Mehiška kuhinja: Koruza, salsa in čili

Sanja Verovnik, 27.2.2019
Shutterstock

To so tri glavne sestavine, ki prevladujejo v kuhinji Mehike, države, katere kulinarika gre še kako v slast tudi v Sloveniji, kjer je pred kratkim svoj prvi mehiški finger food odprl v Ljubljano preseljeni Mehičan Miguel Eckles Gomez. Preverite recept za slastni taco!

Ljubljančani se pri njem zelo radi ustavijo, tujci, ki imajo radi mehiške okuse, pa tudi. Miguel Eckles Gomez je prišel v Ljubljano pred petimi leti iz Puerta Vallerta, obmorskega mesta na pacifiški strani Mehike, kjer je, kot razloži, doma tekila, ki jo Slovenci dobro poznamo. Vsaj menimo, da jo, pa je očitno ne, saj Eckles Gomez pravi, da je tekilo treba piti brez limone, brez soli in predvsem počasi. Vse to pa Slovenci počnemo, v prepričanju, da tako tekilo pijemo po mehiško.

image
Shutterstock Tacosi na tisoč in en način - polnjeni z zelenjavo, mesom, sirom, katerih okus dopolnita sir in omaka.

Slovenska različica bolj kremasta

Približno tako je tudi za mehiško hrano. Tacos al pastor, tacos carnitas, tacos de pescado … naštevanje bi lahko nadaljevali še v številne druge kombinacije te avtentične mehiške, bolj kot ne ulične hrane, za katero smo Slovenci, vsaj nekateri, pravi strokovnjaki. A Miguel Eckles Gomez v svojem malem lokalu v starem mestnem jedru prestolnice, kjer ustvarja t. i. mehiški finger food, dokazuje prav nasprotno - da Slovenci mehiško hrano poznamo bolj ali manj površno. "Mehiška hrana v Sloveniji je zelo prilagojena evropskemu okusu, ta pa je bolj kremast. Uporablja se tudi veliko več sira kot v Mehiki, kjer večjo pozornost posvečamo okusom raznih omak, predvsem ko dopolnjujemo mesne jedi. Pravzaprav obstajajo tri glavne sestavine - koruza, salsa in pa občutek, s katerim pripravljamo hrano," nas poduči vedno nasmejani mladenič, ki daje veliko poudarka avtentičnosti. In rad deli tudi kak kulinarični oziroma prehranjevalni nasvet.

image
Sanja Verovnik Miguel Eckles Gomez: ”Mhiški street finger food je tacos, slovenski kranjska klobasa!”

Tacos se pripravlja na ulici

Ko ga vprašamo, kaj sploh je tacos in kako ga pripravimo, Miguel Eckles Gomez razloži: "Tacos je hrana, ki jo običajno pripravljajo kar na ulici, v tako imenovanih taco tovornjakih, ki pa so bolj pogosti zunaj Mehike. V tej južnoameriški državi namreč ulično prehranjevanje dejansko živi na ulici, saj stojnice s hrano stojijo praktično na vsakem vogalu ali pa hrano naročiš tako, da tovornjak pripelje do tvojih vrat in pred tvojimi očmi pripravi, kar se ti 'lušta'." S tem, da bi to prvinskost pripeljal v Slovenijo, Mehičan kljub vsem prizadevanjem ni uspel. Slovenska birokracija se je tudi pri njem izkazala za pretrd oreh, zato se je odločil za alternativo - odprl je lokal v starem mestnem jedru prestolnice in v njem gostom ponuja avtentično mehiško ulično hrano. Preverjen recept, ki ima vse več privržencev.

image
Shutterstock Brez čilija, predvsem tistega, ki pusti za seboj pekoč okus, v mehiški kuhinji pač ne gre.
Več kot sto različnih čilijev
Čiliji so ena od osnovnih sestavin mehiške kulinarike. V Mehiki poznajo več kot sto različnih vrst, za posamezne jedi pa navadno uporabljajo samo točno določeno sorto čilijev, saj bi druge sorte lahko povsem porušile usklajenost okusov. Velike plodove sorte poblanos pripravljajo kot zelenjavo in jih pogosto polnijo z različnimi nadevi, sorti jalapeno in serrano sta primerni za salse in nadeve, posušene plodove sort ancho in pasilla pa pogosto meljejo in uporabljajo za zgoščevanje jedi in omak.

Kranjska klobasa kot slovenski finger food

In kaj je za Miguela Ecklesa Gomeza, ki ga je v od Mehike precej oddaljeno Slovenijo pripeljala ljubezen, slovenski finger food? Mehičan izstreli kot iz topa: "Kranjska klobasa in krvavice!" Namesto tekile pa "šnops".

image
Shutterstock

Mehičanu je sicer bolj kot žganje všeč slovensko vino, ki bi ga v prihodnje želel tudi izvažati v svojo domovino, v prepričanju, da bi Mehičane povsem prevzelo. Slovenija, kjer zdaj živi in dela, mu je všeč, čeravno o njej pred prihodom ni vedel ničesar in ga je, kot pravi, prvo leto bivanja tukaj pozimi zeblo, da ga je bolela koža. V Ljubljani se počuti kot bi bil doma, ne nazadnje tudi zato, ker je med turisti, ki jo obiščejo, veliko Mehičanov, in ko ti izvejo, da je med turističnimi znamenitostmi, vrednimi ogleda, tudi lokal z imenom El Patron, ki ga vodi čisto pravi Mehičan, se z veseljem oglasijo pri njem.

RECEPT: Vroči piščančji taco
Recept:
Amir Lulić
Sestavine: pšenična tortilja, malo olivnega olja, 100 g piščančjih prsi, 0,5 rdeče paprike, 0,5 rumene paprike, 0,5 zelene paprike, malo rdeče čebule, pest kuhanega fižola, 1 manjši avokado, 1 žlica navadnega jogurta, 1 strok česna, četrtina svežega čilija, sol in sveže mleti poper.
Priprava: Česen položimo na pekač in ga pečemo v ogreti pečici, na približno 200 stopinj Celzija, tako dolgo, da se zmehča. V ponev vlijemo malo olivnega olja in jo pristavimo na ogenj. Piščančje meso, papriko in čebulo narežemo na trakove, začinimo s soljo in poprom ter stresemo na vroče olje. Sestavine v ponvi med mešanjem prepražimo. Pečeni česen vzamemo iz pečice in ga pretlačimo čez cedilo, da dobimo česnov pire. V posodo damo koščke avokada, jogurt, olje, sol, poper, sesekljan čili, česnov pire in vse skupaj gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Fižol po okusu začinimo s poprom in soljo ter gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Popraženo mešanico zelenjave in piščanca zavijemo v tortiljo. Avokadovo in fižolovo omako naložimo v dve posodici in postrežemo skupaj s pripravljenim tacom.
Anketa

Uživate mleko in mlečne izdelke?

Sudoku