Jogurt ne škodi, lahko pa koristi

Reuters, 7.8.2019
Profimedia

Moški, ki pojedo najmanj dve porciji jogurta na teden, imajo zaradi tega verjetno manjše tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke.

Raziskovalci so preučili podatke o 32.606 zdravstvenih delavcih in 55.743 zdravstvenih delavkah, ki so bili na kolonoskopiji (preiskava notranjosti danke in debelega črevesja) med letoma 1986 in 2012. Udeleženci raziskave so vsaka štiri leta zaupali podrobne informacije o svojem zdravju, življenjskem slogu ter prehrambnih in športnih navadah. V tem časovnem obdobju je bilo pri moških 5811 primerov kolorektalnega adenoma (abnormalnega tkiva, ki lahko vodi do raka), pri ženskah pa 8116. Pri moških, ki so na teden pojedli vsaj dve porciji jogurta, je možnost za nastanek tako imenovanih konvencionalnih adenomov, najpogostejše vrste polipa, ki jo najdejo v debelem črevesu in danki pri kolonoskopiji, bila za 19 odstotkov manjša kot pri moških, ki niso jedli jogurta. Pri jedcih jogurta je obstajala tudi za 26 odstotkov manjša možnost za nastanek adenomov, ki imajo največji potencial za razvoj raka.

"Naši podatki kažejo, da jogurt vpliva na zgodnjo fazo razvoja kolorektalnega raka," je dejala soavtorica raziskave dr. Yin Cao z medicinske fakultete Univerze Washington v St. Louisu. "Ti izsledki, ki jih je treba še preveriti v nadaljnjih raziskavah, pomenijo, da bi bil jogurt lahko dejavnik, s katerim bi lahko dopolnjevali odkrivanje kolorektalnega raka in zmanjšali tveganje za nastanek adenomov pri posameznikih, ki niso bili na pregledu," je dodala znanstvenica.

image
Profimedia Idealna kombinacija

Povezava med uživanjem jogurta in manjšim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa in danke je bila odkrita že v predhodnih raziskavah. Nekateri znanstveniki si to povezavo razlagajo s tem, da jogurt spodbuja rast zdravih bakterij v črevesu. Malo pa je znanega o tem, kako jogurt vpliva na verjetnost razvoja adenomov.

Da bi zmanjšali tveganje za nastanek kolorektalnega raka, bi se pregledi za tovrstne tumorje morali začeti pri 45. letu starosti, opozarja ameriško združenje za boj proti raku American Cancer Society. S pregledi se lahko tumorji odkrijejo zgodaj, ko so manjši in jih je lažje zdraviti, s tem pa se poveča verjetnost preživetja. Pri abnormalnih polipih lahko traja 10 do 15 let, preden se razvijejo v rak debelega črevesa in danke, nekateri adenomi, ki jih odkrijejo pri pregledih, pa nikoli ne postanejo rakavi ali smrtno nevarni.

Program Svit
Preden so v Sloveniji začeli izvajati program Svit, je bila večina primerov raka na debelem črevesu in danki odkrita v napredovani obliki, zdaj pa, zahvaljujoč programu Svit, več kot 70 odstotkov primerov te bolezni odkrijemo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno. Program Svit je preventivni zdravstveni program, namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske med 50. in 74. letom starosti, in sicer vsaki dve leti. Ne odlašajte, ko v nabiralnik dobite povabilo za oddajo vzorca blata.

Izsledki raziskave ne kažejo, da bi uživanje jogurta vplivalo na tveganje za nastanek predrakavih polipov pri ženskah. Cilj raziskave ni bil preveriti, ali uživanje jogurta vpliva na tveganje za nastanek raka. Raziskovalci prav tako niso preučili, koliko ljudem s polipi se je razvil rak. "Velik delež koristi mlečnih izdelkov pripisujemo njihovi vsebnosti kalcija, ki lahko pomaga preprečiti raka debelega črevesa in danke," je dejal dr. Graham Colditz, direktor za preventivo in kontrolo v onkološkem centru Alvin J. Siteman v St. Louisu, ki ni sodeloval pri raziskavi. "Toda ker so v tej raziskavi upoštevali užitje kalcija kot tudi druge prehrambne dejavnike, kažejo ti izsledki, da je za zmanjšanje tveganja odgovorna neka druga lastnost jogurta."

Omejimo hrenovke in klobase

Verjetno pomagajo probiotiki v jogurtu. "Sicer ne vemo, ali lahko probiotiki zmanjšajo tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke, toda obstaja več načinov, kako bi ga lahko," je dejal dr. Colditz. "Probiotiki lahko pomagajo zmanjšati vnetje, ki je dejavnik tveganja za raka, ter lahko povežejo in nevtralizirajo določene karcinogene v debelem črevesu."

Ljudje, ki želijo dodati jogurt v svojo prehrano, bi morali izbrati jogurt brez maščobe ali z nizko vsebnostjo maščobe, meni Vandana Sheth, prehranska svetovalka iz Los Angelesa. Prav tako bi morali poskrbeti, da je njihova celotna prehrana zdrava in uravnovešena. "Vaša prehrana naj vsebuje veliko zelenjave, sadja in celih zrn," je dejala Sheth, ki ni sodelovala pri raziskavi. Dodala je, naj omejimo količino rdečega mesa (zlasti predelanega mesa, kot so hrenovke in klobase) ter alkohola. 

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku