Iz Celja v Meškov in nazaj

Gordana Possnig, 16.4.2019
Igor Napast

Z Vidom Potekom o uvrstitvi reprezentance na evropsko prvenstvo, življenju in igranju v Belorusiji ter vrnitvi domov.

Novemu rokometnemu prazniku smo bili priča v nedeljo v celjski dvorani Zlatorog. Ob pomoči 3500 navijačev so ga pripravili člani reprezentance, ki so si z zmago nad Nizozemsko zagotovili evropsko prvenstvo prihodnje leto v Avstriji, na Norveškem in Švedskem. Med njimi je bil povratnik 28-letni krožni napadalec Vid Poteko, ki je po dolgem času zaigral v domači dvorani - in odigral eno svojih najboljših predstav. Se bo pa Poteko v svojo rojstno mesto vrnil kmalu za dalj časa, saj je po dveh sezonah pri beloruskem prvaku Meškov Brestu leto dni pred iztekom pogodbe podpisal triletno s svojim matičnim klubom, Celjem Pivovarno Laško.

"Dokler ima Vujović rezultate, lahko tako funkcionira"

Poteko, 194 centimetrov visoki krožni napadalec, se je včeraj dopoldne že odpravil na dolgo pot v Belorusijo, kjer ga čaka konec sezone z Meškovim, ki je nedavno izpadel v osmini finala lige prvakov. A tokrat ga je soproga Urša zadnjič peljala na letališče, v Belorusiji pa bo ostal le 14 dni. Ker si je klub že zagotovil naslov državnega prvaka, se je Poteko dogovoril za prekinitev pogodbe. Dokončno se bo vrnil v knežje mesto konec aprila, že v začetku maja pa se bo na treningih priključil celjski ekipi.

"Lepo se je bilo po krajši odsotnosti zaradi težav s poškodbami in slabši formi, zaradi katere je dal selektor Veselin Vujović prednost Igorju Žabiću, vrniti v reprezentanco. Še lepše pa je bilo igrati v Zlatorogu, kjer je vedno čudovito vzdušje," je začel pogovor Vid Poteko, ki se je začel v formo vračati po prihodu španskega trenerja v klub Manuela Cadenasa. "Ob vrnitvi v reprezentanco sem videl, da so se nam pridružili mlajši igralci, čeprav tudi sicer sodimo med mlajše. Čeprav je Vujović še vedno glavni, nam je v zadnjih dneh z nasveti pomagal tudi Uroš Zorman. Vsi poznamo Vujovićev način treninga, retoriko in s tem motivacijo - in smo se prilagodili. Dokler ima rezultate, lahko tako funkcionira," je Poteko malce pokomentiral relacijo s selektorjem in komunikacijo, ki nekatere moti.

Večina obetavnih Slovencev svojo priložnost poišče v tujini. "Predlani me je premamila ponudba iz Bresta, a odločitev za predčasno vrnitev v Zlatorog ni bila težka. Verjamem v vizijo in strategijo kluba v naslednjih treh letih. Vesel sem, da bom znova sodeloval s Tomažem Ocvirkom. Imel bom nove soigralce, saj je večina nosilcev odšla v tuje klube. Veselim se nove sezone in lige prvakov v polnem Zlatorogu. Veseli pa me tudi vrnitev Luke Žvižeja v organizacijske strukture kluba, saj vsi vemo, kaj pomeni njegovo ime v rokometnem svetu."

Je pa Poteko našel kopico pohvalnih besed za klub s šestimi milijoni evrov letnega proračuna in mesto, v katerem je živel. "Brest ima 350 tisoč prebivalcev. Večina govori ruski jezik, beloruskega, ki je mešanica med poljskim in ruskim, večinoma le na vasi. Prvo leto sem se sam učil ruščine, drugo leto sem imel inštruktorico. Dobro sem se je naučil za športno in vsakdanje življenje," je dejal Poteko. In dodal še o klubu: "Španski trener Manuel Cadenas, ki sicer po sezoni tudi odhaja, je zelo dvignil delovanje. Iz Nemčije je pripeljal kondicijskega trenerja, od te sezone ima klub tudi trenerja za vratarje, Slovenca Rolanda Pušnika, dobili smo fizioterapevta. Na tekme lige prvakov in lige Seha smo leteli s čarterskimi poleti. Dvorane v ligi prvakov so bile vedno polne. Slaba točka je nizka kvaliteta drugih klubov v državnem prvenstvu in tudi dolge razdalje med domačimi prizorišči. Zaradi lige Seha smo veliko časa preživeli na potovanjih. V Meškovu je skoraj polovica igralcev iz bivše Jugoslavije in z njimi sem se večinoma družil. Največ seveda s Celjanom Simonom Razgorjem, ki za razliko od mene ves čas živi z družino," je zaključil Poteko.

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku