Letos se bodo pokojnine zvišale dvakrat

Tanja Fajnik Milakovič, 28.1.2019
Profimedia

Že prihodnji mesec bodo upokojenci dobili za 2,8 odstotka višje pokojnine, predvidoma decembra pa naj bi jih zvišali še enkrat, za 1,5 odstotka.

Letos se bodo pokojnine uskladile dvakrat. Redna uskladitev bo prihodnji mesec, ko se bodo pokojnine zvišale za 2,8 odstotka, izredna pa predvidoma šele decembra, pravijo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), ko se bodo pokojnine zvišale še za 1,5 odstotka. Konec leta bodo tako pokojnine za 4,3 odstotka višje kot zdaj.

Po sedmih letih višji tudi dodatek za pomoč in postrežbo ter invalidnine.

Najnižja starostna pokojnina za 40 let pokojninske dobe, ki zdaj znaša 516 evrov, se bo februarja zvišala za 14,5 evra, na 533,5 evra. Po decembrski uskladitvi pa še za slabih osem evrov in bo konec leta višja za nekaj več kot 22 evrov. Znašala bo 538 evrov. Po decembrskih statističnih podatkih Zpiza je konec lanskega leta največ slovenskih upokojencev, to je 128.354, kar je četrtina vseh, prejemalo pokojnino od 500 do 600 evrov. Iz tabele je razvidno, da se bodo tem pokojnine do konec letošnjega leta zvišale za 22 do 26 evrov. Najvišja izplačana pokojnina decembra lani pa je znašala 2767 evrov, ta bo konec leta višja za 120 evrov in bo znašala 2887 evrov. A med upokojenci je tudi 36.899 ali sedem odstotkov starejših, ki prejemajo pokojnino, nižjo od 300 evrov. To so tisti, ki ob upokojitvi niso imeli zahtevanih pogojev ali so bili zavarovani za ožji obseg pravic. Tem se bo pokojnina v letošnjem letu zvišala za le nekaj evrov.

image
Profimedia Med slovenskimi upokojenci je tudi 36.899 ali sedem odstotkov starejših, ki prejemajo pokojnino, nižjo od 300 evrov.

Februarja še poračun

Ker bo februarska uskladitev pokojnin veljala od 1. januarja, bodo upokojenci s februarsko pokojnino dobili tudi poračun za nazaj. Tako bodo upokojenci s 600 evri pokojnine, ki se jim bo tako zvišala za 17 evrov, februarja dobili s poračunom za januar 634 evrov pokojnine, marca pa spet nižji znesek - 617 evrov. Po redni februarski uskladitvi bodo za 2,8 odstotka višji tudi dodatek za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro, ki se niso uskladili vse od leta 2011.

Spomnimo, lani so se po sedmih letih varčevanja, ko so bile uskladitve pokojnin zamrznjene ali le delne, te prav tako dvakrat zvišale. Prvič z januarjem redno za 2,2 odstotka in nato še aprila izredno za 1,1 odstotka, skupaj torej za 3,3 odstotka. Letos bo predvidoma zvišanje višje za odstotek. Kljub temu je konec lanskega leta kar 266.000 upokojencev (od tega 160.000 starostnih) prejemalo pokojnine nižje od 600 evrov, kar je pod pragom revščine. Sicer je povprečna starostna pokojnina za 40 let pokojninske dobe decembra znašala 823,25 evra, kar je za dva odstotka več kot decembra 2017.

823,25 evra je decembra znašala povprečna starostna pokojnina za 40 let pokojninske dobe.

128.354 upokojencev, kar je četrtina vseh, prejema pokojnino od 500 do 600 evrov.

148 milijonov evrov višje izdatke zaradi povišanja pokojnin načrtuje Zpiz v letošnjem letu, za zvišanje dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnine pa še dodatne tri milijone evrov.
image
Andrej Petelinšek Glavnino odhodkov za pokojnine predstavljajo odhodki za starostne pokojnine, ki bodo za 4,7 odstotka višji kot lansko leto.

Za izplačilo pokojnin 4,6 milijarde evrov

Za zvišanje pokojnin Zpiz načrtuje za 2,9 odstotka ali 148 milijonov evrov višje izdatke v letošnjem letu, za zvišanje dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnine pa še dodatne tri milijone evrov, skupaj torej približno 152 milijonov evrov. V okoli 5,5 milijarde evrov "težki" pokojninski blagajni naj bi se v letošnjem letu s prispevki nabralo okoli 4,4 milijarde evrov, državni proračun pa naj bi za izravnavo prihodkov in odhodkov namenil še dodatnih 734 milijonov evrov. Za izplačilo pokojnin je načrtovanih 4,6 milijarde evrov. Glavnino odhodkov za pokojnine predstavljajo odhodki za starostne pokojnine, ki bodo za 4,7 odstotka višji kot lansko leto, predvsem zaradi uskladitev pokojnin in rasti povprečnega števila starostnih upokojencev.

Čeprav je nova vlada v koalicijski pogodbi zapisala, da bo nizke starostne pokojnine reševala tudi s postopnim zviševanjem odmernega odstotka na 63 odstotkov, ki so ga v Stranki Alenke Bratušek bodočim upokojencem napovedovali že z januarjem letos, za zdaj obljubljenih sprememb še ni. Jih pa menda na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že pripravljajo, a kot vse kaže, bodo začele veljati šele s prihodnjim letom.

Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku