Ko Kopitarja spustiš nad drugo ligo ...

Borut Planinšič ml., 15.4.2019
Tit Košir

Perverznost po nemško, Saškina himna in druge hokejske nelogičnosti iz časov, ko so se risi navajali svojega asa.

Vedno ni mogel biti rešitelj. V skupini A smo z njim v štirih poskusih obstali le enkrat. Toda če gre soditi po edinem svetovnem prvenstvu skupine B, na katerem je igral, je čas, da Slovenija z Anžetom Kopitarjem spet leti po drugoligaškem ledu. Leta 2007, ko je sprožil tako hokejsko evforijo, kot da se je v Tivoliju prikazal peti član Beatlesov, so se risi igrali s tekmeci. Na turnirju, ki se začne čez dva tedna, bi že moral pokazati hudiča domačinom Kazahstancem, Belorusom, Korejcem, Madžarom, Litovcem. Potrebujemo še takšne, ki bodo prevzeli tedanje vloge Tomaža Razingarja, Iva Jana ...

Puč v tirolski piceriji

Leta 2005 so risi v Innsbruck odpotovali v vzdušju, ki je za vedno ostalo osnovni vodnik za najbolj nelogične slovenske hokejske podvige. Sredi svetovnega prvenstva so se zavlekli v picerijo in sestankovali - ne o taktiki na ledu, temveč o tem, ali stavkati ali ne, ker od nikoder ni bilo denarja, ki jim ga je obljubil hokejski boss Enest Aljančič. Med njimi je bil debitant, 17-letni Kopitar, ki ga je gnala taka želja, da mu je ob prvem reprezentančnem zamahu s palico v rokah ostal le štrcelj, tako močno je usekal po ledu in le na pol po ploščku. Da bo fant, ki igra na Švedskem in čaka poletni nabor za ligo NHL, še čudo, se je govorilo. Toda hierarhija športnih slačilnic ima svoje zakone in eni risi so ga gledali še zviška. Pa ga je pod svoje okrilje in v svoj napad vzel Raza.

Z Romuni smo se pošalili, njega pa je žrla ena sama napaka

Tepli so nas Američani, Kanadčani, Latvijci, Danci ... Ne, pri Dancih, pri 0:3, se je ustavilo. Konec štrajka! Kopitar je v zadnji tretjini zabil svoj prvi gol na članskih svetovnih prvenstvih in začel zasuk za 4:3. Ko smo s strašnim Janom na njihovem ledu povozili Avstrijce, smo skupino za obstanek med elito osvojili z gol-razliko 11:14. Nemci, ki so nas dva dneva prej razkosali z 9:1, pa so - izpadli. "To je perverzno!" je njihov selektor sikal nad sistemom in Slovenci.

Saj smo drugo leto v Rigi, ko se je Kopitar po zadnji sezoni na Švedskem pripravljal za NHL in bil s tremi goli in šestimi podajami že ris št. 1, izpadli za nekaj germanskega zadoščenja. A če je bilo kaj zares perverzno, na robu športnega orgazma, je bilo to hokejsko leto 2007. "Razprodano!" je bil napis nad blagajno hale Tivoli, ki ga po prvi tekmi niso več sneli. Še najbolj robustni dedci na tribunah so s slovenskimi zastavami v rokah peli neuradno himno prvenstva skupine B, hit tiste pomladi, ki ga je didžej spustil ob vsaki prekinitvi - Ne grem na kolena Saške Lendero. Slovenija je spoznala na videz ležeren slog najstnika v telesu orjaka, križarjenje po ledu, v katerem z njegove palice nikakor ne moreš zbezati ploščka.

Zdaj pa nekaj bolj rokerskega

Z Romuni smo se na današnji dan pred dvanajstimi leti pošalili z 10:1, on pa je zmajeval z glavo - žrla ga je ena sama napaka. V iskanju popolnosti si je sam privoščil le en zadetek, druge je 13-krat serviral bivšim mentorjem. Slovenija je rušila, da se je kadilo: Madžarsko s 4:1, Britance s 4:0, Japonce s 7:1, Litvo s 4:2. Raza je v Kopitarjevem napadu užival s šestimi goli, Jan s tremi, s štirimi je v šov vskočil Gregor Polončič, ko je Jana izdal hrbet.

Skupina A, s tremi goli in podajo Kopitarja, leta 2008 v Kanadi spet ni bila naša. Tudi leta 2015 na Češkem ne, ko je bil s štirimi točkami za zadetek in tri asistence znova naš prvi napadalec. Vsa preostala leta so se risi na svetovnih prvenstvih morali znajti brez njega, zraven je bil le še za nepozabni olimpijski četrtfinale 2014. Ali je bila posredi zavarovalnina, ki jo klubi iz NHL terjajo za svojo dragoceno robo, ali končnica lige, ki nam je dvakrat dala zabavo s Stanleyjevim pokalom na Hrušici ... Saj risom brez njega ni šlo tako slabo, po Tivoliju '07 so se v šestih poskusih še štirikrat vrnili med najboljše. A dvanajst let in tisoč NHL-tekem pozneje bi spet lahko bil čas za drugačno zabavo, divji drugoligaški juriš s Kopitarjem. Le za hokejsko himno si bo, ko bo na drugi strani trda sovjetska šola, treba najti kaj bolj rokerskega od Saške.

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku