Odpoklic Ranitala: Kako nevaren je in ali ga morajo res bolniki takoj prenehati jemati?

Miha Raičevič, 16.10.2019
Profimedia

Koliko zdravila Ranital, ki bi lahko vseboval rakotvorne snovi, se proda pri nas?

Konec septembra je v javnosti odmevala novica o odpoklicu precej razširjenega zdravila z ranitidndinom, ki se uporablja za zmanjševanje želodčne kisline pri bolnikih, ki jih peče zgaga, ali pa imajo razjede na želodcu. Pri nas ga poznamo kot Ranital, ki ga proizvaja Lek. Odpoklicane so bile filmsko obložene tablete, ker bi lahko vsebovale nečistoto nitrozodietilamin (NDMA), ki so jo zaznali zdravstveni organi v Evropi in ZDA. Ranital obstaja tudi v obliki za injeciranje, ki pa ni bila odpoklicana.

Te nečistote so lahko rakotvorne, prisotne pa so tudi v nekaterih živilih, kot so mesnine, pivo, celo v pitni vodi. A v Leku zagotavljajo, da so bile ugotovljene tako majhne vrednosti, da ni večjega tveganja za nastanek raka. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je zapisala, da dolgotrajna izpostavljenost nad določenimi mejami sicer lahko poveča tveganje za nastanek raka.

"Gre za naključno odkritje, proizvajalci zdravil so postali bolj pozorni na nečistoto NDMA po njenem lanskem odkritju v zdravilih za zdravljenje visokega krvnega tlaka, imenovanih sartani. Z napredkom znanosti in tehnologije v farmaciji se tako izboljšujejo in razvijajo tudi metode in testi za odkrivanje doslej nepoznanih nečistot. Tako je mogoče zaznati tudi že zelo majhne količine NDMA," so nam odgovorili.

Tveganje je majhno

Pri zdravilih so zahteve glede vsebnosti nečistot zelo stroge, ker se želi tveganje zmanjšati na najmanjšo možno mero. "Ocenjeno tveganje za nastanek raka je v primeru zaznanih nečistot v zdravilih z ranitidinom, ki je zdravilna učinkovina v zdravilu Ranital, majhno," še odgovarja JAZMP.

V Leku zato ob odpoklicu vsem bolnikom, ki se zdravijo z Ranitalom, svetujejo, naj se o nadaljnjem zdravljenju pogovorijo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Obstajajo namreč tudi druga zdravila za zdravljenje s kislino povezanih bolezni želodca, delujejo pa na podlagi drugih učinkovin, kot so pantoprazol, esomeprazol in omeprazol.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje ljudem, ki imajo zdravilo doma, naj preverijo serijo umaknjenega zdravila in ga vrnejo v lekarno, če je to potrebno. Pri JAZMP pa pravijo, da ljudem, ki se zdravijo s tovrstnimi zdravili, svetujejo, naj nadaljujejo uporabo ali pa se posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom o drugih možnostih zdravljenja.

Prodaja z in brez recepta

Pri nas se Ranital izdaja z receptom in tudi brez. Koliko zdravila se letno proda, smo vprašali Lek, a nam na to vprašanje iz poslovnih razlogov niso odgovorili. So nam pa na NIJZ odgovorili, da je bilo samo lani predpisanih skoraj 58.000 receptov za to zdravilo, pri JAZMP pa ocenjujejo, da je bilo brez recepta lani in predlani prodanih še okoli 55.000 škatlic Ranital S vsako leto.

Anketa

Ali si barvate lase?

Sudoku