Pogled iz penziona: Zakaj sem postal to, kar sem?

Slavko Vizovišek, nekdanji novinar Večera, 14.10.2018
Sašo Bizjak

​Šah je moj šport in hobi že od mladih let. In šahisti pač način razmišljanja, ki je potreben, da v tej igri kaj dosežeš, skušamo prenesti tudi v navadno življenje.

image
Sašo Bizjak Med tistimi, ki imajo moč, je vse manj maistrov

Seveda ob šahovnici temeljito razmišljamo, kako potegniti poteze, vnaprej, je pa osnova šahovske igre tudi to, da analiziraš za nazaj, kako ti je uspelo priti v dobljen položaj ali v tistega, iz katerega ni več nobene rešitve. Kajti trenutni položaj je vedno posledica nečesa, kar je bilo pred tem.

In ko razmišljam o svojem obstoju, so gotovo najpomembnejši moji starši, pa potem njuni in vsi daljni predniki. In ko po šahovsko razmišljam še nazaj, naenkrat pridem do tega, da je vse to, kako so se lahko spoznali in poročili moji starši in stari starši, bilo odvisno od enega samega človeka in njegove odločitve v pravem trenutku. Pa ne mislim na nobenega boga, čeprav ta samostojna odločitev enega človeka ni pripeljala le do mojega življenja, ampak nas je danes na desettisoče takšnih, pa čeprav se tega le redki zavedamo. In kdo je bil, ta en sam človek, katerega odločitev je to omogočila? General Rudolf Maister!

Če se pred sto leti ne bi odločil, da prevzame poveljstvo nad Mariborom, in pozneje s svojimi borci z borbo za severno mejo ne bi odločilno vplival na to, da sta Maribor in vsa avstroogrska Spodnja Štajerska bila priključena Kraljevini SHS, in s tem ostala slovenska, se zagotovo že moji starši, verjetno pa tudi stari starši ne bi nikoli spoznali. Očetov oče je bil Maistrov borec in se je po določitvi meje iz Žalca preselil v Maribor. Mati moje matere je bil rojena na Hajdini, hodila v nemške šole in vso prvo svetovno vojno preživela v Franciji, kot služkinja in vzgojiteljica v plemiški družini, pa se potem vrnila v slovensko domovino.

Seveda vsi vemo, da so najpomembnejši svetovni voditelji tisti, ki se odločajo za poteze, ki potem vplivajo na življenja milijonov ali milijard ljudi, in Hitler je po tem ostal v najbolj temnem spominu vsega človeštva. Zato je Maistrova odločitev, katere stoto obletnico proslavljamo, toliko bolj posebna in edinstvena v naši zgodovini. Kot le eden izmed številnih avstroogrskih majorjev je s svojo narodno zavestjo in samostojno odločitvijo in uspešno izvedbo načrta ohranil slovenski narod na svojem ozemlju in s tem omogočil danes samostojno slovensko državo. Nisem zgodovinar in se ne spomnim, da bi kdaj pri nas ali v tujini spontana odločitev enega samega človeka imela tako pomembne in daljnosežne posledice za kak narod. Zato bi bilo prav, da te častitljive obletnice ne praznujemo le lokalno in v okviru združenja, ki goji tradicijo in spomin na velikega generala, Slovenca in pesnika, temveč bi si ta obletnica zaslužila tudi kakšno vsedržavno proslavitev. Časa za to je še.

Seveda pa ta šahovska logika in način razmišljanja nista uporabna za vse probleme in odločitve, ki jih v življenju sprejemamo kot posamezniki, družba ali celo ves svet. Šahovska pravila so jasna in moč figur, s katerimi vlečeš poteze, je točno določena in to velja za oba igralca. V življenju je faktorjev, ki vplivajo na posledice posameznikovih odločitev, mnogo več in številni sploh niso znani ali predvidljivi. Zato si človeštvo že tisočletja prizadeva postavljati pravila za odnose med ljudmi, ki pa nikoli niso bila in tudi danes niso tako točno določena, kot so v šahovski ali tudi vseh drugih igrah in tekmovalnih športih. Ko gre za vsakdanje odnose med ljudmi, sta to etika in morala, ko gre za države, sta to zakonodaja in ustavna ureditev, v mednarodnih odnosih pa dogovori, pogodbe in razne konvencije, ki naj bi veljali za vse enako. Zato sem bil ta teden močno presenečen, ko sem prebral, da namerava ameriški predsednik svojo državo umakniti iz vseh mednarodnih dvostranskih pogodb in dogovorov, v katerih je ob sporih predvideno, da o njih odločajo sodišča. Če jim kaj v dogovoru, ki so ga sprejeli, ne ustreza več, ga ne bodo spoštovali, najmočnejši na svetu pa bo že brez težav dosegel tisto, kar koristi le njemu, ne glede na posledice za druge. Ni treba biti šahist, da predvidiš, kam to lahko pripelje ves svet. Na žalost je med tistimi, ki imajo moč, vse manj maistrov.

Med tistimi, ki imajo moč, je vse manj maistrov

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku