"Popeglajte" življenjske navade: Bodite dobri do sebe

Urška Kereži, 27.10.2018
Shutterstock

Stopite iz začaranega kroga nagrmadenih skrbi, nemira in tesnobe. Do sebe menda sploh ni težko biti dober.

Živimo v času, ki od nas zahteva veliko. Na eni strani neskončne službene obveznosti in izzivi, na drugi to, kar resnično šteje - stik z družino, prijatelji, samim sabo. Stalna dosegljivost tukaj in zdaj je postala nekaj običajnega, postavljanje meja in strukturiranje prostega časa pa nekaj nujnega. Se spomnite, kdaj ste bili nazadnje sami?

image
Shutterstock

Ljudje svoje potrebe pogosto postavljajo na zadnje mesto

Če povprečnega človeka vprašate, kako si vsakodnevno razpredalčka čas, s precejšnjo verjetnostjo ugotovite, da youtube senzacija "Kuća, posao, posao kuća" v celoti povzame tudi vsebino njegovega življenja. In črnogorski pevec Ekrem Jevrić je v 58. letu starosti v New Yorku kmalu potem umrl. Na poti v službo je zaradi kronične izčrpanosti doživel srčni napad. Tudi po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije postaja stres ena večjih zdravju škodljivih nevarnosti 21. stoletja. Vsaka tretja oseba naj bi imela permanentne simptome in ocenjujejo, da so z njim povezane bolezni vzrok 70 do 90 odstotkov vseh obiskov pri zdravniku.

Da nam časa zase kronično primanjkuje, je dejstvo, in ko si ga odščipnemo, nas razjeda krivda. Časovne stiske, spori, slabe novice, telesne poškodbe pa nam nenehno praznijo baterije. A pričakujemo, da smo še vedno ultra učinkoviti, najboljši starši, ljubeči sopotniki najbližjim. Čeprav je ohranjanje vedrine, umirjenosti, veselja do življenja skoraj nemogoče, ker smo vedno zadnji na seznamu, ter nenehne odgovornosti, občutek, da ima dan premalo ur, in dolgotrajno zanikanje potreb nepreklicno vodijo zgolj do globokega nezadovoljstva, kronične utrujenosti ali izčrpanosti. V medosebnih odnosih postajamo živčni, naveličani in včasih bi najraje zbežali.

Če smo s seboj zadovoljni, smo tudi do drugih prijazni in sproščeni.

Nemogoče navade je mogoče spremeniti

Človek lahko deluje le, če je njegovo življenje uravnoteženo. Ko skozi življenje samo še drvimo in imamo občutek, da smo zaradi vsega začeli izginjati, je čas za alarm. Čeprav se na prvi pogled zdi skorajda nemogoče, se vse da, če se hoče. Kar je stres, so namreč lahko tudi izziv, spodbuda, motivacija. Na to, kako se bomo odzvali, pa vplivajo osebnost, življenjska naravnanost, izkušnje, telesna pripravljenost in okolje. A tudi s konkretnim znanjem, kako odložiti težo, se primerno odzivati na zunanje in notranje pritiske ter se pravilno soočiti s stvarmi, ki nas ogrožajo, si lahko zelo pomagamo. Zato spoznajte najnovejša znanstvena odkritja in prave nasvete strokovnjakov s strategijami za umiritev.

Gibanje

Je še zmeraj najboljše zdravilo. Izboljša počutje, zbistri misli, razbremeni, sprosti telo. Sprehod ali intenzivna vadba? Ko končate, se boste v vsakem primeru bolje počutili.

image
Profimedia Umirite se z dihanjem.

Svež zrak

Preživljanje časa v naravi in nastavljanje sončnim žarkom, ki spodbudijo nastajanje vitamina D, sta prav tako močno povezana z boljšim počutjem. Že nekaj kratkih minutk bistveno dvigne razpoloženje.

Reprogramirajte dihanje

Občutek umirjenosti je samo dih stran. Osredotočanje na dihanje pomaga umiriti odziv telesa na pritisk ali strah in preusmeri pozornost od negativnih misli. Udobno se namestite, počasi vdihnite skozi nos in pustite, da se prsni koš in celotni predel trebuha razširita. Nato počasi izdihnite in si v mislih ponavljajte besedo ali frazo, ki vam je ljuba. Največji učinek boste dosegli, če boste vajo izvajali vsaj deset minut.

Nasmejte se

Naslednjič, ko vam bo kdo rekel, da ohranite nasmeh na obrazu, čeprav ste tesnobni, ne zavijajte z očmi. Nasmeh zmanjšuje odzive telesa na stres in učinkuje tudi, če v resnici nismo nič kaj veseli. Smejanje pa prispeva tudi k hitrejšemu umirjanju srca po stresni situaciji.

Povohajte sivko

Določeni vonji pomirjajo. Nedavna študija je pokazala, da so medicinske sestre, ki so si pripele majhne ampule s sivkinim oljem, občutile manj stresa kot tiste, ki si jih niso.

image
Profimedia Vonj sivke deluje pomirjujoče.

Poslušajte glasbo

Glasba je odlično pomirjevalo. V študiji so raziskovalci odkrili, da so imeli ljudje, ki so pred stresom (na primer pred računanjem na glas ali javnim govorom) poslušali posnetek cerkvene glasbe, nižjo raven stresnega hormona kot tisti, ki so poslušali valovanje vode. Izjemno pomirjujoče naj bi bilo delo Gregoria Allegrija - Miserere.

Odpišite stres

Zapisovanje misli lahko služi kot odličen čustveni ventil, saj lažje oblikujemo načrt, kako odpraviti težave. Papir ali računalnik? Ni pomembno, le odkriti bodite o svojih čustvih.

Pomembno je, da ste sami, ker:
- imate priložnost slišati, kar vam telo pripoveduje. Čutite utrujenost in slabo počutje, slišite potrebe in preprečite bolezni.
- boste lažje obvladovali izzive, se učinkoviteje spopadali s stresom, imeli boste več energije in večji bosta osredotočenost in produktivnost.
- si boste odpočili možgane in telo. Lahko izberete sprehod v naravo, obisk fitnesa ali joge. Dovolite si torej početi, kar koli vas že navdihuje in sprošča, le tako boste uspešno kljubovali psihofizičnim boleznim.
- spočiti in napolnjeni z energijo lažje razumemo problematične okoliščine in se z njimi uspešno soočamo. Po drugi strani pa smo do svojih najdražjih bolj potrpežljivi in starševska vloga je bolj obvladljiva.
- če hočemo ali ne, se otroci od staršev učijo tudi to, česar si morda ne želimo. Če si ne vzamete časa zase in se raje trpinčite do onemoglosti, bodo zelo verjetno enako počeli vaši otroci. Naučili se bodo, da lastne potrebe niso pomembne.

Povejte prijatelju

Ko ste preobremenjeni, poiščite prijatelja ali ljubljeno osebo. Če ga pestijo podobne skrbi kot vas, je razlog še boljši, da se mu zaupate. Oba se bosta počutila manj sama.

Žvečite žvečilni gumi

Ko boste na robu z živci, posezite po žvečilki. Študije so pokazale, da žvečenje zmanjšuje stres in anksioznost, saj naj bi ritem žvečenja izboljšal dotok krvi v možgane, drugi pa menijo, da k sprostitvi pomagata vonj in okus.

Predvsem pa bodite prijazni do sebe

Tok naših misli nenehno teče, in kar si mislimo, ni vedno prijazno. Pomembno je, da ostanemo pozitivni in do sebe razumevajoči, le to nam bo pomagalo umiriti in obvladati razmere. S seboj se pogovarjajte tako, kot bi se pogovarjali s prijateljem v stiski - nežno in spodbudno torej. Dva odlična primera pozitivnih misli pa sta denimo: "Vse bo v redu" ali "Ugotovil bom, kako rešiti zagato".

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku