Ko useka v križu

Bonbon, 11.11.2019
Canstockphoto

Bolečina v križu je zelo pogosta. Pojavlja se pri skoraj dveh tretjinah odraslih.

Običajno je to lažja poškodba, ki je posledica nerodnega giba, kot so pretiran zasuk, dvig težkega bremena, igranje tenisa, okopavanje vrta ali kaj podobnega, pri čemer se poškodujejo vezi in mišice v križu. Skoraj praviloma jo prinesejo starostne spremembe ali zdrs medvretenčne ploščice. Bolečina je lahko nenadna močna in ostra bolečina ali topa in dolgotrajna. Včasih se razširi v zadnjico in po zadnji strani stegen do podplatov. Traja od nekaj dni do enega tedna, čuti se okorelost hrbta in bolečina pri sklanjanju, včasih tudi mravljinčenje in slab občutek za dotik.

Zatajena čustva
Vse več spoznanj potrjuje neverjetno moč in nadvlado zatrtih čustev, besa in nezadovoljstva nad telesom. V trenutku, ko odkrijemo in odpravimo pravi vzrok za to, različne oblike bolečin v vratu, ramenih, zgornjem in spodnjem delu hrbta, v zadnjici in pogosto tudi v nogah in rokah čudežno izginejo, kot da jih nikoli ni bilo. Ljudje, ki so pridni, vestni, odgovorni, dobri po srcu, kompulzivni in natančni, so bolj nagnjeni k opisanim težavam, vendar je treba poudariti, da ne zbolijo "zanalašč" in se ne pretvarjajo, da jih boli. Medsebojna prepletenost zapletenih procesov, fizioloških in psiholoških, je namreč popolnoma neodvisna od zavedanja in nadzora.

Vzroki

Akutna bolečina

Najpogosteje jo povzroči dvigovanje ali premikanje težjih predmetov, na primer pohištva. Navadno gre za nateg mišice ali vezi, bolečine lahko okrepi dodatna telesna dejavnost. Težave običajno izzvenijo v dveh do 14 dneh.

Kronična bolečina

- Nepravilna drža: dolgotrajno sedenje za mizo, vožnja v avtomobilu, tudi napetost mišic pri hudi čustveni obremenjenosti.

- Nosečnost: med nosečnostjo je hrbtenica dodatno obremenjena zaradi otrokove teže, poleg tega se pod vplivom hormonskih dejavnikov zmehčajo nekatere vezi, ki podpirajo hrbtenico.

- Osteoartroza: pri ljudeh, starejših od 45 let, je vzrok lahko osteoartroza, pri mlajših pa ankilozirajoči spondilitis.

- Utesnjena živčna korenina zaradi zdrsa medvretenčne ploščice ali spondiloze: bolečina se navadno izrazi postopoma ali nenadno. Pogosto jo spremlja išias z ostrimi bolečinami, ki se širijo v zadnjico in po zadnji strani stegen do stopal.

- Bolečina lahko izvira iz kosti: predvsem pri rakavih kostnih zasevkih.

- Bolezen organov v mali medenici: bolečine v križu lahko opozarjajo na vnetje v mali medenici ali okužbo ledvic oziroma na razjedo na želodcu ali dvanajsterniku, ki se je prenesla na križ.

image
Shutterstock

Kaj storimo?

Če je bolečina huda, lahko pomaga počitek, vendar ni priporočljivo, da počivate več kot dva dni. Takoj ko je mogoče, se postopoma lotite običajnih vsakodnevnih aktivnosti. Bolečino po potrebi blažite z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, ki jih v lekarni dobite brez recepta. Prav tako pomagajo topli ali mrzli obkladki. Če močnejša bolečina traja več kot dva dni ali se okrepi, se pogovorite z zdravnikom.

Ko se umiri, je priporočljivo, da začnete redno izvajati vaje za krepitev hrbtnih mišic in boljšo gibljivost hrbtenice. Izberite si telesno aktivnost, ki vključuje te vaje, denimo jogo, in vadba naj postane redna. Pomembno je tudi, da se naučite pravilno dvigovati težka bremena in da skrbite za pravilno držo. Vzemite si več časa zase in za obvladovanje stresa - sprehod v naravi, joga, meditacija, igra z otroki, kreativnosti, ki vas veselijo.

Pri manjšem deležu ljudi z bolečino v križu so bolečine kronične narave in ovirajo vsakdanje dejavnosti, lahko celo vodijo v depresijo. Takrat sta zdravljenje in obvladovanje bolečine bistvenega pomena. Pomaga tudi, če se posvetujete s fizioterapevtom, nekaterim pomaga tudi obisk kiropraktika ali osteopata.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku