Klemen Slakonja: Sinu sem bral pravljico, pa so mi začele izginjati črke

Denis Živčec, 26.3.2019
Andrej Petelinšek

Priljubljeni igralec in pevec razkril, kaj je bil prelomni trenutek, ko je spoznal, da mora svoje življenje temeljito spremeniti.

V intervjuju za marčevske Obraze je Klemen Slakonja presenetil s priznanjem, da je nekoč molil, danes pa meditira in vse bolj postaja vegan. Velike spremembe v življenju priljubljenega igralca, ki pravi, da je stopil na zavoro, še preden so se prižgale vse rdeče lučke.

„Poskušam se zavedati svojih dejanj, ne delovati zgolj rutinsko, na avtomatskih programih, kar ljudje pač počnemo. Ponotranjili smo na tisoče vzorcev in se jih držimo. S tem, ko sem dal odpoved v Drami, sem naredil korak iz cone udobja. Raziskujem, kaj me v življenju še zanima. To je zagotovo glasba, ki sem ji v življenju dajal manj pozornosti kot igri, kar je logično. Dal sem si novo priložnost. Kot otrok sanjaš o marsičem, biti igralec, pevec so bile moje sanje, a pevskim nisem puščal, da bi se razvile,“ je dejal. 

image
Andrej Petelinšek

Zgodbe, da nekdo življenje začne odkrivati na novo in se začne imeti bolj rad, običajno slišimo od sogovornikov, ki so na neki točki pristali na onkološkem inštitutu. Ker ljudje za več čuječnosti običajno potrebujemo kak hud sprožilec. Kaj se je zgodilo? „K sreči mi ni bilo treba priti do onkološkega inštituta. Sem pa nekega večera sinu bral pravljico in nenadoma so mi pred očmi začele izginjati črke. Pogledal sem Mojco, pa ji je manjkalo pol glave. Nekaj ni bilo v redu. K sreči je šlo samo za predmigrensko stanje, za tako imenovano migrensko avro. V tistem času sem delal na predstavi, do katere mi res ni bilo. Vsak dan mi je bilo mučno hoditi na vaje, in če vsak dan počneš nekaj proti sebi, se to prej ali slej odrazi. Zame je to bil opozorilni znak,“ je razkril Klemen.

image
Andrej Petelinšek

Pri odpovedi v Drami sicer ni šlo za popoln skok v neznane globine, saj še vedno igra v načrtovanih predstavah Drame, veliko tudi koncertira. Kakšna pa je situacija na računu vsakega petnajstega? „Pravzaprav zdaj zaslužim veliko več, kot sem prej. Sploh pa igralskemu poklicu nisem dokončno rekel adijo. Trenutno le ni pravi čas, da sem nekomu na razpolago takrat, ko me bo on potreboval. Potrebujem možnost odločanja. Toliko priložnosti se mi odpira izven gledališča, da enostavno ne morem čakati, da mi kdo sporoči, kdaj imamo vajo, in da me bodo mogoče potrebovali. Mojca (Fatur, igralka, njegova partnerica, op. p.) je ta isti korak naredila že nekaj let pred mano. Sam ga takrat ne bi bil sposoben. Seveda gre za občutek finančne varnosti, a ko stopiš iz tega, vidiš, da lahko te iste finance dobiš tudi drugače. V instituciji lahko postaneš zagrenjen, kreativnost začne padati. Tega pa nočem. Hočem biti radosten in kreativen,“ odvrne.

Celoten intervju si preberite v marčevski izdaji revije Obrazi.

Anketa

Kako se zaščitite pred komarji?

Sudoku