O tragični usodi Celjskih grofov

Filip Matko Ficko, 28.1.2019
Filip Matko Ficko

Minulo soboto, 26. januarja, so se na posebni akademiji v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru spomnili zgodba Katarine K. Branković, grofice oziroma kneginje Celjske.

Vabilu ter ponudbi za možitev se je daljne pomladi, leta 1434, odzvala srbska princesa Katarina Kantakuzina Branković ter kot 15-letna mladenka, v spremstvu dvestotih pravoslavnih podložnikov in nekaj pravoslavnih duhovnikov, prispela v Celje. Nato je 20. aprila istega leta sklenila zakonsko zvezo z Ulrikom II. (Urhom) Celjskim, grofom, ki je bil dve leti pozneje povzdignjen v kneza Rimsko-nemškega cesarstva. Toda usoda se je grdo poigrala z njima: umrli so jima trije otroci (sin Jurij I. Celjski je umrl leta 1443, sin Herman IV. Celjski je umrl leta 1452, hči Elizabeta II. Celjska je umrla leta 1455), a mož, 50-letni Urh Celjski, je bil ubit v zaroti Ladislava Hunjady-ja 9. novembra leta 1456 v Beogradu. Tako je Katarina K. Branković kot celjska grofica oziroma kneginja vladala do leta 1458 (nekateri zgodovinarji jo primerjajo z Ivano Orleansko in cesarico Marijo Terezijo!), ko se je zaradi dedne pogodbe Celjskih grofov s Habsburžani morala umakniti ter dobila dosmrtno v dar grad Krško ter rento. Vrnila se je na srbsko področje v današnji Makedoniji, k sestri Mari (vdova po turškem sultanu Muratu II.), kjer je umrla 11. septembra 1491 v kraju Konče.

image
Filip Matko Ficko Prikaz Katarine K. Branković in Ulrika II. (Urha) Celjskega.
 

Minulo soboto, 26. januarja, so se je spomnili na posebni akademiji v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Zgodba Katarine K. Branković, grofice oziroma kneginje Celjske, je bila zajeta v scenariju akademije, ki ga je podpisala Ivana Dimić, ugledna pisateljica in dramaturginja iz Beograda, za režijo pa je poskrbela Svetlana Dramlić iz Maribora.

image
Filip Matko Ficko Navdušeno občinstvo v Veliki dvorani SNG Maribor.
 

V program akademije so bili vključeni umetniki iz Srbije in Slovenije: igralec Vojin Ćetković v vlogi pripovedovalca, Anastasija – Vesna Ilić, Milada Kalezić, operna pevka Sabina Cvilak, Srbski bizantinski zbor Mojsije Petrović, baletniki Narodnega gledališča Beograd, Komorni zbor Hugo Wolf iz Maribora, Otroški mariborski pevski zbor OŠ "Tabor 1" ter kulturno-umetniška društva slovenske in srbske folklore. Slednji, folkloristi, so ob zaključku kulturnega dela akademije z nastopom opomnili na 500-letnico prisotnosti pravoslavcev v Beli krajini. Po bogatem kulturnem delu programa, ko je bil omenjen tudi "Vlak bratstva in enotnosti« po 2. svetovni vojni (v spomin na slovenske izgnance v Srbijo v času 2.svetovne vojne, ko so jih Srbi izredni srčno sprejeli), je nagovor zbranim v veliki dvorani SNG Maribor namenil metropolit Porfirije Perić, ki je naglasil, "…da srbski in slovenski narod ostajata povezana.«

image
Filip Matko Ficko Sedež Srbske pravoslavne cerkvene občine v Mariboru.
 

Je pa ta dan bil za Srbe, živeče v Republiki Sloveniji, izredno slovesen dan: spomnili so se 800-letnice autokefalnosti (samostojnosti) Srbske pravoslavne cerkve, 600-letnice pravoslavja v Sloveniji ter 500-letnice pravoslavnega življa v Beli krajini.

image
Filip Matko Ficko Popoldanski pravoslavni verski obred 26. januarja 2019.
 

Slovesnosti so se v Mariboru, kjer živi okrog osem tisoč pripadnikov srbskega naroda, pričele že popoldne v prostorih Srbske pravoslavne cerkvene občine v Mariboru, kjer je bila opravljena verska slovesnost. Ob metropolitu Porfiriju Periću iz Zagrebško-ljubljanske metropolije srbske pravoslavne cerkve so bili prisotni številni pravoslavni duhovniki ter škofje rimokatoliške cerkve v Sloveniji, naslovni škof evangeličanske cerkve v Sloveniji, predstavnik Islamske skupnosti v Sloveniji, a zvečer v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru, na slavnostni akademiji, so bili prisotni še drugi visoki gostje: slovenski zunanji minister Miro Cerar, minister Republike Srbije za znanost, razvoj, visoko šolstvo in informativno družbo Srđan Rajčević, mariborski župan Saša Arsenovič ter številni drugi.

image
Filip Matko Ficko Slavnostni nagovor metropolita Porfirija Perića.
Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku