Ne zapravljaj dneva

Bojan Tomažič, 19.1.2019
Janko Rath

To, kar boš danes zapravil, ti bo manjkalo jutri.

Don Pierino je razlagal, da je skupnosti Srečanje zasnoval kot možnost za tiste, ki iščejo dom, v katerem bi jih sprejeli, kot družino, ki bi ji pripadali, kot srce, ki bi jih ljubilo takšne, kot so, in kot srečanje s človekom. Njegov pristop je bil za tiste, ki bi se res odvadili mamil, in ne za tiste, ki bi eno mamilo nadomestili z drugim, z metadonom, je poudarjal. Ta in še mnoge modre misli so tisto, kar je duhovnik, ki je končal manj slavno, kot bi lahko (obtoževali so ga spolnih napadov, kar je odločno zanikal), zapustil za seboj. Iz njegovih načel skupnosti Srečanje je mogoče marsikaj razbrati in tudi sicer povzeti za življenje. "Pravičnost in poštenost. Odgovornost in žrtvovanje (kar delaš, delaš za svoje dobro). Ljubezen in (velika) pozornost odgovornega. Delaj, kakor da bi bil tisto, kar želiš biti. Kdor ne dela, naj ne je. Kolikor boš dal, toliko boš prejel. Zaupaj v svojo skupino in v tistega, ki se ukvarja s teboj. Bolj išči in se trudi, da boš ti razumel druge, kakor pa to, da bodo drugi razumeli tebe. Bolje dajati kakor prejemati. Ne moreš napredovati, če ne vključiš v svoj napredek drugih."

image
Janko Rath
Ko se ne vrednoti posameznik v svoji posebnosti, ko se ceni le v splošnosti, se ustvarja ozračje ljubosumja in rivalstva.

Če boš pošten, pravičen, odprt, pripravljen za vse dobro, boš uspešno pomagal pri oblikovanju resnične skupnosti, je poudarjal. "Ne misli, da je resnična skupnost zunaj nas. Je v nas in z nami," je izjemna misel iz knjige Tako preprosto. "Množica je siva, brezbarvna. Ko se ne vrednoti posameznik v svoji posebnosti, ko se ceni le v splošnosti, se ustvarja ozračje ljubosumja in rivalstva. Vzgajati pomeni pomagati osebi, da odkrije v sebi energijo, lastne sposobnosti in možnost uresničitve. Uči se, ko sprejema in usklajuje s samo seboj življenjske vrednote, pozitivne smernice kot tiste oporne točke, ki ji pomagajo, ko razvija lastno motivacijo in išče načine, kako se uresničiti v okviru danosti, ki terja od posameznika v njegovem razvoju požrtvovalnega duha, s sposobnostjo izbire in odpovedi. Nauki in nasveti, tudi najbolj domišljeni in dobronamerni, so lahko le smernice za odločitve določene osebe, vendar je ne smejo določati in pogojevati, saj se lahko s tem izniči ves pozitivni učinek. Vsaka odločitev pomeni tveganje. Kdor si želi gotovosti, bo izgubljen, zaprt v krog lastnih blodenj. Prava filozofija življenja ni nič drugega kot nenehno vračanje k življenju samemu, ko ga poskušamo razumeti in ga sprejemamo kot kruh duha."

Človek brez notranjega in zunanjega reda plove v viharjih sveta, je pisal. Brezciljne želje in hrepenenja so sunki, ki ga premetavajo sem in tja. "Je v večjem nasprotju s samim seboj. Njegova fantazija je svobodna in ne on!" Če so izkušnje, ki nas izpopolnjujejo, naša pravica, je preprečevanje izkušenj, ki nas uničujejo, moja dolžnost!" Ko si član skupnosti, si tudi ti odgovoren za hišo, v kateri živiš, je pravil. "Kjer ni odgovornosti, se lahko zgodijo težke stvari. Če boš na primer zavrgel eno samo še prižgano vžigalico, lahko povzročiš požar. Če boš pozabil zapreti plin, lahko pride do smrtnih posledic. Če boš neprevidno ravnal z delovnim orodjem, lahko pride do poškodb. Če boš pustil, da se ti bo zažgal lonec na štedilniku, ga lahko vržeš med staro železo. Porabo vode in elektrike zmanjšaj na najmanjšo mogočo mero, ne polagaj vroče posode na mizo, ne puščaj mila v vodi. Živi skromno! To, kar boš danes zapravil, ti bo manjkalo jutri." Čisto praktično se sliši.

Anketa

Kdaj boste obiskali grobove svojcev?

Sudoku