Kako zamrzniti češnje, da ne izgubijo okusa?

L. P. L., 21.6.2019
Profimedia

Sezona češenj je tu in če jih imate v izobilju tudi vi, jih lahko nekaj zamrznete. Preberite, kako to narediti, da ohranijo sladek okus.

Če bi še pred skokom v kopalke radi izgubili kakšen odvečen kilogram, potem so češnje vsekakor dobra izbira. So namreč nizkokalorične, ena skodelica svežih češenj vsebuje okrog 100 kalorij.

Češnje so zdrave

Sveže češnje so odličnega okusa. Jemo jih lahko same ali dodamo v sadno solato, k sladoledu in smetani, iz njih spečemo sočno pecivo, namesto jabolk uporabimo v riževemu narastku, v kompotu, iz njih lahko pripravimo marmelado, sok ali pa jih vložimo v žganje. Idej je veliko.

Češnje vsebujejo kalij, magnezij, železo, kalcij, silicij, cink, bogate so z vitaminom C, B1, B2, B6. Ker vsebujejo folno kislino, so odlična izbira tudi za nosečnice.

Češnje pomagajo krepiti zdravje srca, pomagajo ohranjati lep videz kože, lajšajo zaprtje in pomagajo pri odvajanju strupov iz telesa. Krepijo tudi imunski sistem, odpravljajo napihnjenost in pomlajujejo.

image
Profimedia Češnje lahko zamrznete in jih porabite kasneje.

Kako jih pravilno zamrzniti?

Če jih imate preveč, pa bi radi v okusu češenj uživali tudi v jesenskem in zimskem času, je najboljša rešitev, da jih nekaj zamrznete.

Izberite sveže, zdrave in nepoškodovane češnje. Operite jih, odstranite peclje in osušite. Odstranite jim koščice. Nato jih naložite v plastično vrečko, ki je primerna za zamrzovanje. Vrečko s češnjami dobro zaprite in sploščite, da bodo češnje ena poleg druge, na tak način bodo zamrznile hitro, kar je tudi pogoj, da ostanejo okusne. Dajte jih v zamrzovalno skrinjo, kjer lahko počakajo tudi nekaj mesecev.

Če jih želite shraniti za dlje časa, jim dodajte sladkorni sirup. Skuhajte dve skodelici vode in eno skodelico sladkorja. Ohladite in sirup prelijte po češnjah, ki ste jih dali v posodo za zamrzovanje. Sirup naj prekrije vse češnje. Dobro zaprite in postavite v zamrzovalnik. Tako zamrznjene češnje lahko počakajo od 8 do 12 mesecev.

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku