Praktično: 8 razlogov za kupovanje lokalne hrane

P.K., 15.1.2019
Profimedia

Poleg tega, da s tem podpirate okoliške kmetovalce in spodbujate lokalno gospodarstvo, je hrana tudi okusnejša in izbira je večja.

Zanimanje za pridelke iz okolice narašča, ker ljudje ugotavljajo, da sta lokalna zelenjava in sadje okusnejša od trgovske različice, ki je pripeljana od daleč. Če kupujete lokalno hrano, imate za to vsaj 12 razlogov.

image
Profimedia

1. Podpirate okoliške kmetovalce. Če kupujete na tržnici ali v kemčkih trgovinah, se izognete posrednikov, kar pomeni, da več denarja od vaše potrošnje prejme pridelovalec.

2. S tem spodbujate lokalno gospodarstvo. Če imajo lokalni kmetje več zaslužka in so dele po potrebu večje, lahko zaposlijo več ljudi.

3. Manjši je učinek prevozov na okolje. Raziskave kažejo, da z nakupovanjem lokalne hrane lahko dosežemo za kar 99,8 odstotka manj izpustov ogljikovega dioksida, ki ga povzroča distribucija hrane iz drugih držav.

4. Manj je odpadkov. Velik del hrane, ki je pridelan za velike trgovce, pristane v smeteh, ker ne dosega standardnih oblik, ki jih določa evropska zakonodaja.

5. Izbira je večja. Kmetje, ki pridelujejo za trgovce, omejijo izbor pridelkov, da lahko zagotovijo potrebe trgovcev. Če prodajajo sami, lahko ponudijo širši izbor.

image
Profimedia

6. Hrana je okusnejša. Ko zelenjava že čaka na kupca, se sladkor spreminja v škrob. Krajša kot bo pot iz zemlje do vaše kuhinje, okusnejša bo.

7. Jeste sezonsko hrano. Jasno, kmetovalci pridelujejo tisto, kar zemlja lahko obrodi v določenem obdobju.

8. Sami se lahko prepričate o izvoru hrane. Če obiščete kmetijo, kjer si pridelek lahko naberete sami, plačate manj in še dobite vpogled v izvor hrane.

Povzeto po knjigi Prepovedani nasveti: 1503 redko zaupane skrivnosti, ki vam prihranijo čas, denar in težave

Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku