Pomlad na kolesu: Prijetna kolesarska potepanja za vsakogar

Sašo Ćosić, 22.5.2019
Canstockphoto

Četudi muhasta, je pomlad vendarle prispela v naše kraje. Tisti, ki imate radi vožnjo s kolesom, se gotovo veselite vsakega dne, ki nas s prijetnimi temperaturami in prijaznimi sončnimi žarki povabi v naravo in seveda - na kolo.

Kolesarji uporabljamo kolo za različne namene; lahko nam služi kot vsakodnevno prevozno sredstvo v službo ali šolo, nekateri z njim pobegnejo v naravo, drugim služi kot pripomoček za trening ali celo tekmovanja v različnih kolesarskih panogah. Eno pa je gotovo, prav vsi s kolesom zelo radi obiščemo druge kraje, bodisi doma ali v tujini. Že v naši bližini poti, namenjenih tistim s skromnejšo kondicijo ali tistim, ki kolesarijo z otroki, lahko pa so tudi izhodišče za daljšo turo, ne manjka, čeprav v Sloveniji kolesarska infrastruktura ni pretirano razvita, a se izboljšuje tudi to. Po drugi strani pa lahko rečemo, da živimo v prometno precej umirjeni deželi, če jo v tem smislu primerjamo s sosednjimi, kot so recimo sever Italije in njena velemesta, pa tudi Nemčija, ter večja mestna središča pri Avstrijcih. Le z glavne ceste je treba zaviti.

Rekreativni kolesarji se bodo v soboto, 22. junija, dopoldne že 41. podali na turistično kolesarjenje na 147, 72, 50 in 30 kilometrov dolgih progah okoli Pohorja. Vsak udeleženec maratona bo ob prevzemu startne številke dobil kolesarski dres, vrečko z darili sponzorjev, spominsko medaljo in topli obrok s pijačo. Poskrbljeno bo tudi za pester spremljevalni in animacijski program za vse generacije. Več informacij najdete na www.okolipohorja.si.
Ne zamudite predprijav z ugodnimi startninami!
image
Večer

Čudovita dolina reke Save

Na Gorenjskem, tam v dolini reke Save Dolinke, kjer si ob njenem toku stojijo nasproti Karavanke in Julijske Alpe ter je nekoč potekala železniška proga, najdemo odlične razmere za kolesarjenje. V preteklih letih so območje te trase namreč preuredili v izjemno atraktivno kolesarsko pot, primerno za kolesarje vseh starosti in sposobnosti. Kolesarski izlet pričnete kar v Mojstrani in se podate po vzorno urejeni poti, opremljeni s postajališči za počitek, v smeri Martuljka, nato nadaljujete v prikupno Kranjsko Goro in naprej proti Planici. Seveda lahko tam zavijete v atraktivni nordijski center Planica in si ogledate skakalnice. Kolesarska pot nas popelje vse do meje z Italijo, če boste nadaljevali še nekaj kilometrov, boste prišli do odcepa in ceste, ki vodi na Belopeška jezera. Izjemna lepota narave tam pod mogočno severno steno Mangarta vas bo očarala. Bolj zahtevni kolesarji to območje seveda poznajo tudi po mogočnih vzponih, med njimi prednjačijo tisti na Vršič ali Korensko sedlo, možnosti je veliko. Prav tako se ponuja priložnost, da zavijete v alpske doline, kot sta Krma in Vrata, a boste potrebovali nekaj več volje in moči.

Več na: www.kranjska-gora.si/sl/aktivnosti/kolesarjenje-pohodnistvo/kolesarjenje

Morje, sonce, galebi in Pot prijateljstva

Iz sveta alpskih dolin se preselimo na obalo, v prijazen svet sredozemskega sonca, saj tudi na slovenski obali najdemo primerno infrastrukturo za vse vrste kolesarskih potepanj. Bolj zahtevni gotovo poznate čudovite možnosti za kratke, a hude vzpone in kolesarska raziskovanja notranjosti slovenskega primorskega sveta. Gorski kolesarji cenijo Kraški rob, Slavnik in njegovo okolico, cestni pa povežemo domačo Istro s sosednjo Hrvaško, kjer nas čakajo zanimive razgibane ture in relacije. Za manj trenirane in tiste, ki bi želeli kolesariti z otroki, bo najvarneje slediti čudoviti trasi Parenzane ali Porečanke oziroma Poti prijateljstva, kot so jo poimenovali načrtovalci. Tudi to je opuščena trasa ozkotirne proge, a na Primorskem je ta povezovala mesto Trst, slovenska obalna in mesta notranje Istre s Porečem.

Danes je trasa v Sloveniji v celoti asfaltirana, poteka vse od mejnega prehoda Milje, preko polj koprskega zaledja, ob robu Kopra in obali do Izole, nato po gričevnatem svetu in skozi nekaj predorov proti Portorožu. Običajno na njej ni motornega prometa, namenjena je kolesarjenju in pohodništvu, ni pretirano naporna in ponuja precej izjemnih razgledov.

Zahtevnejši se lahko po njej z gorskim ali treking kolesom peljete še po delu, ki leži na Hrvaškem, in prispete na cilj na parkirišču v Poreču, kjer je bila nekoč končna postaja železniške proge. Užitkarsko kolesarjenje lahko spremenite v večdnevni družinski izlet, le za prevoz iz Poreča do startnega mesta bo treba biti nekoliko iznajdljiv. Najbolje je, da se voznik vrne z javnimi prevoznimi sredstvi in vas pride iskat z avtomobilom, medtem ko boste vi preživeli nekaj lepih uric na rivi v Poreču.

Več na: www.parenzana.info

Prekmurske ravnice in dotik Goričkega

Odlično izhodišče za lahkotne kolesarske izlete je tudi Prekmurje, še posebno okoli odličnega zdraviliškega kraja Moravci. Tam boste v turističnoinformativnem uradu dobili karte in napotke za družinska kolesarska potepanja, možnosti za zanimive oglede in pokušanje lokalnih specialitet. Urejena je kolesarska pot poteka po glavni osi iz smeri Murske Sobote do Dobrovnika, sicer pa so kraji severno in južno od te povezani z mirnimi lokalnimi cestami in domačni so vajeni kolesarjev, zato kar pogumno zavijte tudi na lokalno cesto. Za bolj zahtevne priporočamo obrat na sever in vrtenje pedalov v značilno gričevnatem Goričkem, kjer boste kar precejkrat zagrizli v strme klance. Na južni strani pa obvezno na breg reke Mure z obiskom Otoka ljubezni in pravo bujraško malico. Ljubitelji maratonov in prireditev, tudi vi boste prišli na svoj račun v Prekmurju, saj tam ponujajo vse leto kar nekaj odličnih kolesarskih druženj.

Več na: www.moravske-toplice.com/sl/vsebina/52/Kolesarske-poti

Pri sosedih na avstrijskem Štajerskem

Pojdimo za konec še na sever, le kakšnih 20 kilometrov iz Maribora, v Šentilj oziroma Spielfeld. Prečkamo mejo na starem mejnem prehodu, nato, kar takoj za velikim krožiščem na magistralni cesti prečkamo Muro in že se znajdemo na eni najbolj priljubljenih kolesarskih poti pri naših sosedih, to je Murradweg ali Murska kolesarska pot. Slednja meri v dolžino sicer preko 300 kilometrov in se prične v osrčju Avstrije v Visokih Turah. Slovenski rekreativci, družine in ljubitelji kolesarjenja pa jo poznamo predvsem kot tisto lepo urejeno pot med Šentiljem, Cmurekom in Radgono, kot deželo šunke, bučnega olja, odličnega vina, dobre kulinarike in pisanih doživetij. Pot nas varno popelje vzdolž toka reke Mure, ponuja številne točke, kjer si boste lahko odpočili, pojedli in popili kaj dobrega. Obvezen postanek je pri starem vodnem mlinu na Muri. Zaključite jo lahko tam ali nadaljujete vse do Gornje Radgone. Seveda ne pozabite še na kolesarjenje nazaj. Kar zadeva širše območje ob Muri in severno od nje, je slednje gotovo odlična kolesarska destinacija. Nekoliko bolje trenirani kolesarji, predvsem tisti na cestnih specialkah, zelo dobro poznajo notranjost dežele Vulkanije, njene simpatične doline in vasi, pa značilne strme klance in grebenske poti. In čudovito asfaltno površino, odlično označeno ponudbo in kraje, ki so prava paša za oči. Pogumni pojdite najmanj do Gnasa, prečkajte Feldbach, nato pa naprej proti čokoladnici Zotter. Vredno je.

Več na: www.steiermark.com/sl/murska-kolesarska-pot

Morda še nasvet, dva. Kolo je treba pred sezono primerno pripraviti, očistiti in opraviti dober servis. Hvaležno vam bo. Zdaj pa le na kolo in novim doživetjem naproti. Želimo vam obilico varnih kilometrov in lepih kolesarskih doživetij.

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku