Praktično: Kako se znebiti smrkanja in kašlja

P.K., 1.1.2019
Profimedia

Ste vedeli, da temna čokolada vsebuje teobromin, ki zavira kašelj?

Sezonskega smrkanja se lahko znebite z naslednjiimi zvijačami:

Uživajte jogurt.

Jogurt vsebuje mnogo zdravju koristnih mikroorganizmov. Številne raziskave so pokazale, da uživanje 150 gramskega jogurta dnevno pomaga pri preprečevanju neprijetnih prehladov.

image
Profimedia
Zanimivo
Švedski raziskovalci so prišli do tega odkritja, ko so skupini tovarniških delavcev dva meseca in pol vsak dan ponudili napitek, obogaten z bakterijami iz jogurta. V času raziskave je le 11 odstotkov zaprosilo za bolniški dopust zaradi prehlada ali gripe, medtem ko je zaradi teh obolenj zbolelo kar 23 odstotkov delavcev, ki jogurta v tistem času niso uživali.

Grgrajte navadno vodo.

Recept o grgranju slane vode v primeru prehlada se širi iz generacije v generacijo. Očitno grgranje navadne vode učinkuje tudi brez soli, kot je to pokazala študija iz leta 2005, o kateri je poročala Ameriška revija za preventivno medicino. Zdi se celo, da lahko razvijete precej večjo odpornost proti prehladom in gripi, če vsak dan grgrate kar vodo iz pipe.

Kašelj blažite s čokolado.

image
Profimedia

Trdovraten kašelj je eden od najpogostejših razlogov za obisk zdravnika. Vendar je proti kašlju le malo učinkovitih zdravil. Lahko pa si poskusite pomagati z uživanjem nekaj koščkov temne čokolade. Vsebuje namreč teobromin, ki zavira kašelj.

Teobromin je grenak alkaloid kakavovca, ki ga najdemo tako v čokoladi kot tudi v številnih drugih živilih, vključno z listi čajevca in kolinega oreha.

 

Anketa

Ali si barvate lase?

Sudoku