turiste. Glede na to, da smo bili v okolici Zadra tudi v juliju, so bile te zmerne, v posezoni pa so cene še nekoliko nižje, še posebno na otokih. Medtem pa si v hotelih še naprej manejo roke, saj je bil Falkensteiner konec septembra 100-odstotno zaseden. Marin Kirin, direktor Falkensteiner Resorta Borik, je povedal, da bo vse do srede oktobra tako in da smo Slovenci redni gostje v njihovih hotelih, kar kažejo tudi rezervacije za čas krompirjevih počitnic.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku