Hujšanje pri starejših terja več strokovnega nadzora 

Oglasno sporočilo, 4.12.2018
Terme Krka

Zaradi prekomerne telesne teže so obremenitve telesa vedno večje v celotni populaciji, pri starejših pa je ta težava še resnejša. Pri starejšem organizmu je namreč poraba energije manjša, pojavljajo pa se že lahko težave z zdravjem, zato je prekomerna teža tu večja težava kot pri drugih.

Čezmerno telesno težo in debelost povezujemo pri vseh, tudi pri starejših, s prekomerno ali napačno prehrano in telesno neaktivnostjo. Pri starejših ljudeh pa porabi telo za svoje delovanje tudi manj energije, zato je vnesenih kalorij pri njih še hitreje preveč. Potrebe po energiji se zmanjšajo zaradi  usihanja telesnih funkcij, zaradi s slabšo presnovo povezanega zmanjševanja mišične mase in zaradi telesne nedejavnosti.

»Le redki se pravočasno zavejo, da je poraba energije pri starejšem organizmu manjša,« ugotavlja Janja Strašek, prehranska svetovalka v Termah Šmarješke Toplice.

Po 60. letu lahko hitro hujšanje resno ogrozi zdravje

Ko se ljudje odločijo, da bodo zmanjšali svojo težo, pa lahko pri tem delajo tudi napake. Prehitro hujšanje in diete brez nadzora lahko, na primer, pri starejših resno ogrozijo zdravje. Povzročijo lahko slabljenje mišic, dehidracijo in pomanjkanje življenjsko pomembnih hranil.

image
Terme Krka

Preprečimo hranilno podhranjenost in prilagodimo telesne aktivnosti

S povečano telesno težo se je mogoče uspešno boriti samo z rednim dovajanjem energijsko le nekoliko revnejše hrane, ki pa je dovolj bogata s potrebnimi hranili, in z vsakodnevno, individualno načrtovano telesno dejavnostjo. Prehrana in aktivnosti morajo biti prilagojene starosti, sposobnostim in zdravstvenim omejitvam.

V Termah Šmarješke Toplice so zastavili program hujšanja SlimFit za starejše tako, da z individualno prilagojeno prehrano preprečijo hranilno podhranjenost, dejanskim potrebam in zmožnostim prilagajajo individualno telesno vadbo za vsakega posebej, poleg tega pa za starejše goste predvidijo tudi več časa in možnosti za pogovore, svetovanje, učenje zdravih navad in osebno motivacijo.

image
Terme Krka

Pregled pri kardiologu je vključen v program

Program SlimFit za seniorje se začne z zdravniškim pregledom, obremenilnim testom srca (ergometrijo) pri kardiologu in meritvijo strukture tkiv, ki pokaže razmerje med mišičnim in maščobnim tkivom ter izračuna metabolično starost gosta. Nadaljuje se z vrsto storitvami in telesnimi aktivnostmi, ki vzpodbujajo zmanjševanje maščobnega tkiva, hkrati pa krepijo mišice, sklepe in kardiovaskularni sistem. Storitve se prilagodijo rezultatom testov.

image
Terme Krka
 

SlimFit je hkrati tudi sproščajoč oddih

Velik pomen se posveča tudi sprostitvi in dobremu počutju. Program SlimFit za seniorje je manj intenziven kot za mlajše goste, gostje pa imajo tudi več časa tako za obroke, da jih zaužijejo počasi, brez naglice, kot tudi za počitek po športnih aktivnostih. Sproščajoče plavanje v termalnih bazenih, savnanje, sprehodi in družabni program se priležejo gostom na programu in tudi tistim, ki so se odločili le za oddih. 

Informacije in rezervacija:

Terme Šmarješke Toplice   

08 20 50 300   

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   

www.terme-krka.si

 

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku