Izpoved iz materinskega doma: Kaj doživlja, je vedel le papir

Tatjana Vrbnjak, 26.3.2019
Igor Napast

"Ko mi je bilo neznosno hudo, sem začela pisati, kaj se mi dogaja in kaj čutim, da sem vso to jezo, žalost spravila iz sebe, da tega nisem prenašala na otroka," razlaga sogovornica, ki je zavetje našla v materinskem domu.

Materinski dom Maribor že šestnajsto leto nudi zavetje in pomoč ženskam in otrokom, ki se znajdejo v stiski. Razlogi so različni: nekatere ženske se k njim zatečejo iz ekonomsko-socialnih razlogov, druge tam dobijo varen prostor in strokovno podporo, da lahko izstopijo iz nasilnega družinskega odnosa in zaživijo na novo.

"Na center za socialno delo sem šla po pomoč zaradi družinskega nasilja. Doživljala sem psihično in ekonomsko nasilje, fizičnega ni bilo - morda bi do tega še prišlo, če ne bi odšla. Doma res ni bilo dobro: en teden je bilo v redu, dva tedna ne, pa se je spet pomiril in je bilo en teden dobro, tri tedne ne ... Čutila sem, da takšnega življenja nočem, si ga tudi ne zaslužim, predvsem pa nisem hotela, da moj otrok živi tako. Ko mi je bilo neznosno hudo, sem začela pisati, kaj se mi dogaja, da sem vse to spravila iz sebe, da nisem svojih stisk in jeze in žalosti prenašala na otroka, nato pa sem papirje raztrgala in jih odvrgla, saj sem se bala, da bi jih on našel. Drugim nisem govorila, kako je - za mojo nasmejano fasado - v resnici pri nas. Bilo me je sram," pravi mlada ženska. Kako je je bilo videti to nasilje? "Celo plačo je porabil zase, le za otroka je kupil hrano. Veliko je pil. Mislim, da sem se še pravi čas umaknila od tega moškega."

image
Igor Napast V mariborskem materinskem domu se je v dnevni sobi slišala že marsikatera zgodba žensk.

Materinski dom je postal njen drugi dom

Vedela je, da mora nekaj narediti, vendar ni vedela ne kod ne kam. Sorodniki so bili daleč, mož ji je govoril, da pri nas nima nobenih pravic, denarja ni imela. Vseeno je odšla na center za socialno delo. "Naletela sem na čudovito socialno delavko. Poslušala me je, me opogumila, me napotila v materinski dom. Na prvi razgovor sem prišla prejšnjega novembra, a je bilo polno, januarja, ko se je ena soba spraznila, pa so me poklicali. Brez materinskega doma ne bi zmogla: tu so bile svetovalke, sama tudi nisem mogla nič narediti - kje naj brez denarja najdem stanovanje, kako naj poskrbim za otroka? Nisem bila v službi, nisem imela denarja. V materinski dom sem prišla samo z nekaj oblačili in par stvarmi za otroka, in ko so mi dali hrano in drugo - sama si hrane nisem mogla kupiti, saj nisem imela denarja -, mi je bilo res strašno hudo," je ob spominu dobila solze v oči.

V materinskem domu je spoznala veliko prijateljic; še zdaj so v stiku, pravi. "Bile smo kot velika družina." Svetovalke so ji, pravi, ogromno pomagale, njena svetovalka ji je postala vzor. "Materinski dom je res postal moj drugi dom."

"Vsem ženskam bi rada povedala, naj se ne bojijo, naj ne trpijo nasilja v družini"

Prvo obdobje se je bala, da bo srečala moža. "Veste, on je takšna oseba: en dan je ful dober, drugi dan pa je katastrofa. Ampak imela sem srečo: ko sem odšla v materinski dom, je odšel delat v tujino."

Sporočilo ženskam: Postavite se zase

Sprva je bila povsem brez denarja, a nekaj denarja ženske v materinskem domu vendarle potrebujejo, saj morajo same poskrbeti za hrano in druge vsakodnevne potrebščine. "Po dobrem tednu sem dobila otroški dodatek in tudi starši so mi potem celo leto pošiljali nekaj denarja. Ko sem dobila vizo in si uredila delovno vizo, pa sem se lahko prijavila na zavod za zaposlovanje in dobila sem tudi pravico do socialne pomoči. Našla sem si tudi službo in potem si bom lahko najela stanovanje." Zdaj ne živi več v hiši materinskega doma, ampak v njegovi stanovanjski enoti, praktično že povsem samostojno. Zmore.

"Vsem ženskam bi rada povedala, naj se ne bojijo, naj ne trpijo nasilja v družini, ampak naj se postavijo zase. Naj ne poslušajo norosti od svojih mož, ker ni res, kar govorijo. Naj ne pustijo, da jih uniči ..." pravi mlada ženska.

Čez čas doda: "Hvala bogu, da sem ostala pri sebi, da sem ostala pozitivna. Na začetku se mi je zdelo, da ne bom vzdržala. Ampak ko vidim, da je otrok zdrav, vesel, je to največ. Zaradi svojega otroka sem zmogla. Mislim tudi, da brez velike podpore materinskega doma ne bi zmogla - pomagali so mi ljudje, ki jih sploh nisem poznala, nikoli prej videla. Hvala bogu, da obstaja materinski dom. Veliko žensk bi bilo na cesti, če bi ga ne bilo, veliko bi jih še naprej trpelo nasilje."

image
Andrej Petelinšek Tudi takrat, ko se zdi vse brezizhodno, je rešitev.

Predstavitveni dan materinskega doma

Četudi Materinski dom Maribor deluje že 16. leto, se še vedno premalo ve, da obstaja, zato se bodo tudi letos predstavili javnosti. Letošnji Predstavitveni dan Materinskega doma Maribor bo v četrtek, 28. marca, od 16. do 18. ure v prostorih kluba Narodnega doma Maribor (klet). Pripravljajo živahen program: nastopili bodo otroci Vrtca Ivana Glinška, skupina Polži in Metulji, pridružiti se jim bo mogoče na ustvarjalni delavnici, ki jo bodo vodile delavke in prostovoljke Materinskega doma Maribor, Petra Dobnikar iz Zavoda Šola Luči bo izvedla pravljico Izgubljena lučka, dnevni center za otroke in mladostnike Pika pa delavnico Drevo povezovanja.

DOBRODELNA AKCIJA
Vabljeni k sodelovanju: V podjetju Večer smo se v sodelovanju s Sekcijo za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije, ki deluje pri Socialni zbornici Slovenije, že drugo leto odločili, da v marcu na več načinov pomagamo materinskim domovom po Sloveniji. Majhne ali velike pozornosti, ki bodo zagotovo pričarale velike nasmehe, lahko do konca marca podarite tako, da na 1919 pošljete SMS-sporočilo s ključno besedo ZENSKE5 in prispevate pet evrov. Denar lahko tudi nakažete na TRR z naslovom Socialna zbornica Slovenije, Sekcija za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji, Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, IBAN SI 56 0201 0001 8187 078, Ljubljanska banka, sklic: SI 00 110. V Mercatorjevih in Sparovih trgovinah po Sloveniji lahko donirate tudi higienske potrebščine, trajna živila, igrače, družabne igre ... Akcijo je podprla Generali zavarovalnica.
Več si lahko preberete na naši spletni strani www.meseczensk.com.

Anketa

Kako se zaščitite pred komarji?

Sudoku