Nenavaden trik, ki izboljšuje spomin  

L. P. L., 12.8.2019
Profimedia

Se tudi vam pogosto dogaja, da pozabite, kam ste dali avtomobilske ključe, kam ste odložili očala in kje imate dokumente? Strokovnjaki pravijo, da imajo rešitev.

Da pozabljamo popolnoma enostavne, skoraj banalne stvari, kot so, kje imamo avtomobilske ključe ali očala, je krivo predvsem to, da so naši možgani polni informacij, dogodkov in prav zaradi tega naš spomin prične lahko pešati.

Razlog je ta, da vse, kar se nam dogaja, vse, o čemer premišljujemo, počnemo, naši možgani pridno skladiščijo. Zaradi tega so lahko polni tudi nepotrebnih informacij, ki preprečujejo, da bi naš spomin blestel ves čas.

image
Profimedia

Strokovnjaki pa imajo odličen nasvet za to težavo. Kadar odložite določen predmet, ki je za vas pomemben, kot na primer očala, dokument, ključi, si v tistem hipu, ko predmet odložite, v mislih naslikajte celotno sliko. Zapomnite si barvo podloge, na katero ste odložili predmet, zapomnite si tudi prvi predmet, ki stoji zraven odloženega predmeta. Zapomnite si lahko, iz kakšnega materiala je narejena miza, polica, škatla, kamor ste predmet odložili. Več podrobnosti, ki si jih boste vtisnili v spomin, več možnosti, da se boste kasneje brez težav spomnili, kam ste določen predmet odložili oziroma pospravili.

Stisk desne roke

Še en zanimiv trik pa prihaja iz ameriške univerze Montclair, kjer so strokovnjaki odkrili, da imata dober spomin in stisk desne roke povezavo. Če v trenutku, ko si želimo neko stvar zapomniti, stisnemo v pest desno dlan, se informacija lažje usidra v naše možgane in je ne bomo pozabili.

Strokovnjaki to nekoliko nenavadno povezavo pripisujejo temu, da se medtem ko stisnemo desno dlan, aktivira del možganov, ki je odgovoren za spomin. Stisk desne dlani torej aktivira levo stran možganov.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku