PRAKTIČNO: 6 preprostih nasvetov za pravilno uporabo hladilnika

P.K., 18.12.2018
Profimedia

Naj vam hladilnik služi pri vzdrževanju hrane in je ne uničuje. Ste vedeli, da banane v hladniku počrnijo?

Če ne upoštevamo osnovnih lastnosti hladilnika in zamrzovalnika, se nam hrana lahko pokvari. Pri upoštevanju 6 preprostih pravil, pa lahko ostane dolgo časa sveža.

image
Profimedia

1. Preverjajte temperaturo.

Najbolj optimalno za vašo hrano bo, če vzdržujete temperaturo hladilnika med 1°C in 5°C, zamrzovalnik pa na -18°C ali manj. Kadar imate poln hladilnik in ga večkrat odpirate, denimo med prazniki ali ko gostite družino in prijatelje, morate temperaturo hladilnika nastaviti bližje 1°C.

2. Ločite kuhano in surovo hrano.

Surovo in kuhano hrano je dobro ločiti tako, da ju postavite na ločeni polici. Na ta način preprečite, da bi se med stikom prenašale nekatere lastnosti, ki bi hrano lahko poslabšale. Surovo meso ali ribe tako shranjujte v zaprtih posodah, najbolje na dnu hladilnika, da se ne dotika kuhane ali ohlajene hrane. S tem onemogočite, da bi mesni sokovi kapljali na drugo hrano in jo okužili.

3. Živila shranjujte hladna.

Ostanke jedi najprej ohladite na sobni temperaturi, preden jih shranite v hladilniku. Vendar poskrbite, da to storite čimprej. Ostankov hrane naj ne bi pustili stati izven hlajenega prostora dlje kot eno uro. V hladilniku jih hranite največ dva dni.

image
Profimedia
Banan ne shranjujte v hladilniku, ker bodo počrnile.

4. Hrane nikoli ne zamrzujte dvakrat.

Ko zamrznjeno hrano odtajate, jo morate porabiti v najkrajšem možnem času. To še posebej velja za meso. Znova jo lahko zamrznete kot jed, ki ste jo prej toplotno obdelali.

5. Konzerve popolnoma izpraznite.

V hladilniku ne shranjujte odprtih konzerv s hrano. Namesto tega ostanke hrane iz konzerve pretresite v posodo, ki jo lahko pokrijete s pokrovom in jo tako shranite v hladilniku. S tem hrano zavarujete pred bakterijami in preprečite, da bi se vonj iz odpre konzerve razširil po hladilniku.

6. Odstranite embalažo s sadja in zelenjave.

Dobro je odstraniti plastične embalaže s sadja in zelenjave, ker s tem omogočite zraku, da lažje kroži okoli vaših jabolk ali hrušk oziroma brokolija ali solate. Čeprav je pri mehkem sadju, kot so jagode ali borovnice priporočljivo embalažo ohraniti, da se sadje ne poškoduje. Gobe je najbolje hraniti v papirnati in ne plastični vrečki.

Sadje in zelenjava v solatnem razdelku hladilnika dlje ohranijo svežino kot v shrambi. Hlad namreč pomaga ohraniti vitamine.
Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku