Izredna uskladitev pokojnin bo, a za vse 6,5 evra

Tanja Fajnik Milakovič, 17.11.2019
Sašo Bizjak

V SAB predlagali precedenčno rešitev, podprli so jo tudi koalicijski poslanci. Bodo z njo res bolj pomagali najrevnejšim upokojencem ali bodo privarčevali?

Izredna uskladitev pokojnin prihodnje leto bo, in sicer se bodo pokojnine zvišale za en odstotek, če bo letošnja gospodarska rast 2,5-odstotna. Takšno dopolnilo je sprva predlagal Desus, v koaliciji pa so ga še pred včerajšnjo sejo odbora za finance, ki je imel na mizi proračunske dokumente za prihodnji dve leti, posvojili in podprli. A pozor, odbor je včeraj podprl tudi predlog SAB Alenke Bratušek, kar pomeni, da se bodo pokojnine vsem izredno zvišale enako, natančneje za 6,5 evra. In kako so v SAB sploh prišli do te številke? Izredna uskladitev za en odstotek bi od povprečne pokojnine 650 evrov znašala 6,5 evra in toliko naj dobijo vsi, ne glede na to, ali imajo 300 evrov pokojnine ali 1500 evrov. S pojasnilom poslanke SAB Maše Kociper na včerajšnji seji odbora, da je to bolj pravično, saj je treba pomagati upokojencem z nizkimi pokojninami, ki živijo pod pragom revščine. Ob tem seveda ni povedala, kaj konkretno to pomeni.

Predlog obrača usklajevanje pokojnin na glavo

Če vzamemo primer upokojenca, ki prejema 500 evrov pokojnine, bo ta namesto 5 evrov po predlogu SAB prejel 1,5 evra več. S tem se njegov slabi gmotni položaj ne bo nič bistveno spremenil. Tisti, ki pa ima 1500 evrov pokojnine, bo namesto 15 evrov prejel le 6,5 evra.

Upokojenec, ki prejema 500 evrov pokojnine, bo namesto 5 evrov po predlogu SAB prejel 1,5 evra več

Takšen predlog, ki na glavo obrača dosedanje usklajevanje pokojnin, za pičli evro ali dva več, kolikor bi dobili upokojenci z najnižjimi pokojninami, so včeraj podprli tudi koalicijski poslanci. Kar je precedens. Nihče med njimi, tudi iz vrst Desusa, ni opozoril, da se z izrednimi uskladitvami upokojencem vrača tisto, kar jim je bilo odvzeto v preteklih desetih letih zaradi tega, ker se pokojnine sploh niso ali so se le delno redno usklajevale in so zato še vedno za 7,2 odstotka nižje, kot bi morale biti po pokojninskem zakonu.

Če bi upokojencem to vrnili, tako kot predlagata sindikat upokojencev in civilna iniciativa Za upokojence gre, ki je zbrala skoraj 15.000 podpisov podpore, da se z dvema izrednima uskladitvama upokojencem do 30. junija prihodnje leto pokojnine dvakrat izredno uskladijo za skupno 7,2 odstotka, bi se zagotovo izboljšal gmotni položaj marsikateremu med njimi. Seveda nihče ne predlaga takšnega unikuma - vsem enako -, ker navsezadnje se tudi niso vsem enako zniževale. A za takšno izredno uskladitev bi bilo treba nameniti 300 milijonov evrov.

Je razlog za podporo iskati v denarju?

Morda pa je razlog za podporo, milo rečeno, nepoznavalskemu predlogu SAB treba iskati prav v denarju. Kociprova je namreč v razpravi tudi povedala, da takšna rešitev pomeni v skupni masi denarja, ki bo potrebna za izredno uskladitev pokojnin, celo nekoliko manj, kot če bi se pokojnine za en odstotek uskladile glede na višino posameznikove pokojnine. Varčevanja pri upokojencih s tem predlogom torej še ni konec.

Očitki upokojencev Alenki Bratušek, da ne pozna pokojninskega sistema in ga s takšnimi predlogi ruši, pa so vse glasnejši. Opozarjajo, da če bi po Alenki Bratušek zdaj prešli na nominalno enake uskladitve pokojnin, bi s tem v temelju porušili pokojninski sistem, ker sedanji zaposleni ne bi imeli več motiva za vplačevanje večjih pokojninskih prispevkov, saj se jim to pozneje tako in tako ne bi poznalo pri pokojnini. Menijo tudi, da bi problem revščine med upokojenci z najnižjimi pokojninami, tudi tistih, ki so se upokojevali predčasno, morali reševati drugače. S socialnimi transferji, na kar je včeraj poslance opozoril tudi državni sekretar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku