Od zamašenega nosa do glavobola

Marša Gojkovič, 8.1.2019
Canstockphoto

Sinuzitisi so med najpogostejšimi vzroki za obisk zdravnika in predpisovanje antibiotične terapije.

Sinuzitis je splošen izraz za vnetje sluznice ene ali več obnosnih votlin. Običajno ga sproži virusna okužba zgornjih dihal, ki se v dveh odstotkih preobrazi v bakterijsko okužbo in povzroča težave.

Sinusi so namreč kostne votline, ki so kot nosna obdani z respiratornim epitelijem. Ker med seboj komunicirajo s pomočjo majhnih ustij, je akutnemu sinusnemu vnetju večinoma pridruženo še vnetje nosne sluznice, zato v stroki uporabljamo besedo (akutni) rinosinuzitis, medtem ko kronični sinuzitis lahko poteka brez sprememb nosne sluznice. Vnetje slednje povzroči zadebelitev in posledično se ustja zoožijo ali celo zaprejo. Obstrukcija ustij in staza sluzi pa tvorita ugodno okolje za razrast škodljivih bakterij. Vnetje lahko nastopi tudi zaradi nepravilnega delovanje migetalk respiratornega epitelija ali zaradi spremenjene kakovosti oziroma količine sluzi.

image
Canstockphoto

Akutni – subakutni – ponavljajoči se – kronični

Ločimo akutno obliko, ki traja sedem do deset dni, če je virusnega izvora, ter bakterijsko, ki se poslabša po sedmih do desetih dneh. Ponavljajoči se sinuzitisi so tisti, ki se pojavijo dva- do štirikrat letno s premori med izbruhi. Subakutna oblika poteka štiri do dvanajst tednov s slabšanjem simptomov, medtem ko traja kronična več kot dvanajst tednov, z vmesnimi poslabšanji ali brez njih. Sinuzitis je lahko tudi alergijskega glivičnega izvora.

Sinusno vnetje še poslabšajo glivične okužbe, astma, alergijski rinitis, poškodba, anatomske nepravilnosti, kot je deviacija nosnega pretina, sladkorna bolezen, nosečnost, potapljanje v močno kloriranih bazenih, bolezni, kot so cistična fibroza, mehansko zaprtje ustij zaradi nosnih polipov, tujkov ali tumorjev, imunska oslabelost, nekatera zdravila za lajšanje simptomov nahoda in za zniževanje pritiska ter bolezni zob zgornje čeljusti - kronična vnetja, ciste ali poškodbe po puljenju.

Akutni sinuzitis

Pri akutni obliki bolnika mučijo zaprtje nosu, nosni in žrelni gnojni izcedek, obrazna bolečina, občutek polne oz. napete glave, motnje voha ter povišana telesna temperatura. Spremljajoči simptomi in znaki so še glavobol, zadah, kašelj, bolečina v ušesu, splošna slabost in bolečina zgornjih kočnikov. Pri kronični so ti znaki blažji in zavajajoči.

Deset odstotkov akutnih sinuzitisov je posledica neposredne okužbe sinusa, ki nastane zaradi stomatoloških težav, to imenujemo odontogeni sinuzitisi. Vzroki so akutne ali kronične periapikalne ali paradontalne bolezni zob, vnetne ciste, poškodbe zob, nepravilno endodontsko zdravljeni zobje, okvare, nastale pri puljenju zob z dolgimi koreninami v sinusu, vstavitve implantatov ali drugi kirurški posegi zgornje čeljusti. Ličniki in kočniki so zobje zadnjega dela zgornje čeljusti, ki imajo dolge močne korenine, po katerih lahko pride do prenosa okužbe v sinus, kar vodi v kronično in dolgotrajno vnetje obnosnih votlin.

Vsakodnevna skrb za zdravo nosno sluznico

Zdravljenje zajema predvsem vzpostavitev primerne drenaže obnosnih prostorov. Dosežemo jo z vlažilcem zraka, parnimi kopelmi in toplimi obkladki. Izogibajte se tudi aktivnemu in pasivnemu kajenju, za kakovost in količino sluzi pa skrbimo z izogibanjem alergenom in dražečim snovem. V vsakdanjik vključimo več vitaminov in antioksidantov, ki jih dobimo v agrumih in predvsem temnordeče obarvanem sadju.

Učinkovit prijem je tudi izpiranje nosu, ki spada med vsakodnevno osebno higieno Indijcev. Pri tem se namreč odvaja umazanija in vlaži sluznica. To naredimo tako, da nagnemo glavo naprej in vstran ter v zgornjo nosnico dovajamo raztopino, ki jo nato izpihamo, in postopek ponovimo še v drugi nosnici. Tekočino, ki morebiti zaide v usta, izpljunimo in nato očistimo nos. Za optimalen učinek uporabite tekočino med 35 in 40 °C, saj so v tem temperaturnem okvirju čistilne migetalke najbolj aktivne. Odrasli v času aktivnih težav, kot so sinuzitisi, alergije in prehladi, uporabljajte hipertonične raztopine, saj zaradi višje koncentracije soli omogočajo intenzivnejše odstranjevanje sluzi. Fiziološka raztopina je bližja slanosti človeškega telesa, zato je primerna za vsakdanjo nego, predvsem pri otrocih.

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku