Mesec Alzheimerjeve bolezni: Spregovorimo o demenci!

seniorji.info, 19.9.2019
Profimedia

Demenca naj postane prioriteta javnega zdravstva v Sloveniji. Nujno potrebna je zakonska ureditev s področja dolgotrajne oskrbe, sporočata združenja Spominčica Alzheimer Slovenija in Zdravniške zbornice Slovenije.

V Sloveniji ima demenco po epidemioloških ocenah 33 tisoč oseb, v Evropi 10 milijonov, na svetu pa kar 47 milijonov ljudi. Še bolj skrb zbujajoče so ocene strokovnjakov, da je od teh diagnosticiran le vsak četrti bolnik. Svetovna zdravstvena organizacija je zato konec maja 2017 sprejela Globalni akcijski načrt za demenco. Znanstveniki ob tem pospešeno iščejo nova, bolj učinkovita zdravila, pozitivni rezultati zadnje študije vlivajo upe. "V študiji smo ugotavljali ugoden vpliv na kognitivne teste in biološke označevalce (biomarkerje), rezultati so bili dodatno boljši pri mlajših osebah. Preskušano cepivo se je izkazalo tudi za dobro prenosljivo, brez pomembnih stranskih učinkov," pojasnjuje specialistka nevrologije in vodja študije ADAMANT v Sloveniji Milica G. Kramberger.

Zdravniška zbornica Slovenije postala 160. demenci prijazna točka v Sloveniji.

Spregovorimo o demenci! je slogan letošnje obeležitve

V septembru, ki je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, vse članice Svetovne Alzheimer organizacije pripravljajo čim več javnih dogodkov za ozaveščanje javnosti, ker je stigma še vedno povsod velika. Prav zato je Spominčica - Alzheimer Slovenija začela odpirati Demenci prijazne točke, da bi ozaveščanje in informacije o demenci prišle v vsako, še tako majhno, skupnost.

“V Sloveniji so vidni rezultati večje ozaveščenosti javnosti, strokovnjakov in politike. Veliko dobrega je že bilo narejenega, a dela nam ne bo zmanjkalo. Statistike kažejo, da je demenca eden največjih izzivov za sistem zdravstvenega in socialnega varstva v prihodnjih letih. Zdravstvo in sistem socialnega varstva še nista opremljena za zagotavljanje ravni oskrbe, ki jo potrebujejo osebe z demenco,“ je povedala Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Spominčice – Alzheimer Slovenija. Kot je dodala, je stigma še vedno preveč prisotna, zato je o demenci potrebno spregovoriti še bolj na glas.

Prvo Demenci prijazno točko je Spominčica odprla julija 2017 na Uradu varuha za človekove pravice, danes pa 160. na Zdravniški zbornici Slovenije. Predsednica Zdenka Čebašek-Travnik poudarja, da projekt poleg večje informiranosti pomembno vpliva na zmanjševanje stigmatizacije, zato ga priporoča v vsako delovno okolje. Zdravniška zbornica zavzeto pomaga organizacijam, ki združujejo paciente. "Projekt usposabljanja zaposlenih, je odlična ideja z zelo dobro izvedbeno platjo. Zaposleni tako neposredno od strokovnjakov dobijo pomembne informacije o bolezni, do katerih sicer ne bi prišli na tako učinkovit način. To znanje bodo lahko uporabili tako v okviru Demenci prijazne točke, kot v svojem domačem okolju. Marsikdo od zaposlenih bo tako prej poiskal strokovno pomoč za svoje bližnje".

Slovenska družba vse bolj ozaveščena

Nevrolog Zvezdan Pirtošek z Nevrološke klinike v UKC Ljubljana izpostavlja, da medicina išče nova zdravila in nove načine za čimbolj zgodnje odkrivanje bolezni. Tudi na socialnem področju se iščejo nove oblike pomoči in bolj učinkovito pomoč pri oskrbi, prav tako je politika sprejela strateške dokumente. "Spregovorimo vsi, še glasneje – tudi v imenu tistih danes 30.000 in sredi stoletja pričakovanih 90.000 bolnikov, ki svoje besede na morejo ali ne bodo zmogli jasno izraziti," meni Pirtošek.

Kot je povedala Polona Rus Prelog z ljubljanske psihiatrične klinike, mora biti obravnava bolnika z demenco individualno prilagojena. "Poleg pravočasne in zgodnje diagnoze je pomembno blažiti pridružene simptome demence v vseh fazah poteka bolezni. V Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana se zavzemamo za vpeljavo novih farmakoloških in nefarmakoloških tehnik lajšanja simptomov. Zdravljenje mora biti predvsem usmerjeno v ohranjanje kvalitete življenja v domačem okolju in institucionalno. Pomembna je učinkovita integrativna oskrba bolnikov z demenco v smislu vključitve in povezovanja različnih strokovnih služb. Glede na epidemijo demence, ki jo pričakujemo v naslednjih letih, je za zmanjševanje stigme demence pomembno stalno izobraževanje širše javnosti in zagotovitev ustrezne psihosocialne podpore bolnikom in obremenjenim svojcem," je poudarila.

Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku