Praktično: 4 načini za uporabo riža izven kulinarike

L. P. L., 28.5.2019
Profimedia

Riž je pogosta priloga na naših krožnikih, a to okusno živilo lahko uporabite tudi drugače. Z njim nahranite rastline, rešite telefon pred utopitvijo in še kaj. 

Zagotovo se tudi v vaši kuhinjski omari ta trenutek skriva vrečka riža. Na mnogo načinov je to živilo, bogato z ogljikovimi hidrati gost na naših krožnikih, uporabite pa ga lahko še drugače.

image
Profimedia Riž lahko uporabite tudi drugače.

Riž lahko reši vaš pametni telefon

Riž je odlično sredstvo za odpravljanje vlage, ki lahko naredi škodo na vaših pametnih napravah. Če ste po nesreči zmočili vaš pametni telefon ali pametno uro, se spomnite na riž.

Preden boste napravo poskušali spet oživeti, odstranite baterijo in SIM kartico, nato telefon ali uro položite v posodo, čez pa nasujte surovi riž in pustite čez noč. Riž bo posrkal vlago in obstaja možnost, da bo vaš telefon zjutraj spet deloval.

Riževa voda je odlično gnojilo za rože

Voda, v kateri ste skuhali riž, je hranljiva za ljudi, pa tudi za rastline. Vsebuje namreč veliko fosforja, kalija, tudi škroba. Zato lahko z njo zalivate rastline. Razredčite jo z vodo v razmerju ena proti tri in dobili boste odlično gnojilo za rože.

Za sladko in zrelo sadje

Najbrž se je tudi vam že zgodilo, da ste kupili zelene banane in morali nekaj dni čakati, da dozorijo. Ali pa ste kupili še nezreli kivi, avokado. Pomaga vam lahko riž. V skodelico nasujte surovi riž, položite nanj nezreli sadež in tako boste pospešili zorenje.

image
Profimedia Riževa voda je hranljivo sredstvo za nego obraza.

Umijte si obraz z riževo vodo

Če ste doslej riževo vodo zlivali proč, odslej premislite, če boste to še počeli. Voda, v kateri ste namakali riž, je namreč že stoletja znana kot odličen naravni eliksir za nego obraza. Vsebuje vitamine B1, C in E, kožo nahrani, čisti, ščiti in hidrira.

Ko boste naslednjič kuhali riž, ga prej dobro sperite pod tekočo vročo vodo, nato pa namočite v hladno vodo za pol ure. Tako bo  riž hitreje kuhan, tudi bolj okusen, vodo pa koristno uporabite za čiščenje in nego obraza. Pustite na koži 15 minut, nato sperite s toplo vodo.

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku