Koliko in katere vrste tekočine je dobro piti v poletni vročini?

Urška Kereži, 1.8.2019

Resna nevarnost vročinskega udara ne ogroža le občutljivih skupin, kot so starejši, otroci, bolniki in nosečnice. Če dehidriramo, smo ob visokih temperaturah enako ranljivi vsi. Ob vročinski kapi nam grozita še vročinski izčrpanost in izguba zavesti.

Ne pozabite na živali!

Ker je poletje čas oddiha, brezskrbnih počitnic, za aktivne pa tudi priložnost za nabiranje novih moči, za vzdrževanje in stopnjevanje kondicije, je zaradi ekstremnejših toplotnih pogojev in izpostavljenosti čezmernemu segrevanju pozornost treba nameniti nadomeščanju tekočine oziroma dehidraciji.

Sicer se kmalu zgodi, da užitek spremenimo v moro. Medtem ko živali izgubljajo toploto predvsem z izhlapevanjem, odvajanjem toplote skozi sluznice zgornjih dihalnih poti, saj žleze znojnice niso razporejene po vsej kožni površini in so prekrite z dlako, ima človek za hlajenje in uravnavanje telesne temperature razvit dober termoregulacijski mehanizem. Znojnice v usnjici (debelejši plasti kože pod povrhnjico) so v spodnjem delu zvite v klobčič in v obliki zavite cevi prodirajo skozi povrhnjico, na površini pa se odprejo z majhno odprtinico - poro. Iz mreže krvnih kapilar, ki obdaja klobčič, vanje vstopajo voda in v njej raztopljene razkrojnine, ki se nato izločijo v obliki hlapov ali kapljic.

Koliko in kaj piti?

V strokovni literaturi so podatki o tem, koliko tekočine moramo popiti, dokaj enotni - od litra do dveh in pol na dan, odvisno od letnega časa, telesne aktivnosti, hrane, tudi od individualnih razlik. Še posebno med športno aktivnostjo ne pozabite na pitje, saj ob žeji storilnost močno pade. Zaradi dehidriranosti kot posledice naporov, s katerimi organizem skuša uravnavati telesno temperaturo, lahko nastanejo hude motnje, ki v končni fazi privedejo do smrti. Z rednim pitjem čez ves dan in dodatnim vnosom tekočine pol ure pred intenzivnejšo aktivnostjo in po njej boste zagotovo zadostili potrebam, med vadbo pa v vroči in vlažni klimi v rednih časovnih intervalih popijte približno liter tekočine na uro oziroma 0,25 litra vsakih petnajst minut. Količino in sestavo napitka prilagodite stopnji aktivnosti, individualnim potrebam in vplivu zunanjih dejavnikov.

Telo ohlajamo z mlačno vodo, ne z mrzlo
image
Profimedia V ekstremni vročini lahko telo izloči tudi do 12 litrov znoja na dan.

A glede vprašanja, ali je voda dovolj dobra za nadomeščanje izgubljene tekočine, obstaja več nesoglasij. Ob večjih in dalj časa trajajočih fizičnih naporih ter hudem potenju in vlažni klimi vendarle ne zadostuje. S pospešenim znojenjem se namreč izgubljajo pomembni minerali, predvsem elektroliti, kot so kalij, kalcij, natrij, magnezij, klor, ki jih najhitreje nadomestimo z elektrolitskimi pripravki in napitki.

image
Profimedia Poleti se ne odrečemo gibanju.
Možne posledice vročine
Daljše obdobje vročine lahko povzroči pregretje telesa in različne težave, kot so:
• kožni izpuščaji
• vročinski krči
• vročinska izčrpanost
• omedlevica - kratkotrajna izguba zavesti
• vročinska kap

Napitki za športnike

Glede na to, da je na tržišču ogromno tekočin, ki obljubljajo boljše športne dosežke, naj pojasnimo, da se športni napitki v grobem razlikujejo po vsebnosti ogljikovih hidratov in elektrolitov, od tega pa sta odvisni hitrost praznjenja napitka iz želodca in absorpcija tekočine iz tankega črevesja.

Ločimo tri glavne skupine: hipotonični so namenjeni vzdrževanju hidriranosti telesa pred športno aktivnostjo in za nadomeščanje izgubljene tekočine oziroma za rehidracijo takoj po športni aktivnosti; izotonični napitki imajo podobno sestavo kot telesne tekočine, zato so primerni za drugo fazo regeneracije po aktivnosti, ko je rehidracija že skoraj končana in je naš glavni cilj regeneracija energijskih zalog telesa; v zadnjo skupino sodijo hipertonični napitki z veliko količino ogljikovih hidratov, namenjeni so dopolnjevanju energijskih potreb med vadbo ali tekmovanjem.

Vročina in gibanje

Razloga, da bi se poleti odrekli gibanju, torej ni. Pri tem je treba le upoštevati ukrepe, s katerimi zmanjšamo možnost negativnih učinkov visokih temperatur. Ker z gibanjem pospešimo segrevanje organizma, napornejše, težje in zahtevnejše podvige opravite zjutraj ali zvečer. Kasneje skušajte biti čim več časa v senci.

Najbolj priporočljivo je plavanje, ker voda poskrbi za dodatno ohlajanje telesa, druga dobra možnost je kolesarjenje, ki ima dve prednosti. Prva je ta, da ste v naravi, kjer je temperatura nižja kot v mestu, in druga, da za hlajenje organizma skrbi veter. Če ne gre drugače, ob visokih temperaturah in vlažnosti razmislite o zaprtih prostorih, seveda klimatiziranih.

Vrtenje v glavi
Znaki vročinskega udara

• mrzlica
• ježenje kože
• vrtenje v glavi
• hiter utrip
• rdeča, topla in suha koža, ki kaže na prenehanje potenja;
• krči (predvsem v nogah) zaradi zvišane telesne temperature in dehidracije, imenovani tudi vročinski krči
• težave pri uriniranju (urin je temne barve ali pa je uriniranje oteženo)
• ekstremna utrujenost
• zmedenost ali celo nezavest

Kako ga preprečiti?
• pitje zadostne količine brezalkoholne tekočine (poleg vode tudi napitek, ki vsebuje soli)
• počitek v hladnem in mirnem prostoru
• uporaba lahkih in zračnih oblačil brez pokrival, saj pri glavi telo izgubi veliko toplote
image
Epa Poleti je vroče tudi na vodi.

Vročinski udar

Ena najbolj nevarnih posledic vročine, ki je lahko tudi smrtonosna, je vročinski udar, pri katerem se normalna telesna temperatura, ki je med 36,6 in 37 stopinjami Celzija, dvigne čez 40, kar je lahko usodno. Zdravo ravnotežje se poruši, ko telesni mehanizmi niso več sposobni zniževati temperature na normalno vrednost. Zato se slednja nenadzorovano dvigne, kar privede do raznih zapletov, kot so odpovedi ledvic ali srca ter drugih organov oziroma nenadzorovano strjevanje krvi. Dobro je vedeti, kakšni so prvi znaki vročinskega udara in kakšni so varnostni ukrepi.

Pri vročinskem udaru je najpomembneje, da pokličete reševalce in prizadetega prestavite na čim bolj mirno in hladno mesto, kjer ga začnete po vsem telesu ohlajati z mlačno vodo, ne mrzlo, ter vanj pihate zrak. Tudi mrzli obkladki, ki jih položite pod pazduho ali na dimlje, so dobrodošli.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku