Podajalka bankirk ve, kako nad Primorke

Zmago Gomzi, 12.4.2019
Igor Napast

Mariborske in novogoriške odbojkarice po desetih letih spet igrajo v finalu državnega prvenstva

Z današnjo prvo tekmo se začenja finalna serija državnega prvenstva odbojkaric. V dvorani OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici se bosta ob 18.30 udarili ekipi GEN-I in Nove KBM Branika. Za naslov prvakinj, ki ga branijo Mariborčanke, bo treba zmagati trikrat.

Mariborske odbojkarice so doslej osvojile petnajst naslovov, novogoriške tri - prvega leta 2003, drugega leta 2007 in tretjega 2008. Osvojitev tretjega zaporednega naslova leta 2009 jim je preprečila prav Nova KBM Branik, ki jih je premagala v vseh treh finalnih obračunih, in Mariborčanke so se po šestih letih spet zavihtele na vrh slovenske ženske odbojke. Kot zanimivost velja omeniti, da je bankirke tedaj vodil njihov sedanji trener Bruno Najdič, ki je ekipo prevzel junija leta 2008 in jo aprila 2009 popeljal do naslova. Tedaj je bila kapetanka mariborske vrste Karmen Kočar, ki to vlogo v ekipi opravlja tudi v sedanji ekipi.

Mariborčanke so po dveh polfinalnih zmagah nad Calcitom z mislimi na prvi finalni tekmi. Pod vodstvom Najdiča se vneto pripravljajo na današnji spopad s Primorkami. Čeprav jih je Najdič prevzel sredi marca, je v njihovi igri opaziti napredek. Tega mnenja je tudi 24-letna podajalka in motor ekipe Sara Najdič. S tem, da je oče njen trener, se ne obremenjuje. "Treniram tako kot soigralke in sem le ena od deklet, ki se potegujemo za mesto v ekipi. Družinska povezanost - naj povem, da se doma ne pogovarjamo o odbojki - ne igra nobene vloge pri odločitvi trenerja, katere odbojkarice bodo igrale in katere ne. Pozna večino igralk, saj jih je že treniral. Zato se lažje odloča, kateri od njih bo dal prednost. V kratkem obdobju, odkar je sedel na trenerski stolček, smo kot ekipa kakovostno napredovali. To je opazno na tekmah, sicer presojo o tem prepuščam drugim," je razložila Najdičeva.

Mariborske odbojkarice so v prvem delu prvenstva za novogoriškimi osvojile drugo mesto, današnje tekmice v finalu pa so jih premagale v obeh tekmah - v Novi Gorici 3:1, v Lukni 3:2. "GEN-I ima kakovostno igralsko zasedbo, tudi nekaj reprezentantk. Poznamo njene slabe in dobre strani igre in temu ustrezno se jih bomo tudi lotili na današnji tekmi. Še bolj kot njihova igra pa nas zanima naša, saj ko je ta prava, nas je težko premagati. Vemo, od kod nam preti nevarnost, in tudi, kakšno igro moramo prikazati, da se iz Nove Gorice vrnemo z zmago. Ta bi nam vlila še dodatno samozavest pred drugo tekmo v Lukni, na kateri pričakujemo tudi veliko navijačev," dodaja Najdičeva, ki se je razveselila tudi povabila v reprezentanco. "Letos nas čakata dve pomembni preizkušnji, maja in junija bodo tekme evropske lige, ob koncu avgusta pa v poljskem Lodžu še evropsko prvenstvo. Reprezentanca dozoreva, zato sem optimistična in verjamem, da bo tudi sezona uspešna."

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku