"Na srečo sem obdan z ljudmi, ki ne dajejo lažnih obljub"

S. B., 23.4.2019
Planet TV

Družina Uroša Perića iz relativno običajnega in mirnega življenja pade v vrtinec mafijskega obračuna. Če želi obvarovati življenja svojih najbližjih, si mora požrtvovalni oče umazati roke s krvjo albanskega kriminalca. S to osrednjo vlogo serije Besa, ki jo spremljamo na Planetu TV, se je lani spopadel Radivoje Raša Bukvić, srbski igralec, ki je pred Beso večino časa delal in živel v Franciji.

Tako kot Uroš Perić tudi devetintridesetletni Raša Bukvić rad poudari, da je pripravljen za svojo družino storiti vse, tudi postaviti svoje življenje na kocko. Njegova soproga je črnogorska igralka Marija Bergam (28 let), ki smo jo v eni od osrednjih vlog lahko pred kratkim videli v seriji Sence nad Balkanom. Njuna ljubezenska zgodba se je pričela v gledališču v Somborju pred štirimi leti, ko si je igralec ogledal generalko predstave svoje današnje žene. Septembra 2015 sta se poročila, pozimi pa se jima je rodil deček Danilo. Danes družina živi med Francijo in Srbijo, skupni čas pa najraje preživlja v naravi, ob tem se oba starša hkrati ponašata z izjemno uspešno igralsko kariero. Raša Bukvić ima za seboj sodelovanje z največjimi filmskimi zvezdniki današnjega časa. Tako je njegovo delo še posebno zaznamovalo sodelovanje v filmih Umri pokončno: Dober dan za smrt z Bruceom Willisom in v Ugrabljena z Liamom Neesonom in Edom Harrisom. V mnogih intervjujih se tako Bukvić ne more izogniti vprašanjem o sodelovanju z Willisom ali pa z zvezdnikoma Ugrabljene. Za prvega pravi, da je bil ves čas snemanja posvečen izključno filmu, maksimalno pripravljen na svojo vlogo in zato milo rečeno “nedružaben”. Hkrati poudarja, da se je od njega veliko naučil o hollywoodskem poslu. Z občudovanjem pripoveduje tudi o “igralskem geniju” Edu Harrisu, s katerim je snemal prizore v filmu Ugrabljena, in medtem spoznal, kako je ameriški umetnik uspel izgraditi tako vrhunsko dolgo kariero.

Bukvić bo Nikola Tesla

V zadnjem času se Raša Bukvić posveča enemu največjih genijev vseh časov. Uresničila se mu je namreč želja, da bo na filmskem platnu upodobil Nikolo Teslo. Film Luminous bodo snemali v Franciji po scenariju Aleksandra Radivojevića in v režiji Boriše Simovića, prikazoval pa bo prelomno, a manj znano obdobje znanstvenikovega življenja v laboratoriju v Colorado Springsu. Menda si lahko obetamo neobičajno biografsko dramo v atraktivnem vestern žanru.

O vprašanjih časti in držanja obljub, kar je osrednja tematika serije Besa, se danes, ko je trdna obljuba že skoraj pozabljena kategorija, sprašuje tudi srbski umetnik. Čeprav se serija odvija v sodobnem času, odstira zelo stara in tradicionalna vprašanja. »Kakšno težo ima danes dana beseda? Na srečo sem obdan z ljudmi, ki ne dajejo lažnih obljub, so častni in spoštujejo resnico. Prav zato se mi zdi, da se v primerjavi z nekdanjimi generacijami nismo kaj veliko spremenili,« razmišlja Bukvić.

image
Planet TV Miloš Timotijević

Koci kot Mulder iz Dosjejev X
Petrit Koci je inšpektor Interpola in njihova glavna oseba za Zahodni Balkan. Je osamljen in predan briljantni detektiv. »Ne podreja se nikomur in skoraj obsedeno sledi svojemu motivu. Bilo ga je vznemirljivo igrati,« je ob premieri serije srbskim medijem povedal Miloš Timotijević, ki se tokrat igralsko izkaže v kar treh jezikih, in še dodal, da se je albanskih stavkov učil samo fonetično, sicer jezika ne razume. Ob Milošu je v seriji tudi inšpektorica Divna (Hana Selimović), s katero sta izoblikovala odnos po vzoru Scully in Mulderja iz serije Dosjeji X.

image
Planet TV Arben Bajraktaraj

Bajraktaraj iz Maribora v Pariz
V ameriškem filmu Ugrabljena smo lahko videli še enega od osrednjih igralcev serije Besa. To je šestinštiridesetletni Arben Bajraktaraj iz Prištine, ki je del svoje mladosti preživel v našem Mariboru, a ga je karierna pot popeljala v Francijo. Arben ima za seboj že obsežno filmografijo večinoma francoskih projektov, sodeloval pa je tudi v dveh delih Harryja Potterja. Večinoma mu pred kamero dodelijo temačne vloge, tako je tudi v Besi neizprosni Dardan Beriša, največji balkanski narko šef, ki z izsiljevanjem žaluje za hčerko.

image
Planet TV Sebastian Cavazza

Albanski izziv za Cavazzo
Agim Sokoljij živi v Švici, je vseevropski poslovnež s kriminalno preteklostjo, ki ga v seriji upodablja Sebastian Cavazza. »Morda največji izziv pri vlogi je bil albanski jezik, tu sta mi bili v veliko pomoč lektorica Mirlinda Rexhepi in soigralka Gresa Pallaska, ki v Besi igra mojo sestro,« je povedal Cavazza. »Tematika serije je sodobna, čeprav v samem bistvu nosi tudi sporočilo o besi - tradicionalni albanski zavezi, ki jo posameznik sklene z dano besedo in je vredna več kot vse podpisane pogodbe, ki jih dandanes na vsakem koraku kršijo razni poslovni baroni in tajkuni.«

Članek je bil objavljen v reviji STOP.

Anketa

Kdaj boste obiskali grobove svojcev?

Sudoku