Hrvati s Kitajci podpisali dogovor o izgradnji novega stadiona na Kantridi

M.R., 12.4.2019
Andrej Petelinšek

Kitajska delegacija, ki v teh dneh gostuje v Dubrovniku, je danes dopoldne na sestanku s predstavniki vlad iz 16 držav srednje in vzhodno Evrope (CEEC), tudi Slovenije, podpisala več memorandumov. Med njimi tudi dogovor o razvoju in izgradnji novega stadiona Kantrida na Reki. 

Ta dogovor je s Kitajci podpisal predsednik reškega nogometnega kluba HNK Rijeka Damir Mišković. Dolgoletni predsednik je namreč iskal vlagatelje za svoje projekte na Kvarnerju, z vlagatelji se je sestal v Opatiji in jim predstavil svojo vizijo, sam pa pravi, da so pogajanja pred današnjim podpisom trajala kar eno leto. 

Poleg stadiona bo kitajsko podjetje Top International Engineering Corporation (TIEC), ki po poročanju reškega nogometnega kluba zaposluje 20.000 ljudi in deluje od leta 1950, zgradilo še spremljajoče objekte, tudi hotele. 

Pri pogovorih so zato ves čas sodelovali tudi predstavniki mesta, saj je mestna občina lastnik stadiona Kantrida in tudi solastnik reškega kluba. Odločali so se med dvema kitajskima partnerjema in eno švicarsko-nemško korporacijo, a TIEC naj bi dal najboljšo ponudbo. 

Hrvaški gospodarski minister Darko Horvat je izrazil prepričanje, da bodo iz danes podpisanih memorandumov nastale konkretne pogodbe, ob tem pa je še napovedal, da bodo v prihodnjih dveh tednih na Hrvaško na pogovore o hrvaških ladjedelnicah pripotovali tudi kitajski ladjedelničarji. 

Po neuradnih podatkih, ki jih je objavil portal Index.hr, naj bi nov stadion na Kantridi lahko sprejel do 12.500 ljudi, projekt pa naj bi bil skupno vreden najmanj dobrih 31 milijonov evrov.

​Kantrido lani obudili s pomočjo vijoličastih

Stadion Kantrida pa je poznan tudi mariborskim ljubiteljem nogometa. NK Maribor je namreč zadnjo tekmo z Rijeko odigral prav na tem stadionu, takrat pa je bil trener domačih še sedanji slovenski selektor Matjaž Kek. Tekmo so septembra lani dobili domačini z visokih 4:0. Za posebno vzdušje pa so poskrbeli tudi navijači. Igra na Kantridi je imela še poseben čar, saj pred tem več kot tri leta Rijeka ni igrala na tem stadionu, ampak ves čas na novem stadionu Rujevica.

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku