Okoli 672 tisoč Slovenk praznuje materinski dan

P.K., 25.3.2019
Profimedia

V Sloveniji so mlade mame prej izjema kot pravilo, v povprečju rojevajo manj otrok kot v prejšnjih generacijah in so med najbolj zaposlenimi materami v Evropski Uniji.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada je v Sloveniji nekaj več kot 672.600 mater. V letu 2017 je v Sloveniji rodilo 19.882 žensk, od tega je 9.268 mam rodilo svojega prvega otroka in v povprečju so bile stare 29,4 leta. Povprečna starost vseh teh mamic ob rojstvu otrok je bila 30,9 leta. Skupaj so rodile 20.241 otrok, kar je pol manj, kot se jih je letno rodilo v sredini šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Kdaj se Slovenke odločajo za otroke?
V osrednjeslovenski in obalno-kraški regiji so mamice ob prvem otroku v povprečju starejše od 30 let, najmlajše so Dolenke (28,3 let).
image
Profimedia

Mam je vse več, otrok čedalje manj

Matere so tri od štirih žensk, ki so bile 1. 1. 2018 stare najmanj 15 let. Več kot polovica od teh je rodila po dva otroka, povprečno vsaka peta je rodila po enega otroka, 15 % jih je rodilo po tri otroke, 5 % pa po štiri ali več otrok. Povprečno ena od štirih žensk te starosti pa materinstva ni ali še ni doživela.

Pred 70 leti je bilo po podatkih iz popisa prebivalstva med enako starimi ženskami 45 % takih, ki niso rodile. Tiste, ki so rodile, pa so rodile po več otrok, kot jih rodijo danes.

V letu 1948 je rodila po dva otroka vsaka peta ženska, v začetku 2018 je bilo takih skoraj trikrat več.  

Skozi desetletja se je delež žensk, ki niso rodile, zniževal. Zniževal pa se je tudi delež predvsem tistih žensk, ki so rodile po štiri ali več otrok. V sedmih desetletjih je padel na osmino vrednosti iz leta 1948. Hkrati se je povečal delež žensk, ki so rodile po dva otroka.

Materinski dan
Praznovanje dneva, posvečenega materam, se je v Evropo razširila iz ZDA po drugi svetovni vojni, pri nas pa se je uveljavila po letu 1991. Datum praznovanja se od države do države razlikuje, Slovenija je edina država, ki ta praznik obeležuje 25. marca.
image
Profimedia

Mlade mame so prej izjema kot pravilo

Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka se zvišuje. Ob koncu 19. stoletja je bila povprečna starost žensk ob rojstvu otrok 32 let. Potem se je zniževala in do konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja dosegla najnižjo vrednost, 25,3 leta. Od takrat dalje narašča. Podobno velja tudi za starost žensk ob rojstvu prvega otroka. Najnižja vrednost, 22,7 leta, je bila zabeležena v sredini sedemdesetih let prejšnjega stoletja, od takrat pa narašča. 

Kakšna je povprečna slovenska ženska?
Poigrali smo se s številkami statističnega urada in sestavili povprečno slovensko žensko ter raziskali, kako se denimo Primorke razlikujejo od Štajerk.
• V lansko leto smo vstopili z 2.006.880 prebivalci, od tega nas je dobra polovica žensk (50,3 odstotka). Čeprav je res, da se vsako leto rodi več dečkov kot deklic, a po približno 60. letu starosti začnejo prevladovati ženske.
• V vseh dvanajstih regijah sta bili napogostejši imeni Marija (največ v Pomurski) in Ana, sicer pa so med zelo priljubljene še Maje, Irene, Jožice, Terezije, Nataše, Mojce.
• V povprečju so najstarejše Pomurke (46,6 let) in najmlajše Ljubljančanke (43,2 leta), kjer je tudi najvišji delež dijakinj, študentk in učenk.
• Materinstvo še zmeraj buri duhove. Kdaj je torej pravi čas za otroke? V osrednjeslovenski in obalno-kraški regiji so mamice ob prvem otroku v povprečju starejše od 30 let, najmlajše so Dolenke (28,3 let).
• Med 20 do 64. letnicami je približno 70 odstotkov delovno aktivnih, v osrednjeslovenski regiji so imele po zadnjih podatkih tudi najvišjo povprečno mesečno bruto plačo (1876 evrov) in najnižjo v Pomurju (1453 evrov).
• Z življenjem so najzadovoljnejše na jugovzhodu (samoocena 7,5 od 10), približno enako v gorenjski in osrednjeslovenski regiji (7,4) ter najmanj v Pomurju in Posavju. (6,9).
Druge zanimivosti:
• Gorenjke so naj pravilno hranjene,
• v Zasavju najpogosteje preveč, enako na Koroškem ter Goriškem, kjer je tudi največ upokojenk.
• Največ žensk na delo drugam odhaja iz Zasavja, kar je lahko razlog, da se tukaj tudi najmanj rekreirajo.
• V Pomurju je bil delež prebivalk z visokošolsko izobrazbo najnižji (vsaka peta), najvišji pa v osrednjeslovenski regiji.
(Podatke je zbrala Urška Kereži)
Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku