Pomoč na domu: Projekt, ki bi moral postati sistem

Tatjana Vrbnjak, 1.3.2019
Andrej Petelinšek

Fizioterapija, delovna terapija, zdravstvena nega in dietetika na domu so nujno potrebne storitve. Projekt CrossCare, ki ga izvaja Center za pomoč na domu Maribor, kaže, kakšna naj bi bila dolgotrajna oskrba na domu.

Brezplačne storitve fizioterapije, delovne terapije, zdravstvene nege in dietetike na domu je nedavno v okviru projekta CrossCare svojim uporabnikom, to je starejšim od 65 let, invalidom in kronično bolnim začel ponujati Center za pomoč na domu Maribor. Projekt se izvaja do konca avgusta 2020. "Že zdaj se kažejo njegove dobrobiti. Prvi odzivi so izjemno dobri: ljudje so zelo zadovoljni, dobijo nekaj, kar izboljša njihovo življenje. Med uporabniki imamo na primer gospoda, ki je po kapi doslej le ležal v postelji, po nekaj obiskih fizioterapevta pa je že trikrat samostojno stal. To je velik uspeh in napredek," pravi koordinatorka projekta CrossCare v Centru za pomoč na domu Maribor Nina Dečman, univerzitetna diplomirana socialna delavka, in dodaja, da je eden od ciljev projekta tudi v praksi dokazati, da so takšne storitve, ki so za uporabnika brezplačne in se izvajajo na njihovem domu, nujno potrebne in bi jih bilo treba tudi zakonsko opredeliti. Na primer v zakonu o dolgotrajni oskrbi, na katerega se že dolga leta čaka.

image
Andrej Petelinšek Obisk fizioterapevta na domu je velika prednost.
Pomemben je tudi odnos, čas, ki ga lahko namenimo uporabniku. To, da je človek slišan. Pri delu zaznamo tudi njihove stiske

Zadovoljni uporabniki

Temu pritrjujeta tudi zakonca Darja Kovačič Simonič in Mirko Simonič iz Maribora. Oba sta vključena v fizioterapijo. Mirko si je poškodoval ramo ravno na dan, ko je diplomirani fizioterapevt Jože Vrbančič prvič prišel na obisk k njegovi soprogi. Jožetu fizioterapevt sedaj odpravlja akutno bolečino, z gospo Darjo, ki ima po kapi pred tremi leti in pol težave s hojo in levo roko, pa vadita hojo. Na rehabilitaciji v Soči so jo sicer naučili pravilno hoditi, a jo zdaj pri hoji "vleče" na desno.

"Z gospo delava za izravnavo hoje, veliko pa vadiva tudi hojo po stopnicah, ki ji tudi dela težave. Gospa Darja zunaj doma uporablja berglo in zelo je pomembno, da je pri hoji dovolj stabilna, ker ko ni, lahko pade, če se kdo zaleti vanjo. Kar je mogoče, saj je v tem okolišu veliko šolske mladine in kolesarjev in lahko kdo z nahrbtnikom nenamerno zadene ob njo, kot se je že zgodilo," razlaga Vrbančič.

image
Andrej Petelinšek Jože Vrbančič in Darja Kovačič Simonič vadita hojo po stopnicah - pomaga ji, da ji prizadeta noga ne uhaja na stran.

"Čutim že dobrobit vaj, ki jih delava z Jožetom, in zdi se mi, da bom kmalu hodila prav. Želim si, da bi me Jože lahko obiskoval, dokler pravilne hoje ne osvojim," pravi gospa Darja. Poleg fizioterapevta prihaja k njej še diplomirana delovna terapevtka, z njo razgibavata roko in delata vaje za pridobivanje moči, da bi se zmanjšala spazmičnost dlani oziroma prstov.

Fizioterapevt in delovna terapevtka sta jo doslej obiskala šest- ali sedemkrat in čez čas bosta nehala prihajati k njej, na vrsti bodo drugi uporabniki. Socialna oskrbovalka, ki jo v okviru pomoči na domu obiskuje dvakrat tedensko, predvsem se družita in hodita na sprehode, pa bo seveda tudi še potem redno trkala na vrata.

Kaj pričakuje za naprej? "Zelo sem optimistična. Vse delam, kot da bi bila zdrava, zato tudi tako napredujem," odgovori gospa Darja in doda, da brez takega moža, kot ga ima, ne bi šlo. Pa brez otrok in petih vnukov, ki jih je vse varovala. Kap je gospe Darji sicer spremenila življenje in treba se je situaciji prilagoditi, a volje in veselja do življenja prijaznima zakoncema nikakor ni vzela.

V Mariboru bo v projektu CrossCare vključenih
244
uporabnikov v storitve zdravstvene nege
112
uporabnikov v storitve dietetike
64
uporabnikov v storitve delovne terapije
153
uporabnikov v storitve fizioterapije

Povprečno osem do deset obiskov

Posameznega uporabnika naj bi fizioterapevt, delovni terapevt in/ali diplomirana medicinska sestra obiskali povprečno osem- do desetkrat, a število obiskov se lahko prilagodi glede na potrebe. Kar je gotovo prednost projekta CrossCare. Nina Dečman izpostavi še dve drugi pomembni prednosti: da so storitve za uporabnika brezplačne in da terapevt pride na dom. "Prvo je pomembno, ker si obiska terapevta mnogi naši uporabniki s svojimi pokojninami sploh ne bi mogli privoščiti, drugo pa zato, ker je mnogo uporabnikov nepokretnih oziroma zelo težko hodijo in mnogi tudi ob pomoči na primer svojcev na fizioterapije ne bi mogli iti. Kajti mnogo blokov v Mariboru nima dvigala in veliko starejših, ki ne zmorejo več hoje po stopnicah, je ujetnikov svojega doma," pravi Dečmanova.

image
Andrej Petelinšek Nina Dečman, koordinatorka projekta CrossCare v Centru za pomoč na domu Maribor

Ker v projekt prednostno vključijo tiste, ki so že uporabniki Centra za pomoč na domu Maribor, kandidate za vključitev posredujejo socialne oskrbovalke, ki starejše, invalide oziroma kronično bolne obiskujejo na domu. "Zanimanja za vključitev v projekt CrossCare je zelo veliko in morda niti ne bomo mogli vključiti vseh, ki si to želijo. Storitve izvajajo le en fizioterapevt, ena delovna terapevtka in medicinska sestra," pravi Dečmanova.

Jože Vrbančič vsak dan obišče štiri, pet uporabnikov. "Več ne gre, če hočeš delati kvalitetno in tako, da ima uporabnik kaj od tega tudi še kasneje, po koncu obiskov," pravi. Poleg nasvetov, praktičnih vaj pri delu uporablja tudi aparate, kadar je to treba. "Imamo elektroterapijo za zmanjševanje bolečine, nabavili bomo ultrazvok. Specialnih terapevtskih aparatov, ki se uporabljajo v zdraviliščih ali terapevtskih klinikah, pa seveda nimamo, a saj tudi nimamo takšnih uporabnikov," razlaga in pojasni, da jih je največ z nevrološkimi obolenji (na primer po kapi, bolnikov z multiplo sklerozo), po akutnih poškodbah (kolkov, rok, nog, kolen) in zaradi oslabelosti, ki so posledica denimo pljučnice.

Projekt integriranega pristopa oskrbe starejših ljudi na domu (CrossCare) financira evropski sklad za regionalni razvoj v programu sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška. Nosilec projekta je Zavod za oskrbo na domu Ljubljana, Center za pomoč na domu Maribor pa je eden od več partnerjev iz obeh držav. Partnerji so tudi Mestna občina Ljubljana, Grad Zagreb, Ustanova za zdravstvenu njegu u kući Zagreb in Dom zdravlja Čakovec.
Enake storitve kot Center za pomoč na domu Maribor izvaja tudi Zavod za oskrbo na domu Ljubljana.
Projekt, ki je vreden dober milijon evrov, bo trajal do 31. avgusta 2020.
Projekt je vreden dober milijon evrov

"Po naših terapijah se stanje uporabnika izboljša, določene stvari lahko uporabniki po terapijah naredijo lažje, bolje, kar pa ni edina pozitivna stvar pri projektu CrossCare. Pomemben je tudi odnos, čas, ki ga lahko namenimo uporabniku. To, da je človek slišan. Pri delu zaznamo tudi njihove stiske. Nekateri živijo v veliki revščini, nimajo denimo denarja za ogrevanje, pa čeprav živijo v velikih meščanskih stanovanjih," pravi Vrbančič.

image
Andrej Petelinšek
Eden od ciljev projekta je v praksi dokazati, da so takšne storitve, ki so za uporabnika brezplačne in se izvajajo na njihovem domu, nujno potrebne in bi jih bilo treba tudi zakonsko opredeliti
Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku