Monaška vrtnica bi praznovala 90 let

Denis Živčec, 17.11.2019
Profimedia

Cannes je zapečatil njeno usodo. Aprila 1955 se je Grace Kelly udeležila filmskega festivala v Cannesu, kjer so jo povabili v monaško palačo na fotografiranje z monaškim princem Rainierjem.

Začela sta si dopisovati in po prinčevem božičnem obisku Kellyjevih leta 1955 sta se kmalu zaročila. Zaroki je sledila poroka stoletja, kot so jo imenovali. Filmska kariera Grace Kelly se je s tem končala.

Kot bi bila rojena za vlogo svojega življenja. Marsikatera igralka je že zaigrala princeso, a le ena je to postala tudi zares - Grace Kelly. Čeprav je njena filmska kariera trajala le pet let in je posnela samo enajst filmov, velja za eno najboljših ameriških igralk. Za fasado hladne svetlolaske je skrivala močna čustva, ki so lahko, po besedah režiserja Alfreda Hitchcocka, izbruhnila kot vulkan. 12. novembra letos bi praznovala 90. rojstni dan. Najbrž bi še vedno bila vsa elegantna, nadzemeljska in naravno aristokratska.

Rodila se je leta 1929. v Filadelfiji kot tretja izmed štirih otrok očetu Johnu Brendanu in materi Margaret Majer. Njena mati je imela nemške korenine in je bila prva ženska, ki se je ponašala z nazivom športne direktorice na univerzi v Filadelfiji. Njen oče, bolj znan kot Jack Kelly, je bil najuspešnejši ameriški veslač in eden najslavnejših v zgodovini tega športa nasploh. Bil pa je tudi uspešen podjetnik. Opekarski posel njegovega gradbenega podjetja mu je prinesel milijone dolarjev.

Otroštvo v sobi, polni porcelanastih punčk

Otroci so odraščali v razkošnem domu. Grace se je že kot deklica razlikovala od drugih članov družine, saj so bili vsi predani športu, ona pa je bila krhkega zdravja. Bolehala je za astmo in nemalo dni v otroštvu je preživela v svoji sobi, obkrožena s porcelanastimi punčkami. Ni še imela osemnajst let, ko je sledila svojim sanjam in odšla od doma v New York in tam začela obiskovati ameriško akademijo umetnosti. Občasno se je ukvarjala tudi z manekenstvom in svoj obraz je posodila številnim oglasnim sporočilom za kozmetiko. Kmalu je njena lepota fascinirala tudi znanega ljubitelja plavolask, režiserja Alfreda Hitchcocka. Ponudil ji je vlogo v filmu Kliči M za umor (Dial M for Murder) leta 1954. Istega leta je zaigrala tudi v filmu Mostovi Toko-Rija ob Williamu Holdnu, s katerim se je zapletla v ljubezensko romanco. Grace Kelly je v trinajstih mesecih posnela kar šest filmov (med letoma 1953 in 1954). Hitchcock jo je angažiral za film Dvoriščno okno (Rear Window) leta 1954. Oskarja ji je prinesel lik trpeče partnerice v filmu Country Girl. Čeprav je njena filmska kariera trajala le pet let, je do konca leta 1956 posnela še filme Green Fire, To Catch the Thief, muzikal Visoka družba in The Swan.

"Nemogoče je biti podoben princesi Grace. Bila je najlepša plavolaska svojega časa."

Cannes je zapečatil njeno usodo. Aprila 1955 se je Grace Kelly udeležila filmskega festivala v Cannesu, kjer so jo povabili v monaško palačo na fotografiranje z monaškim princem Rainierjem. Začela sta si dopisovati in po prinčevem božičnem obisku Kellyjevih leta 1955 sta se kmalu zaročila. Zaroki je sledila poroka stoletja, kot so jo imenovali številni novinarji. Filmska kariera Grace Kelly ​se je s tem končala. S poroko stoletja se je zgodil modni trenutek, ki oblikovalce navdihuje še danes. 600 povabljenih in 30 milijonov gledalcev pred televizijskimi ekrani je lahko občudovalo njeno poročno obleko, ki jo je naredila legendarna kostumografka studia MGM Helene Rose. Prav ta obleka je bila navdih za poročno obleko Kate Middleton, ki jo je oblikovala Sarah Burton. Samo nekaj mesecev po poroki je Grace spet pustila neizbrisen pečat, in sicer zaradi tega, kako je nosila Hermèsovo torbico, da bi prikrila nosečnost. Posledica je bila torbica z njenim imenom. Poleg Hermèsa je Grace Kelly oboževala tudi Christiana Diorja, Balencio, Chanel in Yvesa Sainta Laurenta, pogosto pa je nosila tudi oblačila še neuveljavljenih oblikovalcev ter jim tako pomagala pri preboju na sceno. "Pomembno je najprej videti osebo in šele nato obleko na njej," je povedala Grace, ki je videz gradila na osebnosti. Njeni prepoznavni znaki so bili biseri, dolge pisane obleke, majhni klobuki in preproste jopice, ki so bile nepogrešljiv modni kos v petdesetih letih. Vedno je delovala elegantno in preprosto. Eden izmed pomembnih ljudi, ki so vplivali nanjo, je bil oblikovalec Oleg Cassini, s katerim je bila v zvezi pred princem Rainierjem. Spodbujal jo je, da je svojim oblačilom dodala malo seksapilnosti.

image
Profimedia

"Nemogoče je biti podoben princesi Grace. Bila je najlepša plavolaska svojega časa. Prepričan sem, da bi bila še vedno osupljiva, če bi bila živa. Takšna popolnost se tudi stara odlično," je ob razstavi v New Yorku leta 2007 rekel modni oblikovalec Karl Lagerfeld. Tako zelo drugačna je bila od drugih igralk in princes, ki so prisegale na dramatičen glamur po načelu večje od življenja ter se odevale v bleščice in kupe perja.

Zvezda, ki je zgrmela v prepad

Ko se je Grace Kelly ​13. septembra 1982 s hčerko Stephanie vračala domov v Monako, je med vožnjo utrpela srčni napad, izgubila je nadzor nad avtomobilom, pri čemer ga je odneslo 30 metrov navzdol po hribu. Kellyjeva je umrla naslednji dan v bolnišnici. Stara je bila 52 let. Stephanie je utrpela lažje poškodbe. Po nekaterih virih naj bi bila prav hči vozila avto in izgubila oblast nad njim, a je monaška palača te govorice ostro zanikala. Princeso Grace so pokopali v katedrali svetega Nikolaja v Monte Carlu 18. septembra. Pogreb je po televiziji spremljalo okoli 100 milijonov gledalcev, v katedrali pa so bili med 400 pogrebci predstavniki tujih vlad, evropskih kraljevih hiš in nekateri ameriški filmski zvezdniki. Princ Ranier se po njeni smrti ni poročil in je pokopan zraven nje.

Medijsko obleganje monaške knežje družine se je poleglo. Grimaldiji so nekako iz mode

​Igralska žilica v monaški knežji družini očitno ostaja. Četudi je vanjo vstopila na malce nenavaden način. Jazmin Grace Grimaldi je bila le malo na očeh javnosti, dokler ni prišla vest, da je nezakonska hči monaškega princa Alberta. Svojega očeta je spoznala šele pri enajstih letih in od takrat sta stalno v stiku. "Ko sem bila majhna, mi je mami pokazala fotografijo monaške princese Grace Kelly, toda takrat nisem razumela, zakaj je takšna ikona. Zelo rada imam fotografije, na katerih je nasmejana. Na neki fotografiji je v kopalkah, na palici pa drži pomarančo, njene oči so tako vesele in žareče. Videti je tako naravna in brez skrbi," je v enem redkih intervjujev dejala vnukinja Grace Kelly. Princ je njeno mater Tamaro Rotolo spoznal, ko je delala kot natakarica na francoski rivieri. Albert je naprej zanikal, da je njegova hči, a rezultati DNK so potrdili, da je on oče. Jazmin pravi, da si tudi ona, po babičinem vzoru, želi postati igralka: "Zelo sem strastna, ko igram, pojem ali plešem. Ko sem to videla v njenih filmih, me je oblila kurja polt."

Medijsko obleganje monaške knežje družine se je medtem precej poleglo. Grimaldiji so nekako iz mode. Tako je junija skoraj povsem prezrta ostala poroka hčerke princese Caroline, 32-letne Charlotte Casiraghi, ki se je poročila s francoskim filmskim producentom, 37-letnim Dimitrijem Rassamom, s katerim ima od oktobra lani že sina. Novico je monaška prinčevska družina javnosti sporočila kar po facebooku.

Monačani trenutno ne zanimajo nikogar

Charlotte in Dimitri, ki je v preteklosti produciral animirani film Mali princ, sta se poročila v monaški palači. Sledil je sprejem v razkošni vili La Vigie v bližini francoskega kraja Roquebrune, poslopje je bilo nekoč domovanje Karla Lagerfelda. Iz modne hiše Saint Laurent so kasneje sporočili, da je Charlotte nosila kratko obleko iz srebrne čipke, okrašeno s tremi velikimi pentljami, ki jo je zasnoval Anthony Vaccarello, in satenaste sandale. Tisti dan se je pokazala tudi v dolgi večerni beli obleki, njena pričeska pa je bila v slogu petdesetih minulega stoletja, v stilu nevestine babice, Grace Kelly. Zakaj Monačani trenutno ne zanimajo nikogar, je stvar debate. Najbrž so jih zasenčili mladi Windsorji. Po poroki princa Alberta s Charlene smo nekaj časi brali o tem, kako nesrečna naj bi bila Charlene v zakonu. Tudi če je, se je s tem očitno medtem sprijaznila. Tu in tam kaj pogojno zanimivega zakuhata le še večno sprti sestri, princesi Caroline in Stephanie. Tako je Caroline lani v intervjuju razkrila, da si s svojo slavno mamo Grace nikoli ni bila zelo blizu. Ključna oseba njenega otroštva je bila varuška Maureen Wood.

image
Profimedia

Za hollywoodsko divo Grace odhod na monaški dvor ni bil enostaven. Po poroki s princem se je njeno življenje temeljito spremenilo, hollywoodski blišč je zamenjal strogi dvorni protokol. Princ Albert in princesa Caroline nista skrivala, da na mamo nista bila pretirano navezana. "Zame in za mojega brata je bila najina varuška ključna oseba v najinem življenju," je dejala princesa. Po pisanju revije People sta princ Albert in princesa Caroline vsako poletje neutolažljivo jokala, ko je njuna varuška Maureen Wood odšla na počitnice. "Več dni sva bila izjemno žalostna. Navadno se je vse skupaj končalo tako, da jo je najina mama klicala in jo milo prosila, naj se predčasno vrne s počitnic."

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku